🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите фабрики на България

Най-големите инвестиции се покачват до 1.4 млрд. лв. през 2021 г. след резкия спад предходната година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-големите инвестиции се покачват до 1.4 млрд. лв. през 2021 г. след резкия спад предходната година.
  • Четири от проектите са на компании, които за първи път влизат в страната, а половината са на местни дружества.
  • Повечето инвеститори се насочват към Южна България, Пловдив остава най-привлекателен.

Неочакван скок. Така изглежда изминалата година от ъгъла на обявените нови инвестиции в производство. След като предходната 2020 г. пандемията направи компаниите предпазливи и замрази плановете им, инвестициите сега се завръщат към нивата от далеч по-силната 2019 г. Това се вижда от своеобразната класация на "Капитал" на 15-те най-големи подготвяни проекти, които през 2021 г. достигат сумата 1.4 млрд. лв.

Причината за ръста едва ли се крие в рязко подобряване на средата за инвестиции, а е по-скоро резултат от започване на отложени проекти. Прави впечатление все пак, че в списъка има цели три трицифрени инвестиции в милиони, а това не се е случвало често досега. Нещо повече - четири от заводите са на изцяло нови инвеститори, които са припознали България като подходяща дестинация, включително два от трите най-големи. Това включва планираното производство на електромобили в Ловеч от Next.e.Go, както и намеренията за завод за слънчеви панели край Хасково на AE Solar. И двата проекта са на германски инвеститори и все още не са започнали. Български компании пък стоят зад половината от проектите.

Запазва се тенденцията повечето инвестиции да се насочват на юг заради по-добрата инфраструктура. Общо 9 от проектите са в Южна България, като любимецът за производства Пловдив привлича две от инвестициите, колкото и столицата. Останалите проекти са пръснати в различни градове. А някои от тях са с несигурно случване.

Интересното е, че все повече компании предвиждат да автоматизират производството в новите си проекти, което означава и по-малко допълнителни работници. За това си има добра причина - пазарът на труда е свит и хора трудно се намират. Нещо повече - в условията на пандемия рискът от отсъстващ персонал се отразява по-малко на производствените планове.

1. Ваксини

Сектор: Ветеринарни продукти

Компания: "Биовет"

Място: Разград

Инвестиция: 400 млн. лв.

Нови работни места: 350



Най-големият проект е на производителя на продукти за ветеринарната медицина "Биовет". Средствата са предназначени за завода в Разград, където ще бъде разширена инсталацията за междинни продукти и ще бъде изградена инсталация за имуногенни фармацевтични продукти (ваксини). Проектът беше сертифициран малко преди първите избори миналата година и беше погрешно рекламиран от бившия премиер Бойко Борисов като завод за ваксини срещу ковид. Освен производствени мощности инвестицията включва и до 40 мВт фотоволтаична централа за собствена консумация (най-грубо инвестицията е около 50 млн. лв.). Преди няколко години компанията приключи друг голям проект, като повечето средства тогава бяха вложени в завода в Пещера. Мажоритарен собственик на "Биовет" е "Хювефарма" на братята Георги и Кирил Домусчиеви.

2. Ново производство

Сектор: Соларни панели

Компания: AE Solar

Място: Хасково

Инвестиция: 300 млн. лв. (150 млн. евро)

Нови работни места: n/a



Германската AE Solar ще изгради завод за производство на соларни панели в индустриалната зона край Хасково. Това беше съобщено от енергийния министър Александър Николов и министъра на иновациите Даниел Лорер в края на миналата година. Според обявеното от Николов още през 2022 г. в България ще могат да се произвеждат панели с годишен капацитет минимум 1 гВт. В проекта участва и пловдивската "Тракия икономическа зона", която планира да развие бившето летище Узунджово до Хасково. Справка в Търговския регистър показва, че още от 2010 г. в Русе има регистрирана инженерингова компания "АЕ солар", но тя не е действаща. Едноличен собственик е Александър Майер, който заедно с братята си е основател и собственик на германската компания. AE Solar е създадена през 2003 г. и по данни от сайта й в момента има производствени предприятия в Турция и Китай.

