🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо е странно, че Анна Цолова няма да води повече сутрешния блок на "Нова тв"

От телевизията представиха решението като нейно и уточниха, че мениджмънта на медиата го приема.

Ани Цолова вече няма да води "Здравей, България". Екранния и партньор Виктор Николаев за сега ще води сам предаването.
Ани Цолова вече няма да води "Здравей, България". Екранния и партньор Виктор Николаев за сега ще води сам предаването.
Ани Цолова вече няма да води "Здравей, България". Екранния и партньор Виктор Николаев за сега ще води сам предаването.    ©  Цветелина Белутова
Ани Цолова вече няма да води "Здравей, България". Екранния и партньор Виктор Николаев за сега ще води сам предаването.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Слухът, който се носеше из жълтите медии, вече не е слух. Водещата на сутрешния блок по "Нова тв" - "Здравей, България" Анна Цолова вече не е част от предаването. Вчера социалните мрежи бяха пълни с остри коментари и догадки, защо тя се маха. Голяма част от тях изказваха предположението, че тя е свалена заради остри въпроси и позицията си по определени теми, като например тази за съдебната реформа.

Какво казват от "Нова"

Това беше опровергано тази сутрин от мениджмънта на "Нова", който разпространи съобщение, в което се казва, че Цолова работи по ново предаване. Самата тя е цитирана в официалното прессъобщението да казва: "След 19 години в новините и актуалната публицистика, 13 от които в сутрешния блок на двете най-големи телевизии (bTV и "Нова" - бел. ред.), избрах за себе си нова посока и реших да предложа на "Нова" един различен проект", коментира тя. Цолова уточнява, че това е план, върху който работи повече от година. "Обявявам го в момента, в който съм готова с екипа и концепцията за неговия успешен старт. Това е мой дълго обмислян професионален избор. Благодарна съм за доверието на зрителите през всичките тези години", казва Анна Цолова.

От "Нова тв" представиха решението като нейно и уточниха, че мениджмънта на медиата го приема.

Член на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп", Силва Зурлева благодаря на Ани за усилията и успехите, които е донесла на "Нова". "Щастлива съм, че ще продължим да работим заедно по нов телевизионен проект извън новините. Пожелавам успех на бъдещото предаване", допълва в официалното съобщение Зурлева. В последно време прави впечатления, че ключовите решения свързани с програмната политика на групата публично коментира тя, а не главният изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел.

Колегата на Анна Цолова, Виктор Николаев, с когото са заедно в ефир от 13 години тази сутрин ѝ благодари от екрана и каза, че Ани Цолова е един от хората със смели и честни сърца, с които професията го е срещнала и, че тя е не просто негов колега, но и приятел. Той не успя да скрие вълнението си в ефир и допълни, че без нея ще му е по-трудно. В социалната мрежа и други нейни колеги от екипа на сутрешния блок вече втори ден пускат многозначителни постове, които предизвикват допълнително притеснение - те не знаят какви са мотивите на журналистката да избере да стане от стола на "Здравей, България", а някои изразиха изненада и обясниха, че са научили новината от медиите.

"Нова": Ще видите

"Капитал" изпрати допълнителни въпроси до "Нова тв" и получи следните отговори:

Какъв е коментарът ви на изразените съмнения, че Ани Цолова е отстранена от сутрешния блок, заради въпросите и позициите ѝ по определени теми - особено съдебната реформа?

- Подобни интерпретации или слухове просто не са истина.

Има ли нещо общо отстраняването на Ани Цолова с кампанията срещу нея от Николай Бареков? Каква е позицията на "Нова телевизия" за тази кампания?

- Нова Броудкастинг Груп има пълно доверие в професионализма и етиката на своите журналисти и не обръща внимание на подобни атаки и кампании.

Ще бъде ли избран втори водещ на сутрешния блок? Ако да, ще бъде ли търсен журналист с опит в политическите новини и чиста професионална биография, или ще се предпочете някой с опит в "лайфстайл" темите?

- Ще бъде официално обявено скоро.

Кога "Нова тв" ще обяви какъв е новият проект на Ани Цолова? С каква насоченост ще е предаването? Какъв жанр?

- Ще бъде официално обявено скоро.

