🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свободата на медиите по света е застрашена

...установи докладът на Freedom House за 2010г.

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Докладът на Freedom House се изготвя всяка година от 1980 г. насам. Резултатите от проучванията се използват от правителства, международни и медийни организации. Класирането на отделните държави се определя на базата на индекс 1 до 100 на базара на 23 методологични въпроса, разделени в 3 подкатегории - правна, политическа и икономическа. Ако рейтингът на страната е между 0 и 30, се счита че медийната среда е "свободна", между 31 и 60, че е "частично свободна" и "зависима", ако оценката е над 61.

Само един на всеки 6 души живее в държава със свободна преса. Такова е заключението на ежегодния доклад на Freedom House - неправителствена организация, базирана в САЩ. Данните в изследването за 2010 г. отбелязват най-високия световен спад на достъп до свободни и независими медии за изминалото десетилетие. "Случаите на насилие и физическа разправа, което се упражнява над журналистите, са достигнали скандални пропорции", констатира също така докладът на Freedom House.

"За жалост сме свикнали с резултатите от доклада, които отбелязват ограничения в страни с недемократични режими като тези в Близкия Изток и бившите Съветски републики. Това, което най-много ни притесни тази година, обаче е спадът в медийната независимост на нови или колебливи демокрации като Мексико, Унгария и Тайланд", коментира Дейвид Крамър, изпълнителен директор на Freedom House.

Според "Свобода на пресата 2011: Глобално проучване на независимостта на медиите" някои държави са попаднали директно в категрията "зависима преса". Причините за спада на рейтинга, твърди организацията в официалното си изявление, са атаките към журналисти от страна на лица, свързани с наркотрафика, автоцензурата и липсата на наказание над тези, които са се опитали да упражнят контрол върху медиите, какъвто е случаят в Мексико. Подобно е положението и в Египет. Отпадането на арабската държава от жълтата зона се дължи на ограничаването на пресата по време на парламентарните избори през ноември. Тази част от света е позната с ограниченията, които правителствата управляват над журналистите и точно това е допринесло за желанието за реформа в региона, твърдят Freedom House. Протестите в арабския свят от началото на 2011 г. потвърждават това твърдение.

Наблюдава се огромно подобрение на медийните свободи в държави като Гвинея, Нигер и Молдова. В Колумбия, Грузия, Кения, Киргизстан, Либерия, Сенегал и Зимбабве също има напредък, но не е толкова драстичен.

Докладът на Freedom House обхваща 196 страни. От тях 35% (68) влизат в категорията "свободни", 33% или 65 са обявени за "частично свободни" и 32% (63 страни) са "зависими". Начините са контрол над медиите през 2010 са били свързани предимно с лицензирането и регулативните рамки, които засягат пресата. Броят на частните радио и телевизионни предавания целенасочено е бил намаляван, като за целта се използват правни маневри за съкращаване на независимото излъчване.

Ставаме свидетели на засилен контрол върху каналите за комуникация, което включва сателитно телевизионно предаване, интернет и мобилни телефони. Някои демократични или полудемократични страни като Южна Корея и Тайланд, прокарват мерки за допълнителен контрол над информацията като увеличават нивото цензурата за онлайн съдържание. 

През последните пет години свободата на медиите прогресивно спада в световен мащаб. Държавите, в които независимостта им намалява, са надминали почти два пъти по численост тези със сравнително подобряване или стабилност. Според проучването на Freedom House тази тенденция може би се е забавила през 2011. Протестите в страните от Близкия изток и Северна Африка действително се приемат като позитивна стъпка напред, но не е ясно дали те ще са достатъчни за глобална промяна към по-свободни медии.

Западна Европа, макар и един от регионите с най-свободни медии, също претърпява общ спад. Според доклада има негативното развитие в Дания и Исландия. Както и в предишни години, Италия остава една от малкото европейски държави със статус на "частично свободна".

