Фокусираме се върху роботиката, автоматизацията и изкуствения интелект

Томи Вер Елст - генерален мениджър на Sensata Technologies в България

Томи Вер Елст - генерален мениджър на Sensata Technologies в България
Томи Вер Елст - генерален мениджър на Sensata Technologies в България
Томи Вер Елст - генерален мениджър на Sensata Technologies в България
Томи Вер Елст - генерален мениджър на Sensata Technologies в България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

През 2023 г. Sensata Technologies беше отличена с първо място в конкурса "Фабрика на годината" на "Капитал". Успехът на компанията се дължи на редица дейности, свързани с автоматизацията в производството и с практиките за устойчиво развитие.

Томи Вер Елст е генерален мениджър на Sensata Technologies в България от 2011 г. Той става част от българската организация като оперативен мениджър през 2009 г. Освен настоящите си отговорности като генерален мениджър той е и регионален оперативен ръководител на компанията за цяла Европа.

Притежава над 20-годишен опит в областта на кросрегионалните операции в бързоразвиваща се международна бизнес среда, като развива управленски структури и екипи, които се стремят да бъдат предпочитан партньор и работодател.

Томи Вер Елст коментира оптимизацията на бизнес процесите, пренасочването на ресурсите на Sensata Technologies към дейности, свързани с повишеното търсене на електрически превозни средства, както и ролята на изкуствения интелект в производството.

Той ще бъде част от тазгодишното издание на конференцията Tomorrow Redefined, която ще се състои на 17 май: https://www.tomorrowredefined.com

През 2023 г. "Сенсата Технолоджис България" стана "Фабрика на годината". Каква е рецептата за постигането на такъв голям успех?

Наградата ни е отредена за успешното управление на процеси, свързани с автоматизация в производството и с практиките ни за устойчиво развитие. Разбира се, това е резултат от експертния опит и уменията на целия ни екип в България и сме много горди от полученото признание за пътя, който извървяхме през последните три години.

Ключово беше осъзнаването, че трябва да правим нововъведения, както и непрекъснато да подобряваме процесите по безопасност и качество, да отговаряме на изискванията на ESG, за да може компанията ни да бъде готова за бъдещето. Фокусът ни е върху прилагането на роботика, автоматизация и изкуствен интелект.

Зад разработката и лансирането на такъв проект конкретно в завода ни Ботевград стоят специалисти от българския екип на компанията, които в рамките на 24 месеца осъществиха поредица от технологични и процесни подобрения. Резултатът е пълно автоматизиране на крайната стъпка от производствения процес, в която операторите дотогава визуално проверяваха качеството на близо 12.5 милиона готови модула, произвеждани на линията в рамките на година.

Всъщност говорим за поредица от инициативи, които променят типа на работата, с която са ангажирани служителите ни. Процесът и положителните ефекти са дългосрочни, с все по-силен фокус върху системите за електрическа мобилност, които са съществена част от бъдещето на компанията и сектора, както и на устойчивото бъдеще на всички ни. Това дава възможност за пренасочване на нашите ресурси към различен тип дейности, както и към обучения и квалификация за тях, свързана с електрическите превозни средства.

Оптимизацията на процесите е от ключово значение за всички предприятия и особено в производството. Какъв е вашият опит в тази област?

Непрекъснатите подобрения са част от нашата работна култура и оптимизацията на процесите е част от основната дейност и отговорностите на нашия екип, като всички бизнес единици в "Сенсата" имат за цел да подобряват своя собствен начин на работа и процесите, така че това, което доставяме като краен продукт на нашите клиенти, да се случва по-бързо, по-ефективно и по-качествено.

В Ботевград културата на иновации, непрекъснатото усъвършенстване и оптимизирането на процесите се развиват активно още от създаването на производствената ни база там и в момента са внедрени във всеки екип - по един или друг начин - дали като Six Sigma проект или като Process Optimization проект, или като А3, 8D или друг тип инструмент за подобрение.

Kак оптимизацията на процесите в производството се отрази на вашия бизнес?

Внедряването на AI и автоматизация става, след като процесът е максимално изчистен от грешки, но той продължава и в бъдеще, като се стремим да използваме всички потенциални възможности за оптимизация. За нас това е част от естествения път на подобрение - изчиства се максимално процесът от загуби, за да може да се постигне една възможно най-добра фаза и след това да се внедри автоматизацията, при която грешките са сведени до абсолютния минимум. Това е от ключово значение, особено като се има предвид естеството на нашите продукти, в които измерваме възможните дефекти спрямо милион произведени продукта.