Какво ни казват фактите

Промяната за Цолова настъпва близо две-три седмици след като през медиите Николай Бареков започна да води срещу нея очерняща кампания. В подкрепа на журналистката излязоха декларации на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори и на Асоциацията на европейските журналисти. Самата тя публикува силно изявление в своя защита и каза, че в казуса с Бареков ще потърси справедливост в съда. Странно обаче в тази ситуация нейните работодатели от "Нова тв" не излязоха с позиция. А тя все пак е от знаковите имена на медиата и част от едно от най-гледаните предавания в ефир.

Прессъобщението звучи леко странно, защото няма как да мислиш предаването от една година пък да не искаш да кажеш какво е, с каква насоченост е и то точно в началото на новия сезон. "Нова" направи три последователни пресконференции през изминаващата седмица, за да представи новите си проекти, но в тях очевидно е нямало място за този на Анна Цолова. Нещо повече Ани и Виктор бяха снимани в новия промоционален клип на "Здравей, България" с който се анносират промените в предаването през новия есенен сезон. Затова и остава горчивия вкус - усещането, че чуваме полуистина. А и не бива да изключваме факта, че договорите, които водещите в телевизиите подписват са с доста строги правила, предвиждат глоби и неустойки за доста по-дребни неща от говорене на истината в конфликтна ситуация.

И няма как да забравим думите на Цолова в интервюто и за "Дневник" от май тази година, в което тя казва: "Полагат се ежедневни усилия журналистиката днес да е мръсна и непрестижна професия. Има хора, които се наричат журналисти, но всъщност са слуги на пропагандата. Има журналисти в кавички, които са на повикване на силните на деня, подменят истината и с лекота наричат черното бяло и обратното. Това се случва всеки ден". Още един повод да не вярваме, че решението и да се откаже от "Здравей, България" е било лесно. И тези, които са следили разговорите и особено за съдебната реформа, знаят, че тя не се страхуваше да пита. Сигурно има и такива, които се изкушават да помнят само по-лековатите разговори.

Трудно се забравят и случки като тази, как наскоро в студиото на "Здравей, България", депутатът Йордан Цонев влезе в ефир с думите: "Много поздрави от Делян Пеевски!". Или усърдието, с което медиите на същия подемаха клеветите на Николай Бареков всеки път, когато в сутрешния блок се интервюираха дисиденти - неудобни за него хора.

Съвсем ясно е от букварите по журналистика, че всяко телевизионно лице има екранен живот и логично в един момент поема по нов път или започва нов проект. Но решението на Ани Цолова изглежда отстрани някак форсирано, прибързано обявено.

Преди близо месец след медиен скандал предизвикан от бившия журналист в "Нова" - Васил Иванов, с етикет цензура медиата освободи и директорката на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска. Конкретни причини за освобождаването ѝ не бяха посочени. А Иванов отиде да работи в свързаната с Делян Пеевски телевизия - "Канал 3".

Решението за отстраняването на Цолова най-вероятно е взето от Силва Зурлева, която пое управлението на новините и актуалните предавания в "Нова телевизия" в началото на лятото. След неуспешния опит да купи "Нова телевизия" от шведската медийна група MTG, изпълнителният директор на компанията Дидие Щосел изглежда изолиран от оперативното ръководство на тв-канала и според различни източници се е фокусирал върху управлението на интернет бизнеса.

За съжаление, поне на етапа, категоричен отговор на въпроса защо Ани Цолова е махната от сутрешния блок на "Нова" могат да дадат само взелите това решение. Засега сигурно е, че е махната, а не е напуснала сама. Сигурно е още, че това не се случва, заради нарушаването на някакви професионални принципи. Остава сериозното съмнение да е точно обратното - заради спазването им.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plebs avatar :-|
    plebs
    • + 14