3. Електрически коли

Сектор: Автомобилостроене

Компания: "Некст.е.Го"

Място: Ловеч

Инвестиция: 280 млн. лв. (140 млн. евро)

Нови работни места: 365



Германската стартираща компания Next.e.Go Mobile планира да изгради завод за електрически автомобили, за което миналото лято получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект, т.е. за държавна субсидия. Предприятието ще се намира на площадката на бившия завод "Балкан" в Ловеч, който е собственост на братя Домусчиеви. Предвижда се производството да започне до две години, като капацитетът може да достигне 30 хил. автомобила годишно. Базовата цена на модела еGo Life, който ще се произвежда в три версии в България, ще е висока - около 20 хил. евро. Вече е регистрирано и местно дружество - "Некст.е.Го България", в което като партньори с малко под 50% участват Домусчиеви чрез дружеството си "Адванс пропъртис".

4. Велосипеден дует

Сектор: Електрически велосипеди

Компания: "Пиерер&Макском мобилити"

Място: Пловдив

Инвестиция: 80 млн. лв.

Нови работни места: 600 - 700



Смесеното дружество между австрийската Pierer и българската "Макском" ще започне производство на електрически велосипеди в новия си завод край Пловдив през 2024 г. Компанията наскоро купи 200 дка терен, на който ще бъде изградено предприятието, а строителството се очаква да започне в средата на тази година. Новият завод ще бъде разположен на площ над 60 хил. кв.м, като първоначално ще осигури 600 - 700 работни места, но очакванията са броят им бързо да достигне 1000. Pierer е най-големият клиент на "Макском", която произвежда колекциите на марките Husqvarna, GAS GAS и Raymon на австрийската група. Разширението с нов завод се прави заради силното търсене на електрически велосипеди последните години и очакването продажбите да продължат да растат.

5. Повече лекарства

Сектор: Фармация

Компания: "Балканфарма - Дупница"

Място: Дупница

Инвестиция: 69 млн. лв. (42 млн. долара)

Нови работни места: 70



Израелската фармацевтична група Teva, която е собственик на "Балканфарма - Дупница", ще инвестира 42 млн. долара в изграждане на нова производствена мощност за лекарства в Дупница, която ще бъде пусната в експлоатация в края на 2023 г. В момента там се намира най-голямата производствена мощност за таблетки и капсули в България - около 4 млрд. таблети годишно под формата на 3000 вида различни лекарства. Новото съоръжение ще увеличи капацитета за производство с над 800 млн. таблетки на година. "Балканфарма - Дупница" е собственост на най-големия производител на генерични лекарства в света - Teva, от 2016 г., когато той придоби Actavis. Неотдавна компанията съобщи, че от 2023 г. мести производството на судокрем от Ирландия в другия си завод в България - този в Троян.

6. Нов торов продукт

Сектор: Торове

Компания: "Агрополихим"

Място: Девня

Инвестиция: 60 млн. лв.

Нови работни места: 40



Девненският производител на торове "Агрополихим" ще инвестира около 60 млн. лв. в няколко проекта, които трябва да приключат през 2023 г. Основният е за изграждане на инсталация за калциев нитрат, с който компанията ще добави нова гама водоразтворими торове към листата си, като 90% от новото производство ще бъде предназначено за износ в Европа. Самата инсталация е купена и пренесена от Израел, където е била изградена през 2018 г., но не е била въвеждана в експлоатация. Друга инвестиция е свързана с инсталирането на турбини, които ще оползотворяват изцяло остатъчната енергия на парата в рамките на завода и ще се произвеждат електроенергия за собствена консумация. Предвижда се и изграждане на нова прилинг кула в цех "Торове". Компанията работи също по няколко по-малки съпътстващи проекта. Компанията е собственост на Искър Искров и белгиеца Филип Ромбаут, който отдавна живее в България.

