България неочаквано се оказа износител на манган

Единственото находище не работи, внос също почти няма, но страната продава критичната суровина

Единствената компания, която добива манган в страната, е във фалит от 2020 г., а мината е наводнена.
Единствената компания, която добива манган в страната, е във фалит от 2020 г., а мината е наводнена.
Единствената компания, която добива манган в страната, е във фалит от 2020 г., а мината е наводнена.    ©  Евроманган
Единствената компания, която добива манган в страната, е във фалит от 2020 г., а мината е наводнена.    ©  Евроманган
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 72 хил. тона манганови руди и концентрати е изнесла България за последните три години и половина, въпреки че единственият производител в страната е във фалит, а внос почти няма. Изненадващите числа се виждат в доклад на SeeNews за минната и металургичната индустрия в България, базиран на данни на Световния търговски център (ITC), и се потвърждават от частично наличната статистика на Евростат. От ресорното Министерство на енергетиката потвърдиха, че добив в страната няма, но не можаха да кажат откъде идва износът. Националният статистически институт от своя страна не дава детайлна информация, а само обобщени данни.

Случаят е интересен, защото манганът беше включен в последния списък на Европейската комисия с критични материали. Освен в стоманодобива той се използва и за производството на батерии.

Какво показват числата

След като експортът на маганови концентрати почти спира за две години, през 2021 г. България изнася 23.8 хил. тона, а следващата година количеството скача с 35.7% до 32.4 хил. тона. За първите шест месеца на тази година също има продажби навън - 10.6 хил. тона. Това показват огледални данни на ITC, т.е. предоставени от страните, които внасят от България, цитирани в доклада на SeeNews.

Почти цялото количество е доставено в Чехия, минимален експорт има и към Словакия и Грузия. Незначителният внос в България пък идва основно от Китай, както и малко от Белгия, но цялото количество от началото на 2020 г. до средата на 2023 г. е под 700 тона.

Без производство

В същото време единственият производител на манган в страната - "Евроманган", която оперираше находището "Оброчище" край Добрич, е в несъстоятелност от 2020 г. Любопитна подробност е, че компанията все още присъства в Националния концесионен регистър, както и в списъка на Министерството на енергетиката на концесиите за добив. Договорът беше подписан през 1999 г. и практически изтича през 2024 г., но според Закона за подземните богатства той се прекратява при фалит на концесионера.

Мангановата мина край Добрич е неизползваема - заради спирането на тока галериите са наводнени от подпочвени води, което е изрично посочено и в обявата на синдика за продажба на активите. Същото беше потвърдено и от енергийното министерство. Значителни количества концентрат в складовете на компанията също не би трябвало да има - от документите по делото за несъстоятелност се вижда, че в баланса присъстват едва 328 тона готова продукция, но дори за нея вещите лица не се ангажират да кажат дали е налична.

Концесионният договор на "Евроманган" няколко пъти беше спиран заради неплатени възнаграждения към държавата. Междувременно няколко кредитора заведоха дело за обявяване в несъстоятелност, което стана с решение на съда през 2020 г. Самата компания беше с неясна собственост, като документите водеха към офшорни дружества.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар