🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

eBAG привлече нови 500 хил. лв. от двама инвеститори

Оценката на "Кънвиниънс", компанията зад е-търговеца, достигна 84 млн. лв. Приходите за 2022 г. са 50 млн. лв., но още е на загуба

Основателят Иван Александров смята, че тази година фирмата ще излезе на печалба, но още е рано за борсово предлагане на eBAG.
Основателят Иван Александров смята, че тази година фирмата ще излезе на печалба, но още е рано за борсово предлагане на eBAG.
Основателят Иван Александров смята, че тази година фирмата ще излезе на печалба, но още е рано за борсово предлагане на eBAG.    ©  Анелия Николова
Основателят Иван Александров смята, че тази година фирмата ще излезе на печалба, но още е рано за борсово предлагане на eBAG.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Компанията, позната с онлайн магазина eBAG - "Кънвиниънс", е привлякла 539 хил. лева капитал в края на октомври от двама инвеститори. Милен Стоичков, търговски директор в eBAG, и "ПК кепитъл", инвестиционнo дружество от Варна, собственост на серийния IT предприемач Пресиян Каракостов, ще получат по 330 и 220 нови акции съответно.

Оценката на интернет търговеца за храни при тази сделка достига 84 млн. лв., тъй като новите акции са придобити при цена от 980 лв. През март 2022 г., когато за последно вдигна капитала си, акциите на "Кънвиниънс" се оценяваха на 670 лв., което е ръст с около 50%.

"Това е знак, че дори във времена на несигурност eBAG продължава да постига впечатляващи резултати, които привличат инвеститорски интерес", пише в съобщение до борсата Христо Христов, изпълнителен директор на компанията за рискови инвестиции "Ейч Ар кепитъл". Според Христов влизането на Стоичков в акционерната структура е "положителен сигнал за вярата на ръководството в бъдещия успех".

"Ейч Ар Кепитъл" и "Илевън" са от най-ранните инвеститори в eBag, като инвестират около 1 млн. лева преди повече от пет години: 600 хил. лева дълг от "Ейч Ар" през август 2018 г., конвертиран при 96 лв. за акция, и 410 хил. дълг от "Илевън" през декември 2018 г., който се обръща в акции на цена около 116 лв. за книга. През годините и двете компании участват в последващите рундове и разширяват дяловете си. Но не и в сегашното увеличение на капитала.

Основател, чешки инвеститор и фондове

Капиталът на "Кънвиниънс" е разпределен в малко над 85 хил. акции, които са разделени на три класа: А, Б и В. Разликата между тях е в правата за записване на капитал от последващи рундове. Последният клас В се държи от чешката Rohlik Group, която има около 9% дял в в онлайн търговеца. Акциите дават на чешката компания право на вето на общи събрания и предимство пред останалите класове акции при записването на нови дялове.

Клас Б дават привилегии за записване на капитал пред клас А и се държат от българските инвестиционни компании "Илевън" и МФГ, които имат близо 6% и 12% дял от eBAG. От този клас ще получат новоемитираните акции "ПК кепитъл" и Милен Стоичков, които общо ще имат дял под 1%.

Основателят Иван Александров продължава да бъде мажоритарен собственик с малко над 50% от акциите. "Ейч Ар кепитъл" държи около 20%, а Миглена Попова-Василева и Ивайло Караманолев са собственици на останалите под 3%.

Бизнесът

Основаната през 2015 г. компания расте всяка година, но особено ускорение получи в пандемията. Според годишния отчет на "Кънвиниънс" към 2022 г. приходите вече достигат 50 млн. лева, бележейки постоянен ръст: 36 млн. през 2021 г., 24 млн. през пандемичната 2020 г. и 7 млн. през 2019 г.

Дружеството обаче продължава да работи на загуба, отчитайки минус от 2.4 млн. лева, със 100 хил. повече от предходната. "В следващия отчет ще видите, че сме на печалба" казва пред "Капитал" Иван Александров. Справка в регистъра АПИС показва, че след пика от близо 400 служители в началото на 2022 г. към това лято заетите се свиват до 270.

Извън финансиране от фондове и серийни предприемачи излизане на борсата би бил логичен ход за финансиране за "Кънвиниънс". "Все още е рано", обаче заявява Александров.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    abdulhazred avatar :-P
    abdulhazred
    • + 3

    типичен Еднорог, 10 години ще се чака да излезе на печалба :))

    Инвеститорите имали бол пари - дали

    Нередност?
Нов коментар