🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спор в небето: Платформата за авиообезщетения ClaimCompass с 90 хил. лв. глоба

КЗК откри две нарушения в рекламите на компанията по искане на конкурента Sky Refund

И двете компании съдействат на пътници да получат обезщетения при отменени или закъснели полети
И двете компании съдействат на пътници да получат обезщетения при отменени или закъснели полети
И двете компании съдействат на пътници да получат обезщетения при отменени или закъснели полети    ©  Надежда Чипева
И двете компании съдействат на пътници да получат обезщетения при отменени или закъснели полети    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 90 хил. лв. ще трябва да плати българската платформа ClaimCompass, през която пътници могат да получат обезщетения при закъснели или отменени полети, за неправомерни реклами. Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е по искане на конкурента SkyRefund, чието име е замесено в материалите, и подлежи на обжалване. Определената санкция включва две отделни нарушения, като освен това "КлеймКомпас" ще трябва да покрие и разноските на "Скай рифънд" по производството пред КЗК. От дружеството не бяха открити за коментар дали смятат да обжалват.

Двете компании

Дейността и на двете компании е свързана с оказване на онлайн посредничество и съдействие на пътници за получаване на обезщетение от авиокомпании при закъснял или отменен полет. "КлеймКомпас" е създадена през 2015 г. в София, като към момента пряк собственик е регистрираната в САЩ ClaimCompass Inc., но реално дяловете се държат от основателите Татяна Миткова, Велизар Шулев и Александър Сумин. Допреди пандемията приходите на дружеството нарастват всяка година, достигайки 1.6 млн. лв. през 2019 г., но след това намаляват, като за 2022 г. оборотът е 995 хил. лв.

"Скай рифънд" от своя страна е създадено през 2017 г. и е собственост на Мария Данаилова, Калоян Тодоров и Ивайло Данаилов, които са част от екипа на адвокатско дружество "Данаилова, Тодоров и партньори". Компанията също отчита спад на приходите след ковид, но за 2022 г. увеличава продажбите си до 476 хил. лв.

Аргументи

Две са основните претенции на "Скай рифънд", като аргументите са приети от КЗК. Едната е свързана с това, че словосъчетанието sky refund или skyrefund е използвано от конкурента й като ключова дума, която при търсене в Google извежда на първо място платена реклама на ClaimCompass, която гласи: #1 Alternative to SkyRefund (#1Алтернатива на "Скай рифънд"). Това е подвеждащо за потребителите, които при търсене на Sky Refund реално се насочват към сайта на ClaimCompass.

Втората претенция е свързана със самото съдържание на сайта, което се отваря през съответния линк. То представлява сравнителна таблица на услугите на двете дружества по няколко критерия - средна стойност на иска, такса за компанията, потребителски рейтинг, автоматично входиране на искове, многоезична поддръжка и др., като се подчертават предимствата на ClaimCompass. В хода на проучването обаче за повечето критерии не са били представени доказателства за това. Напротив, посочват от КЗК, има данни, че услугата на Sky Refund притежава най-малкото същите характеристики и удобства като тази на ответника. Затова от антимонополното ведомство смятат, че това представлява неразрешена сравнителна реклама.

Санкции

Първото от двете нарушения е продължило три месеца - от юни до август 2023 г., и е определено като тежко от КЗК, което може да донесе санкция в размер на до 10% от приходите на дружеството за предходната финансова година. Заради наличието на смекчаващи обстоятелства обаче от комисията са определили санкция от 5%, което се равнява на 49 750 лв.

Второто нарушение е продължило пет месеца - от юни до октомври 2023 г., когато таблицата е била свалена от ClaimCompass, като нарушението се смята за не особено тежко. Наложената от КЗК санкция е в размер на 4% от оборота, или 39 800 лв.

"КлеймКомпас" ще трябва да плати и разходите на "Скай рифънд", които са оценени на 4700 лв. Решението на КЗК, което е с дата 7 март 2024 г., може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд - София-област.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар