🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпусни парата в "Отпусни се малко"

Варна си има свое антистрес пространство

Идеята за мястото се заражда у Ина Георгиева, която по-късно става съдружник с Християн Пеев.
Идеята за мястото се заражда у Ина Георгиева, която по-късно става съдружник с Християн Пеев.
Идеята за мястото се заражда у Ина Георгиева, която по-късно става съдружник с Християн Пеев.    ©  Цветелина Белутова
Идеята за мястото се заражда у Ина Георгиева, която по-късно става съдружник с Християн Пеев.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Антистрес стаята започва работа през март 2023 г. и само за осем месеца се налага в морския град като място за забавление, но и с лечебна цел.
  • Посещенията могат да са индивидуални и групови, дори и с цел терапия.
  • Освен чупене на предмети "Отпусни се малко" предлага и "клепане" с бои.

Шефът те е ядосал, приятелката ти е вечно недоволна, задръстванията в града те влудяват или просто си напрегнат и имаш нужда да освободиш напрежението? Е, освен практикуването на спорт или разходка в Морската градина, ако си във Варна, вече имаш място, на което да изпуснеш парата по нетрадиционен начин. В антистрес стаята "Отпусни се малко" посетителите могат да освободят напрежението, докато чупят различни предмети като стари телевизори, принтери, монитори, бутилки и какво ли още не, както и да "мацат" с бои по стените на помещението.

Разбира се, осигурени са предпазни маски, ръкавици и гащеризони. Освен за освобождаване на напрежението мястото може да бъде използвано за забавление от група приятели или колеги, както и за празнуване на рождени дни, годишнини и т.н. Идеята за мястото се заражда преди малко повече от година у Ина Георгиева, която от опита си в работата с клиенти в заведения знае как човек има нужда от освобождаване на напрежението.

Така двамата със съдружника ѝ Християн Пеев решават да се впуснат в предизвикателството да създадат свое място. За маркетинга и профилите в социалните мрежи им помага Светослава Славова. Намират подходящо помещение в сграда, която делят с учебен център, стрелбище, звукозаписно студио и школа за народни танци. Правят му ремонт, който напълно преобразява пространството, а името идва като на шега от чалга песента "Отпусни се" на Фики Стораро. Откриването е в средата на март 2023 г., като по наблюденията на Георгиева и Пеев клиентите им са предимно жени.

"Ние, жените, сме от хората, които обичаме да си го таим вътре в нас", обяснява Георгиева, както и че "клиентките освобождават насъбраната негативна емоция" в стаята чрез блъскане, викове, псуване, дори плач. За ефекта след това споделя, че "влизат в стаята неуверени, уплашени или пък ядосани, а излизат с усмивка и освободени". Съдружникът ѝ допълва: "Работим и с психолози - препоръчват на своите пациенти да пробват как ще им се отрази." Георгиева прибавя, че освобождаването на стреса намалява вероятността от образуването на ракови клетки.

Как работи?

Посещенията могат да бъдат както индивидуални, така и по двойки или в групи до шестима души. Едно посещение е с продължителност 30 минути, а цените варират според броя хора и включените предмети за унищожаване или количеството боя за "клепане". Според двамата съдружници най-натоварено е през уикендите и празниците, а през седмицата - след 17 часа, когато хората приключват работа. Антистрес стаята работи с предварителна резервация в интервала от 11 до 20 часа, като през летния сезон работното време може да бъде увеличено.

С предметите за чупене се снабдяват от хотели и хора, които продават стари електроуреди. След "унищожението" им те биват разделени на стъкло, пластмаса и метал, за да бъдат рециклирани. Двамата споделят, че биха желали след налагането им във Варна да разпространят идеята си и в други градове из страната, като имат разговори с партньори за подобно място в Пловдив.