7. Инструменти

Сектор: Машиностроене

Компания: "Цератицит България"

Място: Габрово

Инвестиция: 40 млн. лв. (20 млн. евро)

Нови работни места: 100



Австрийският собственик на производителя на металорежещи инструменти "Цератицит България" ще инвестира 20 млн. евро (40 млн. лв.) в завода си в Габрово през следващите няколко години, като средствата ще се използват за допълнително оборудване, изграждането на логистичен център и нова производствена база. Това значително ще увеличи капацитета и ще разшири гамата от продукти, основната част от които са за износ. Проектът ще бъде изпълнен на три етапа и ще приключи в рамките на пет години. "Цератицит България" има и отделно дъщерно дружество в Габрово - "Планзее МВ", което е специализирано в производството на полупроводникови базови платки с приложение в медицински апарати и др. Общо заетите са около 620 души, а след сегашната инвестиция броят им ще нарасне с още 100 души.

8. Дограма

Сектор: Металообработка

Компании: "Интерлинк груп" и "Профилинк"

Място: Пловдив

Инвестиция: 39.7 млн. лв.

Нови работни места: 150



Пловдивската компания "Интерлинк груп" ще инвестира близо 40 млн. лв. в нов завод за алуминиеви профили, като производството ще се изпълнява от дъщерното дружество "Профилинк". Предприятието ще е разположено на площ близо 200 дка в индустриалната зона край Пловдив и ще бъде изградено на етапи. По проект през тази година ще бъдe завършено и ще заработи първото производствено-складово хале с разгъната застроена площ 22.5 хил. кв.м. То ще е с годишен капацитет 10 хил. тона алуминиеви профили, а процесът ще е напълно автоматизиран. В завода ще се произвеждат основно фасадни системи за промишлени и публични сгради. Πpeз cлeдвaщитe 5 - 10 гoдини ще бъдат построени oщe 3 производствено-складови халета. Собственик на компанията е Здравко Линкин.

9. Познатият инвеститор

Сектор: Стъкло

Компания: "Тракия глас България"

Място: Търговище

Инвестиция: 27.4 млн. лв.

Нови работни места: 10



Производителят на стъкло "Тракия глас България" ще изгради цех за крайна обработка на произведената продукция. Компанията е част от турската група Sisecam, която построи завод на зелено в Търговище преди 15 години. Впоследствие предприятието беше разделено на три, като "Тракия глас" произвежда плоско стъкло и е най-голямата от трите компании с оборот близо 220 млн. лв. за 2020 г. Другите са "Пашабахче България" за домакинско стъкло и "Шишеджам аутомотив България" за автомобилни стъкла. Групата е един от най-големите инвеститори в страната и това на практика е поредният й проект за разширение на производството в Търговище. Общо в трите компании работят над 2900 души.

10. Нова кухня

Сектор: Мебели

Компания: "Интернешънъл инвестмънт кампъни"

Място: Кюстендил

Инвестиция: 26 млн. лв.

Нови работни места: 36



"Интернешънъл инвестмънт кампъни" ще изгради автоматизирана фабрика за производство на кухненски мебели по поръчка в района на Кюстендил. За проекта се разбра, след като компанията беше сертифицирана по Закона за насърчаване на инвестициите. Самото дружество е създадено в началото на миналата година с 5 хил. лв. капитал, а партньори в него са Добромира Карева (66.7%) и германският гражданин Едуард Шот (33.3%). Според съобщението ще бъде използвана технологията на основния доставчик - германската IMA Schelling Group, която ще оборудва цялото производствено хале на инвеститора. Целевите пазари на дружеството ще са България и страните от Балканския полуостров.

11. Собствен нов завод

Сектор: Електроника

Компания: "Телетек електроникс"

Място: София

Инвестиция: 25 млн. лв.