Докато страните от Централна и Източна Европа, които обикновено се представят по-добре, отбелязват понижение на точките си, то държави като Молдова, Грузия и Казахстан са направили стъпки към по-независима журналистика. Централна и Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз не са променили общия си резултат през изминалата година. 

Застой в журналистическата свобода се наблюдава и в България. Страната ни продължава да се намира в жълтата категория на частично свободни държави и дори дърпа едно място назад в сравнение с миналата година. Тя достига 77 място и се нарежда до Черна гора, Монголия и Боцвана.

Организацията SEEMO, която наблюдава медийните свободи в Югоизточна Европа, потвърждава информацията от доклада. Според нейни представители заплахите, нападенията, обидите са ежедневие за журналистите в Южна, Източна и Централна Европа. През 2010 филиалът на Международния Медиен Институт в региона регистрира 406 случая на нарушение правата на журналистите, като това включва и България.

"Държава, в която журналистите не могат да отразяват събитията свободно и без страх от намеса на правителството или други организации, има малко надежда за изграждане на истинска демокрация", заключва изпълнителният директор на Freedom House, Дейвид Крамър.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 5

    Винаги съм смятал, че корупцията е заразно зло и развихрилата се огромна корупция на изток заразява и западните демокрации, без да твърдя, че там преди не е имало корупция.
    Същото мисля, че се отнася и за свободата на медиите, тяхната обективност и независимост.
    Просто, където има държава има почва и за корупция и за слугинаж. А съвремената информационна революция има свойството да "отваря" очите на гражданите (справка арабските вълнения), което пък подтиква отделни личности или цели държавните власти да "защитят" постъпките и действията си по по-радикални начини.

    Нередност?
  • 2
    moro1 avatar :-|
    moro
    • + 7

    Има и един друг вид информационна свобода, за която никой не говори. Свободата от корпоративните и политически интереси. Свободата от интереса на аудиторията, сиреч отразяване на събитията без оглед на това как ще бъдат по-продаваеми. Свобода на медията по начало означава свобода и право на хората да бъдат обективно информирани, да научават събитията такива каквито са 1:1, без скриване на информация, без изопачаване на фактите. Струва ми се, че журналистите все повече забравят това и все повече възприемат свободата на печата като тяхна лична свобода, да пишат субективно, да пишат обслужвайки нечий интерес или натрапвайки собствените си възгледи. От тази гледна точка, мисля че ако 1 от всеки 6 човека на земята се информира от контролирани и зависими медии, то от останалите поне 7 на всеки 10 човека се информира от медии подвластни на друг вид контрол - корпоративен, политически и клюкарски. В крайна сметка ефекта е сходен - изкривено оформяне на мнението на хората, с тази разлика че тези хора с изкривено мнение отиват да гласуват за да определят съдбините на държавата си. Мисля, че се отдава прекалено малко гласност и значение на журналистическата етика и отговорност. Докато журналистиката не се пребори и с тези зависимости, то за независими медии, мисля не може да се говори. Така че проблемът е много по-голям от тези 1/6-та от човечеството. Защото понякога погрешно представената информация може да е по-лоша от липсата на информация.

    Нередност?
  • 3
    rsertev avatar :-|
    rsertev
    • + 1

    Е как да има свобода на словото. Ако някой напише откъде има средствата за да построи Палата си Николай в /Долни/ Богров. Дали ще има или ще се намери журналист разследващ който може да провери това. А го е проверил, а му се е случила случка. Знаят комшиите, че съпругата му е сестра на Цар Киро. Но това не е достатъчно. Всички членове на семейството не работят. Е затова ще отидем на 77-мо място от 33-то.

    Нередност?
  • 4
    e_mil avatar :-|
    tamada

    Авторката както е написала Боцвана, скоро ще започне да изписва по същия начин и думи като: деЦки, студенЦки и идиоЦки. Неграмотността също е ограничение на свободата.

    Нередност?
Нов коментар