🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Канадска компания, която ще проучва за газ край Добрич, влезе в партньорство със световен търговец

Trillion Energy, която държи правата върху блок "Вранино", ще си сътрудничи с неназована компания в България и Турция

Войната в Украйна може да отпуши дълго отлаганите проекти за добив на газ в България
Войната в Украйна може да отпуши дълго отлаганите проекти за добив на газ в България
Войната в Украйна може да отпуши дълго отлаганите проекти за добив на газ в България    ©  Цветелина Белутова
Войната в Украйна може да отпуши дълго отлаганите проекти за добив на газ в България    ©  Цветелина Белутова

Проучванията за добив на природен газ край Добрич може да се ускорят, след като канадската Trillion Energy (преди Park Place Energy), която държи правата върху блока "Вранино", обяви, че ще си сътрудничи с неназован голям енергиен търговец. Двете страни са подписали споразумение да споделят информация за потенциални нови бизнес възможности, които да развиват заедно. Това засяга както проекта "Вранино" в България, където има значителни ресурси на газ от въглищни пластове, така и нови възможности в Турция, където канадската компания вече добива горива в Черно море.

Новината дойде успоредно с решението на парламента да подкрепи проучванията на газ в българската акватория. В края на миналата седмица депутатите възложиха на енергийния министър да проведе преговори за евентуално акционерно участие на Българския енергиен холдинг в консорциума между TotalEnergies и OMV Petrom, който държи правата върху блока "Хан Аспарух".

Възможности в региона

От краткото съобщение на Trillion Energy става ясно, че партньорите ще проучват стратегическите възможности в областта на енергетиката в България и Турция. Името на енергийния търговец не се споменава заради споразумение за поверителност, но се посочва, че компанията има оборот над 100 млрд. долара за 2022 г. и се занимава с покупка, разпределение и продажба на природен газ.

Канадската компания получи разрешение за търсене и проучване за нефт и газ в блок "Вранино", който е с площ близо 400 дка, през 2014 г. Досега обаче дейностите там все още не са започнали. Според оценка, направена от нидерландската Sewell & Associates тогава, вероятните ресурси на природен газ в блока са 573 млрд. куб. фута (над 16 млрд. куб.м), но очакванията са за доста повече.

Газът във "Вранино"

Специфичното за потенциалното находище е, че газът се намира във въглищни пластове, което изисква специална технология на добив. Това от своя страна доведе до атаки срещу проекта, като противниците му заподозряха, че се планира добив на шистов газ или газификация на въглища - нещо, което от компанията изрично отрекоха.

В същото време решението на екоминистерството, че цялостният работен проект за проучванията няма нужда от екологична оценка, а такава ще се прави за отделните сондажи и етапи, беше оспорено и отменено от съда през 2017 г. Впоследствие компанията започна подготовка на документацията за екологична оценка, но засега няма публична информация тя да е одобрена. Едва след като стане това, ще започне да тече и 5-годишинят срок на разрешението за търсене и проучване във "Вранино". Компанията планира да направи 5 проучвателни сондажа в блока, който е бил широко проучван още преди промените.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova
    • + 4

    Местния добив ще става все по-необходим завбъдеще, тъй като ще ни осигури енергийна независимост. Много държави вече започнаха добив на газ от местни газови находища като Румъния и Турция, което ще развие и икономиките им.

    Нередност?
  • 2
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова
    • + 1

    Както и свободните пазари се отвориха за втечнения газ, така и добивът ще има развитие. Щом като има находища, защо да не се ползват ? Технологиите напредват и е добре, да се информират хората, че добивът е по- различен от този преди 10 година даже назад. Убедена съм в ползите от природен газ и се надявам, България да се развива положително в тази насока.

    Нередност?
  • 3
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Това трябваше да се случи отдавна, за да започнем и ние постепенно поне да ставаме по-енергийно независими. Също така ще се повиши икономическото ниво на страната ни по този начин, така че дано има развитие в тази посока.

    Нередност?
Нов коментар