Нови работни места: 17



Производителят на алармени и пожароизвестителни системи "Телетек електроникс" ще изгради собствен завод в София, където ще премести сегашното си оборудване и ще разшири капацитета си с още 50%. Проектът включва производствена част от 3340 кв.м, складове и административен блок и се очаква да бъде завършен до края на тази година. Компанията е създадена от Валентин Стоицев и Петър Полилеев преди 30 години и досега е работела в помещения под наем. Преди няколко години привлича като партньор италианската Comelit Group, която впоследствие става едноличен собственик. Предприятието работи почти изцяло за износ (95% от продажбите), като основните пазари са в Европа, но също в Близкия изток, Северна Африка и Азия.

12. Бонбони

Сектор: Храни

Компания: "Нестле България"

Място: София

Инвестиция: 21 млн. лв.

Нови работни места: 70



"Нестле България" инвестира в разширяване на производствените мощности във фабриката си за шоколадови изделия в София. Наскоро компанията започна производство на втора глобална марка на Nestle - Smarties, след като преди години българската фабрика беше избрана за един от трите центъра на швейцарската група за производство на KitKat в Европа. Новото производство е разположено на площ над 4 хил. кв.м и е оборудвано с около 100 машини. Последната инвестиция ще създаде 70 нови работни места във фабриката. Това е втори проект на компанията, който получава сертификат за инвестиция. През 2020 г. дружеството дигитализира производството си за 22 млн. лв.

13. Вафли

Сектор: Храни

Компания: "Фикосота"

Място: Шумен

Инвестиция: 20 млн. лв.

Нови работни места: n/a



"Фикосота" инвестира в изцяло нова фабрика в Шумен, която е специално предназначена за производство на вафлите My Motto - едни от най-бързо растящите продукти от портфейла на компанията. Предприятието е разположено на 8.4 хил. кв.м непосредствено до производствената площадка на компанията в града, а голяма част от процесите са автоматизирани. Капацитетът на новия завод е 230 млн. вафли годишно, като продуктите се продават в 38 държави по света. Групата "Фикосота" работи в няколко направления в областта на бързооборотните стоки: производство на хигиенни и санитарни продукти, почистващи и перилни препарати и храни. Компанията е собственост на Красен Кюркчиев.

14. Обзавеждане

Сектор: Мебели

Компания: "Виденов груп"

Място: Ямбол

Инвестиция: 20 млн. лв.

Нови работни места: 200



Компанията зад марката "Мебели Виденов" инвестира в ново предприятие в Ямбол, след като през 2020 г. купи площадката на бившата тъкачна фабрика "Тунджа". Това ще повиши производствения капацитет с 30% и ще отвори нови 200 работни места. Проектът предвижда реконструкция на съществуващите помещения и обособяването им в звена за корпусна и мека мебел за серийно производство, както и за производство на мебели по проект. Инвестицията ще увеличи и капацитета на логистичния център на компанията в Ямбол. След като действащото производство бъде изцяло преместено в съседната нова база, досегашната фирмена фабрика също ще бъде използвана за складиране на продукция. Семейната компания е създадена от Данчо Виденов, а сега е собственост на сина Григор Виденов.

15. Нова сграда

Сектор: Медицински изделия

Компания: "Оттобок манюфекчъринг България"

Място: Благоевград

Инвестиция: 20 млн. лв.

Нови работни места: 75



Германският производител на медицински изделия Ottobock изгради изцяло ново предприятие на площадката си в Благоевград. Чрез местното си дружество "Оттобок манюфекчъринг България" групата започна производство в страната през март 2020 г. в реновирани стари сгради, след като купи терен от "Струматекс". През миналата година приключи следващата част от плана - изграждане на ново предприятие на мястото на част от старите сгради, с което инвестицията надвиши 10 млн. евро. Новото предприятие е с разгъната застроена площ 16.4 хил. кв.м, включително складове и администрация и с по-голям капацитет за производство. Плановете са към България да бъдат прехвърлени и още дейности, включително от Китай. Ottobock произвежда високотехнологични протези, ортези и инвалидни колички.