🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

СЕМ излезе със закъсняла позиция за "гражданските арести"

Законът задължава телевизиите да не показват съдържание, което оневинява жестокост и да следят за спазване правата на децата

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Повече от месец българските телевизии изобилстват от репортажи за задържани от доброволчески отряди бежанци. Общественият дебат по тази тема е остър. Над половината българи, анкетирани в експресно проучване на агенция "Алфа Рисърч", в различна степен одобряват "гражданските арести" на преминаващи българската граница мигранти, извършвани от криминално проявени лица и станали телевизионни герои като Динко Вълев и Петър Низамов-Перата.

Едва вчера Съветът за електронни медии (СЕМ), на своето редовно заседание, разгледа видеозаписи на задържани от доброволчески отряди чужденци, показвани в програмите на различни телевизионни доставчици. Днес регулаторът публикува отворено писмо към медиите за начина, по който отразяват темата.

"Въпросните кадри противоречат на норми от основния закон на Република България, специализирания за доставчиците на медийни услуги Закон за радиото и телевизията (ЗРТ), така и на различни международни документи", се казва в позицията на медийния регулатор.

От СЕМ обясняват, че в проверяваното съдържание става дума за кадри, очевидно заснети в гора, на които се виждат групи от задържани лица, сред тях жени и малки деца. "В някои от направените записи се показват хора събрани в група и оставени да седнат на земята, а в други – проснати по лице. Назована е и националността на задържаните - афганистанци", пояснява писмото. Лицата им са ясно разпознаваеми, така че лесно могат да бъдат идентифицирани. Според членовете на СЕМ част от кадрите влизат в колизия с определенията за човешко достойнство именно защото лицата са разпознаваеми.

Медийните надзорници обръщат внимание, че тъй като на кадрите се виждат и малолетни, тяхното излагане на показ, без да са взети мерки за неразпознаване на лицата им, ги "деградира като обект на любопитство". Въпреки че става въпрос за действителни случаи, според СЕМ не се разпознава основателен интерес за такова показване, защото дори пикселирането на лицата не би отнело от изразителността на кадрите и не би намалило тяхното значение.

Нарушения, свързани с човешкото достойнство има тогава, когато хора са показвани страдащи или умиращи и по този начин са деградирани до обект на унижение. Освен това при показването на тези реални събития няма основателен интерес за подбор точно на такава форма, която да позволява идентифицирането на отделни лица.

Във връзка с направеното наблюдение СЕМ обръща внимание, че ЗРТ задължава телевизионните оператори да не допускат съдържание, което оневинява жестокост и да следят за спазване правата на децата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tzm41313897 avatar :-?
    Mark Twain

    Много забавно. Значи в интернет може да се вижда какво са снимали, но ако ще е по телевизия, трябва да са им скрити лицата?
    СЕМ що не иде да се изрепчи за същото първо на Гугъл и ФБ?

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от фондация “Капитал” и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

    Нередност?
Нов коментар