🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все повече български компании искат да оптимизират бизнес процесите си

Васил Петров - изпълнителен директор на "Lean Institute България"

Васил Петров - изпълнителен директор на "Lean Institute България"
Васил Петров - изпълнителен директор на "Lean Institute България"
Васил Петров - изпълнителен директор на "Lean Institute България"
Васил Петров - изпълнителен директор на "Lean Institute България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Васил Петров е изпълнителен директор на "Lean Institute България" - регионален представител и член на Lean Global Network. Консултантската компания е специализирана в подпомагане на бизнеса в страната да приложи най-добрите практики в подобряването на организационната култура и процеси, както и да предложи дългосрочно съдействие с тяхното успешно приложение чрез обучения, анализи и коучинг. Портфолиото на компанията обхваща консултантски услуги, свързани с лийн, 6 сигма и други практики за подобряване и управление на процеси.

Преди пет години Васил Петров и неговият екип за първи път организираха конференцията Tomorrow Redefined, която днес е най-голямата конференция за оптимизация на процеси на Балканите. Тазгодишното издание на събитието, което ще се проведе в София на 17 май, ще представи едни от най-иновативните подходи в т.нар. Lean (лийн) методология, които подпомагат компаниите да оптимизират своите процеси и услуги, така че да спестят време и ресурси.

Напоследък в България все повече се говори за "лийн" процеси и като че ли компаниите в страната по-често обръщат поглед към оптимизирането на своите бизнес операции. Разкажете ни повече за лийн.

Лийн методологията се занимава с процеси и всички слаби места в тях, например изчакване, натрупване на незавършена работа, грешки, вариация в резултата или продукцията и др. Всяка работа може да се опише чрез процес, независимо дали е застраховка, софтуерно приложение или производство на продукт. Предизвикателството е как точно да се адаптира методологията - това е и една от причините много компании да търсят външен експертен опит.

През последните години в България се наблюдава тенденция към повишаване на интереса на мениджмънта на компаниите към възможностите, които се крият зад лийн. И това е съвсем нормално, ако искаш да останеш конкурентоспособен и релевантен за пазара. Наред с това все повече български бизнеси осъзнават, че тези принципи могат да се приложат не само в производствата, а и в сферата на услугите.

Като регионален представител и член на Lean Global Network (LGN) имате достъп до експертен опит от различни пазари. Какво се случва в световен мащаб, което все още не е възприето от бизнеса в страната?

Мрежата на Lean Global Network (LGN) обхваща практици от над 30 държави. Сътрудничеството с LGN ни дава достъп до световни експерти, материали и знания, натрупани във всяка съществуваща индустрия, а когато се сблъскваме с по-сложни, комплексни и необичайни казуси - дискутираме онлайн.

Като пазар България все още е далеч от САЩ и Западна Европа. В страната все още има твърде много компании, които никога не са чували за лийн и това е видимо дори по време на събитията, които посещаваме. В САЩ една конференция, посветена на темата, може да събере повече от 1000 души, които често са на експертно, а не на мениджърско ниво. Това означава, че не само мениджмънтът на компаниите търси възможност да оптимизира дейностите в тях, но и самите служители изпитват нужда да задълбочат своите познания. В България все още се наблюдава доста по-малък интерес и осъзнаване на ползите, а когато го има, то е предимно на управленско ниво. Доста индустрии все още са скептични, че лийн методологията е приложима за тях, но добрата новина е, че в последните години тенденцията е към растеж.

Споменахте, че в страната има индустрии, които все още не осъзнават нуждата от оптимизиране на процесите си. Може ли лийн да се приложи във всеки бизнес? Има ли изключения?

Бих казал, че няма бизнеси, в които не може да се приложи лийн. В световен мащаб съществуват множество успешни примери в сферата на здравеопазването, логистиката, услугите, ИТ и много други сектори, които благодарение на адаптирането и правилното приложение на релевантните за тях инструменти от лийн постигат наистина впечатляващи резултати.

Разбира се, има индустрии, които са много специфични, като творческите. Колкото повече креативност е необходима за една дейност, толкова по-трудно е тя да бъде ограничена с процес. Това обаче не означава, че всички останали дейности, които съпътстват творческия процес, не могат да бъдат систематизирани и оптимизирани.

Задълбоченото познаване на материята ни позволява бързо и успешно да приложим методи, работещи в производството, в други индустрии. На фокус остават процесите и вариацията в крайния продукт. Никой не желае (най-малко клиентът, който плаща продукта или услугата накрая) ежедневно да извършва дейности, в които няма никаква добавена стойност.

Кои са индустриите в България, които най-често се обръщат към лийн?

В момента се наблюдава интересна тенденция и половината от нашите проекти са в сферата на ИТ и услугите, а останалата половина - в производството. Броят непроизводствени проекти наистина се повиши драстично през последните години. Към нас се обръщат множество ИТ компании, които имат нужда от създаването на стандарти на работа - да бъде установено и конкретизирано по какъв начин и за колко време се извършва дадена дейност, така че да няма загуба на работен ресурс.

Когато говорим за оптимизация на бизнес процеси, често си представяме много дълъг и сложен път. За колко време можем да внедрим лийн в бизнеса си и от какво зависи успехът му?

При различните бизнеси е различно. Ако говорим за малки компании (между 20 и 100 души), често дори за срок от една година могат да се наблюдават чудесни резултати. При по-големите компании, разбира се, се изкисква повече време - често между две и три години.

Важно е да се отбележи, че времето и успехът на промяната са пряко зависими от ангажираността на мениджмънта. Служителите следва да бъдат въвлечени в процеса, но не бива цялата отговорност да бъде тяхна. Необходимо е мениджмънтът да е част от процеса и неговата роля да е видима и осезаема. Това допринася и за повишаване на удовлетвореността и ангажираността на служителите, което води и до промяна на самата култура в организацията.

След месец е третото издание на конференцията Tomorrow Redefined, която организирате и която се превърна в най-мащабното събитие, посветено на темата на Балканите. Какво могат да очакват посетителите?

Като всяка година и тази сме се постарали да привлечем водещи експерти по управление и подобряване на бизнес процеси, които имат изключително интересен опит в различни индустрии и в различни, специфични ситуации.

Ще бъдат представени най-добрите и актуални практики в областта. Тази година темите ще са свързани с бъдещето на образованието през призмата на лийн и изкуствения интелект; ще бъдат разгледани различни инициативи за създаване на стойност чрез оптимизация на производствени и административни процеси; стратегическо планиране чрез лийн за постигане на оперативно съвършенство и други. Интересна гледна точка ще представи Сергей Комберианов, изпълнителен директор на "Lean Institute Украйна" - той ще сподели как и защо в трудни времена хората намират начин да имплементират лийн. Заедно с него на сцената ще се качат изпълнителните директори и мениджъри на едни от най-големите компании в България, сред които HP Inc., Sensata, Festo, Ingram Micro, DSK Bank, Liebherr Domestic Appliances, Lufthansa Technik, както и други световни експерти в сферата.

Тази година по време на събитието планирате да има и панел със симулации. Защо решихте да го реализирате?

Въпреки че лийн принципите са приложими във всяка индустрия, все още много специалисти са скептични, че това може да се приложи при тях. Именно това е причината да дадем възможност на посетителите да се докоснат до методологията - да я видят на практика и да се уверят в ползите от нея. По време на симулациите те ще имат възможност да работят по три практически сценария и ще бъдат предизвикани да работят с различни техники и инструменти за оптимизация на ежедневната си дейност.

Пълната програма на Tomorrow Redefined и билети за събитието могат да бъдат намерени на: www.tomorrowredefined.com.