    Килимчето не е на Пеевски, а е в кабинета на Мустака:
    "Медии на килимчето...
    Това обяснява и присъствието в тетрадките на имената на дълга редица от журналисти, шефове и собственици на медии. Сред тях са Петьо Блъсков, издател на "Труд", Силва Зурлева и Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на "Нова телевизия", Иван Гарелов, предишния директор на БНР Валери Тодоров (банката в един период беше рекламодател на държавното радио – бел. ред.), настоящият Радослав Янкулов, собственикът на "24 часа" Венелина Гочева, ПР специалистът и собственик на novinite.bg (в този сайт Василев често дава интервюта след затварянето на банката) Максим Бехар, рекламният експерт и акционер в БиТиВи Красимир Гергов, издателите на "Преса" и "Тема" Тошо Тошев и Валери Запрянов, бившият шеф на "Фрог нюз" Огнян Стефанов, Светослава Тадаръкова. Тук се нарежда и журналистката Нора Стоичкова, понастоящем от "ТВ Алфа", която при едно от посещенията си е в тандем с Петьо Блъсков. Сред посетителите са и журналистите Ива Николова, Иван Михалев (бивш главен редактор на "Труд"), Тома Томов."
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/14/2533002_navalicata_v_kabineta_na_cvetan_vasilev/

    Нередност?
  • 2
    galiwer1880 avatar :-P
    galiwer1880
    • + 16

    Член на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп", Силва Зурлева благодаря на Ани за усилията и успехите, които е донесла на "Нова". 10 .11.1989 г. Младенов и Джуров благодариха на Живков за добрата работа и после.... и тук ще е така.

    Нередност?
  • 3
    convince avatar :-|
    convince
    • - 1
    • + 9

    ДВАМАТА са за друга дейност.

    Нередност?
  • 4
    ruskovski avatar :-|
    ruskovski
    • - 4
    • + 8

    То съдебна власт няма, ние искаме журналистика да има. Ани Цолова ще участва в новия сезон на Биг Брадър "Off Air", който няма да се излъчва никъде, за да не засегне нечии интереси. Компания ще и правят Иво Инджев, Сашо Диков, Васил Иванов, Люба Кулезич и още много други знайни и незнайни непослушковци. Случайно ако наистина и дадат предаване, ще назначат поне двама редактори, понеже вече се е изложила пред бекапето.
    Докато четох статията, незнам защо но, се сетих за онзи "невинен доблестен мъж, бисерен политик", който от трубуната на народния ни цирк зададе въпрос: "Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите"?!

    Нередност?
  • 5
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 14
    • + 10

    Аз лично никога не съм виждала Цоцоцкова (или както й е името) да задава неудобен въпрос, не дай си Боже пък към управляващите! Мисля че много й подигнахте акциите. Според мен решението наистина е лично, а не на NOVA, защото очевидно не иска повече да е на топа на устата. Най-добре е на завет, с някоя lifestyle бозичка.

    Нередност?
  • 6
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 9
    • + 9

    Не е странно, а по-скоро логично. Някак си не става за това, колкото и да се пъне. На мен даже ми е приятно, че няма да я има. Виктор Николаев се справя много по-добре.

    Нередност?
  • 7
    spalding avatar :-|
    spalding
    • - 7
    • + 9

    За мен не трябва напускането й (доброволно или не) да се свързва непременно с конспиративни теории. Елементарно е - просто не си вършеше добре работата. Не изслушваше гостите си, не влизаше адекватно в дискусиите с тях, а си задаваше предварително подготвените въпроси, държеше се изнервено и понякога агресивно. Освен това, като всяко нещо, и този формат омръзва и са необходими промени. И причините по-горе логично определиха каква да бъде промяната.

    Нередност?
  • 8
    nacionalka avatar :-(
    nacionalka
    • - 6
    • + 11

    Колкото и да не харесвам Анна Цолова като водеща, защото мисля че търсеше основно жълтините, абсолютно не одобрявам начина, по който беше свалена от ефир - без дори да може да го каже лично на публиката си.
    Тя беше балансьор на Виктор и двамата се справяха чудесно като двойка, нищо чудно скоро и той да се "умори" от сутрешния блок.
    Унищожаването на един от големите символи на протестите срещу Олигарски е нещото, което трябва да ни плаши и притеснява. Явно Нова е поредният бастион, превзет от свинската компания.
    За Ани не се притеснявам - природата не търпи дефицити и скоро ще се открие място и за нея, може би и Виктор.

    Нередност?
  • 9
    sylvester avatar :-|
    sylvester
    • + 11

    Очевидно е, че Цолова е махната, въпреки желанието й. Но наистина интересното е, след като е толкова "остра и неудобна журналистка", че олигархията да я маха, защо си мълчи?!?

    Нередност?
  • 10
    beky avatar :-?
    1999
    • - 2
    • + 9

    С какво ви е толкова интересна тази женица?

    Нередност?
Нов коментар