Потребителите се връщат към истинските дръвчета за коледните празници
Потребителите се връщат към истинските дръвчета за коледните празници    ©  unsplash

Живите елхи на Коледа

Търсенето на коледни дръвчета, които след това могат да се пресадят, нараства споделят търговци

Потребителите се връщат към истинските дръвчета за коледните празници    ©  unsplash
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Търговец от Елин Пелин инвестира в разсадник с над 110 хил. коледни дръвчета.
  • Държавата също се включва в търговията, като за всяко продадено дръвче ще засади десет нови.
  • Търговци споделят, че най-търсени са "живи" дръвчета, които са в саксия и могат да се пресадят след празниците.

Когато става въпрос за традиции по време на празниците, изборът на коледна елха винаги намира място сред основните теми. В България тази година се наблюдава любопитна тенденция: все повече хора се връщат към истинските коледни дръвчета въпреки наличието на изкуствени алтернативи.

"Харесваме аромата на гора вкъщи", казва мъж на средна възраст, купувайки коледно дръвче от Женския пазар в София. Тази година за пръв път "от много време насам" взима истинско дръвче, въпреки че вече имат украсена изкуствена елха у дома. "Малките ще се радват", споделя той, връщайки се към собствените си детски спомени за коледните празници.

Тази нарастваща тенденция се забелязва донякъде и в статистиките. Данните на Министерството на земеделието и храните показват, че производството на коледни дръвчета и други декоративни растения в България нараства в номинални изражения от 17.5 млн. лева през 2019 г. до 20.8 млн. лева през 2021 г. (виж таблицата). В същото време търсенето изпреварва предлагането - продажбите надхвърлят 25 млн. лева към края на 2021 г., показват данни от Аграрния доклад на Министерството.

Откъде обаче идват дръвчетата за Коледа?

Обратно за Коледа

Според Националния статистически институт през 2014 г. в страната са продадени малко над 35 хил. коледни дръвчета. Само две години по-рано числото е двойно по-малко. През 2017 г. българският производител на изкуствени елхи "Грипс-ПВЦ" заявява пред "Капитал", че продажбите на пластмасовите алтернативи достигат 250 хил. годишно.

Въпреки това търговците са оптимистични за обръщането на тенденцията. Причините за това са различни: екологични, естетически, бюджетни. "Най-много се търсят "живите", казва пред "Капитал" продавач на дръвчета.

Истинските елхи се делят на два вида - отсечени или в саксия (живи). Търсенето се увеличава именно за втория вид. "Хората искат след това да могат да си ги засадят", казва продавачът. За сметка на това изкуствените дръвчета не могат да се рециклират, а за да компенсират замърсяването при производството им, трябва да се използват с години.

Друга причина е цената. Докато повечето изкуствени елхи струват между 50 и 100 лева. Отсечените дръвчета започват от около 15 лв., а тези в саксия варират от 20 до 40 лева.

Разрастващ се бизнес

Частните производители имат основна роля за обръщането на пазара. Един от най-големите разсадници на коледни дръвчета в България се намира в близост до Елин Пелин. Производителят на натурални сокове и търговец на плодове и зеленчуци "Стробайлс" предлага и коледни дръвчета на едро и на дребно. Проверка на "Капитал" показва, че разсадникът е засаден около 2018 г., като през годините се разраства (виж снимките).

Дръвчетата се продават през сайт (shisharkite.com), където бърза проверка показва, че цените започват от 50 лв. Фирмата предлага отстъпка за покупки на едро. Според източници на "Капитал" фирмата вероятно е доставчик на една от големите вериги в България - "Кауфланд". Според информация на търговеца в разсадника са засадени над 110 хил. дръвчета.

Самата "Стробайлс" е собственост на Бисер Ангелов. За 2022 г. дружеството декларира приходи над 31.5 млн. лева (спрямо 27.3 млн. лева през 2021 г.), от които печалба над 3.7 млн. лева (3.8 млн. лева година по-рано). Персоналът е около 70 души, като се увеличава двойно за четири години.

Дружеството има сключени договори с държавата като бенефициент на безвъзмездна финансова помощ по различни програми, една от които 1.9 млн. лева за доставка и монтаж на машина за производство на натурални сокове с капацитет на пълнене от 2 хил. бутилки в час (собственикът също инвестира 1.9 млн. лева). Соковете на компанията се продават под бранда на RawBrani.

Дружеството отказа коментар пред "Капитал" във връзка с бизнеса си със сокове. Няма отговор и на въпросите за продажбите на коледни дръвчета.

Държавно дръвче

В продажбата на коледни елхи се включват и държавните горски стопанства. На 7 декември Министерството на земеделието и храните обяви, че стартира благотворителна кампания за продажба на иглолистни дръвчета за шеста година.

"В 57 пункта в цялата страна ще се продават елхички", обяви заместник-министърът на земеделието Георги Тошев. "Добити са около 29 хил. дръвчета, от които 4 хил. са живи (в контейнер), поставени с кореновата си система в специални съдове."

Според министерството кампанията е свързана с опазване на горите. За всяко продадено коледно дръвче през следващата година по време на "Седмица на гората" (първата седмица на април) ще бъдат засадени по 10 нови дръвчета на териториите, стопанисвани от държавните горски предприятия. Кампанията продължава до 22 декември.

В столицата елхите са на кръстовището на булевард "Христо Ботев" и "Дамян Груев" (пред сградата на министерството). Работното време и местата за продажба на коледните елхи на останалите горски предприятия в страната са на сайта на министерството (или тук). Цените варират около 25 лева за живите елхи и между 10 и 20 лева за отрязани дръвчета.

Набери си сам

Впечатление прави и възникването на множество импровизирани пазари на дръвчета. На 7 декември пред представители на медиите директорът на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев обяви, че вече има започнали проверки за произхода на коледните елхи на пазара. До момента обаче са установени само около 10 броя незаконни елхи.

Според Годишния доклад за дейността на Изпълнителна агенция по горите през 2022 г. са задържани общо 13 коледни елхи. Отсечените дръвчета трябва да имат пластмасова пластина (бяла или жълта), която съдържа номер и валидира произхода им. За "живите" елхи не е задължително поставянето на пластини.

Тази промяна в предпочитанията на българските потребители отразява по-широка тенденция за връщане към традициите и търсенето на автентичност, особено по време на празниците. Въпреки че изкуствените елхи си остават популярен избор поради тяхната дълготрайност и лесна поддръжка, очевидно е, че истинските коледни дръвчета предлагат нещо, което не може да бъде заменено - усещането за истинска Коледа.