Vodafone продава испанския си бизнес на Zegona за до 5 млрд. евро

Инвеститорите очакват компаниите на силно конкурентния пазар да се обединят

Vodafone, която е третият по големина оператор в Испания, също така ще предостави на Zegona правото да използва марката му за 10 години
Vodafone, която е третият по големина оператор в Испания, също така ще предостави на Zegona правото да използва марката му за 10 години
Vodafone, която е третият по големина оператор в Испания, също така ще предостави на Zegona правото да използва марката му за 10 години    ©  Reuters
Vodafone, която е третият по големина оператор в Испания, също така ще предостави на Zegona правото да използва марката му за 10 години    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Vodafone Group се съгласи да продаде испанския си бизнес на Zegona Communications в сделка за 5 млрд. евро, включително дълга, съобщава Financial Times. За да финансира придобиването, Zegona е набрала дълг в размер на 4.2 млрд. евро и револвиращ кредит в размер на 500 млн. евро, се казва в изявление на компанията. Vodafone ще предостави финансиране в размер на 900 млн. евро чрез инвестиционно дружество, което ще закупи нови акции на Zegona.

Vodafone се опитва да осъществи сделка в Испания от около две години. Предишният главен изпълнителен директор на базираната във Великобритания компания Ник Рийд заяви, че пазарът се нуждае от консолидация, но в крайна сметка остана настрана, тъй като конкурентите му се съгласиха да се слеят. След години на намаляване на приходите, заместничката на Рийд, Маргерита Дела Валие, понижи звеното до така наречения "клъстер" от по-малки европейски предприятия на Vodafone и го подложи на стратегически преглед.

Vodafone, третият по големина оператор в Испания, също така ще предостави на Zegona правото да използва марката му за 10 години, се казва в изявлението на Zegona, пише Bloomberg.

Базираната в Лондон Zegona вече изигра ключова роля в консолидацията на сектора в Испания. Основана през 2015 г. и ръководена от бившия изпълнителен директор на Virgin Media Еймън О'Хеър, компанията купи и продаде испанския оператор Euskaltel на Masmovil Ibercom - сделка, която доведе до намаляване на броя на играчите на пазара от пет на четири.

Инвеститорите очакват компаниите на силно конкурентния пазар да се обединят, което ще подобри перспективите пред телекомуникационната индустрия. Френският оператор Orange очаква регулаторните органи да одобрят комбинацията му с Masmovil - сделка, която допълнително ще консолидира пазара до трима големи играчи.

Пазарният лидер Telefonica привлече инвестиции от Saudi Telecom, подкрепян от държавния инвестиционен фонд, а испанското правителство заяви във вторник, че също обмисля да придобие дял. Telefonica се е обърнала и към Vodafone за потенциална сделка, включваща широколентови интернет мрежи в Испания.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар