🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондация F.A.M.E ще обучава жени предприемачи

Програмата е безплатна, срокът за кандидатстване е до 15 февруари

Виктория Каролева, основател на F.A.M.E.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фондация F.A.M.E обяви началото на своята първа обучителна програма за растеж, насочена към жени предприемачи, които развиват собствен бизнес или са следващо поколение в семейната компания. Програмата е безплатна, кандидатури се приемат до 15 февруари т.г.

"Целта на програмата е да даде възможност на предприемачите да помислят и придобият знания, полезни за стратегическото развитие на бизнеса, а заедно с това да станат част от една активна и силно подкрепяща мрежа. Опитваме се да достигнем до максимално много дами от всички региони на страната, за да стимулираме участието и на бизнеси извън столицата", коментира за "Капитал" Виктория Каролева, основател на F.A.M.E.

Пилотният проект се осъществява с водещ стратегически партньор EY Bulgaria и с подкрепата на финансова група "Карол".

Кой може да кандидатства

За участие в програмата могат да кандидатстват жени, които са основателки/съоснователки на растящи компании или са следващо поколение дами в семеен бизнес. Няма ограничения за секторите, в които работят фирмите, но те трябва да отговарят на няколко условия. Да са базирани в България, да имат подходящ продукт/услуга и потенциал за растеж в страната и/или зад граница, както и да отчитат минимум 100 хиляди лева приходи за 2023 г.

Заниманията

Одобрените участнички ще имат ексклузивен достъп до ментори от EY Bulgaria, както и до други бизнес експерти. Програмата включва образователни и практически обучения с фокус върху прецизиране на бизнес модела, финансов мениджмънт, изграждане на лидерски умения, набиране на капитал. Предвидени са и обучения за личностно развитие.

В "Демо деня" участничките в програмата ще представят пред потенциални инвеститори и мениджъри своя бизнес казус и напредък по програмата, за да получат обратна връзка и да потърсят възможност за финансиране и допълнителна подкрепа.

"Крайната цел е програмата за растеж да стимулира дамите да мислят стратегически, да си поставят по-големи и по-дръзки цели и да развият бизнеса си на следващо ниво", обобщава Виктория Каролева.

Процедурата

Кандидатките трябва да попълнят онлайн формуляр на сайта на програмата. Те трябва да представят бизнеса си, екипа, целите, да опишат по какво се различават от конкуренцията, да приложат презентация, ако имат такава. Следващият етап от процедурата включва интервюта на участничките с журито и окончателен избор, обясни за "Капитал" Виктория Каролева.

Заниманията са веднъж седмично в двучасови групови сесии. Предвидени са също групови семинари, наставнически сесии, социални дейности и събития.

Програмата ще е на български език и ще продължи три месеца - от началото на март до края на май 2024 г.

Фондация F.A.M.E

F.A.M.E е регистрирана на 19 май 2023 г. с основна цел да насърчи предприемаческата и инвестиционната дейност сред жените, както и да улесни достъпа им до капитал, менторство, контакти и ресурси. Фондацията е основана от Виктория Каролева, специалист в областта на финансите и инвестициите, която е била част от екипите на EY Bulgaria, Lazard в Париж, Schroders в Милано, финансова група "Карол". Завършила е мениджмънт с предприемачество в Англия и е сертифициран член на CFA Institute. "Вдъхновена от интересните истории на българските жени предприемачи, създадох F.A.M.E. с цел да насърчи предприемаческата и инвестиционната дейност сред жените, както и да им улесни достъпа до капитал, менторство, контакти и ресурси", казва Виктория Каролева, която е и ангел инвеститор и стартъп съветник.

Дейността на фондацията се подкрепя от Консултативен съвет, в който влизат: Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел "Стратегия и сделки" за EY Bulgaria, Северна Македония, Албания и Косово; Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital Bulgaria и Dale Carnegie Training; Моника Йонеску, изпълнителен директор, UBS Switzerland Wealth Management.
Все още няма коментари
Нов коментар