Резултатът от това на практика е подобрение на продуктивността и полезната дейност, на качеството и ефективността на производството, но в същото време поставя нови предизвикателства пред екипите, които продължават да търсят потенциал за подобрения, от една страна, и от друга, поставя нови изисквания по отношение на ключовите компетентности на екипите, осигуряващи поддръжката в условията на непрекъснато производство с висока степен на автоматизация.

Как осъзнахте необходимостта от прилагане на Lean методологията в работата си? Какви бяха предизвикателствата, с които се сблъскахте, за да постигнете оперативно съвършенство?

Като Lean екип ние също имаме история от близо 10 години и въвеждаме постоянни процеси за подобрение в цялата компания. Lean специалистите в тясно сътрудничество с мениджърския екип всяка година създават т.нар. road map на процесните оптимизации. Реално това, което постигаме устойчиво през последните години, е един по-добре структуриран и синхронизиран процес за поставяне на цели за подобрение във всяка сфера на оперативната ни дейност.

Вярвам, че водеща роля в това е именно ангажираността на мениджмънт екипа дори до детайлно ниво, за да може съответните отдели да подсигурят ресурсите си и да го комуникират с екипите си. Това подсигурява и навременното изпълнение на Lean целите, което е възможно само ако културата на търсене на непрекъснати подобрения е приета и приложена в работното ежедневие на всички части от организацията с пряката въвлеченост на ръководството в процеса.

Разбирането и приемането на Lean принципите се случва чрез редовни обучения, но личният пример и поддържането на ефективен диалог между екипите в условията на прозрачност са съществена предпоставка за успех.

Напоследък все повече се говори за изкуствения интелект и неговата роля в бизнеса и в ежедневието ни. Смятате ли, че в дългосрочен план той може да замени хората и техния опит в идентифицирането и предлагането на решения за подобряване на бизнеса?

Наистина, основните предимства от интегрирането на изкуствения интелект в индустриалните технологии се базират на подобряване на компетентностите на екипа. Автоматизацията не само повишава нивото, на което работят нашите служители, но също така развива техните умения, като ги поставя в контрол над по-комплексни процеси. Например изкуственият интелект подкрепя хората, ангажирани с оперативни задачи - обикновено повтарящи се операции, като поддържа висока ефективност и консистентно качество в рамките на целия работен цикъл.

Въвеждането на AI в производството ни се използва по различни начини в помощ на техническите и инженерните екипи - за анализи на данни, превантивна поддръжка, като сигнализира за необходими действия с цел превенция на критични ситуации и спиране на работата. Вярваме, че бъдещето развитие на тези технологии ще позволи многоаспектното им приложение и базирано на множество фактори, позволяващи предлагането и взимането на решения за поведението на оборудване или продукти.

Използвайки AI в оперативните си дейности, ние можем да пренасочим хората към по-разнообразни и висококвалифицирани дейности, подпомогнати от AI. Нашата цел е да задържим хората в екипа и да ги подготвим за едно бъдеще с много по-висока степен на интеграция и използване на изкуствения интелект. Не мисля, че хората могат да бъдат заменени от AI, по-скоро тяхната роля в производството се променя.

На 17 май ще участвате в панел, посветен на непрекъснатите подобрения и ролята на цифровизацията в бизнеса в рамките на конференцията Tomorrow Redefined. Със сигурност ще чуем интересна дискусия, но ако има едно послание, което бихте споделили, какво би било то?

Ролята на топ професионалистите в индустриалните технологии, и технологиите като цяло, става все по-значима с бързото развитие на изкуствения интелект. Обществото/ние трябва да сме готови да го насочваме и управляваме в полза на човешкия напредък, защото това е възможността, която ни се дава.

Заедно с вас част от събитието ще бъдат и много експерти на високо ниво, които ще споделят своя опит с Lean. Има ли тема, която очаквате с нетърпение?

Ще се радвам да чуя опита на останалите участници, от други сектори, с прилагането им на Lean практики. Философията на Lean е универсална и широкоприложима, затова очаквам да науча и разбера повече за разнообразните възможности от различните бизнес сфери, които ще бъдат представени на събитието, в това число Administration Excellence. Искам да видя и да чуя хората от панела, за да разбера как "живеят" в тяхната оптимизация на процеси и какво е тяхното Lean journey. Защото промяната започва както отдолу нагоре (bottom up) в организацията, така и се следва примерът на мениджмънта - отгоре надолу (top down) - или така известното "ръководене чрез пример".