🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато властта заплашва журналисти в ефир

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Симеонов в една сутрин напомниха на журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев защо е сам в студиото, без Анна Цолова

Нова телевизия, студиото на "Здравей, България" когато Ани Цолова и Виктор Николаев бяха екип.
Нова телевизия, студиото на "Здравей, България" когато Ани Цолова и Виктор Николаев бяха екип.
Нова телевизия, студиото на "Здравей, България" когато Ани Цолова и Виктор Николаев бяха екип.    ©  Цветелина Белутова
Нова телевизия, студиото на "Здравей, България" когато Ани Цолова и Виктор Николаев бяха екип.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Битката за свободата на словото е процес, а не еднократен акт. Изисква постоянство от журналистите и от гражданското общество. Реакциите при конкретни случаи са необходимо, но недостатъчно условие.

Българската журналистика и в частност "Нова тв" отдавна получава открити заплахи и предупреждения от политици. Случаят от петък сутринта с колегата ни Виктор Николаев, водещ на "Здравей, България" е поредният. Спомнете си свалените карикатури на художника Чавдар Николов от сайта на "Нова тв". Тогава най-често иронизирания от него образ бе този на премиера Бойко Борисов. Едва ли сте забравили и поздрава на депутата от ДПС Йордан Цонев в студиото на "Здравей, България", когато Николаев още водеше с екранната си партньорка Ана Цолова. "Делян Пеевски, ви изпраща много поздрави и ви пожелава творчески успехи...". Няколко месеца по-късно Цолова вече не е водеща на по "Нова тв".

Днес депутат от управляващата ГЕРБ - Антон Тодоров, пък съвсем безпардонно заплаши Виктор Николаев. Недопустимо беше и поведението в същия стил на вицепремиера Валери Симеонов.

В интервю рано сутринта оттегленият като кандидат за председател на Комисията по досиетата Антон Тодоров, който в последните дни направи множество обидни изявления от трибуната на Народното събрание, беше провокиран с въпроса дали решението за преговори с компанията "Грипен" за изтребители е взето от "една шайка, която иска да вземе 1.5 млрд. лв.". Препратката към книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", която Тодоров написа преди 4 години в критика срещу настоящата си партия и нейните лидери, вбеси политолога. "Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви - и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й" - отправи недвусмислена заплаха към журналиста депутатът от ГЕРБ, говорейки за оттеглянето на Анна Цолова от сутрешния блок. Преди месец "Нова тв" неочаквано обяви, че тя няма повече да партнира на Николаев, а ще прави собствено предаване. Решението беше обяснено с отдавна подготвян проект, въпреки че Цолова фигурираше в заставките на "Здравей, България" за новия сезон.

След Антон Тодоров в студиото влезе вицепремиерът Валери Симеонов, който продължи линията на Тодоров към Виктор Николаев. "Не се опитвайте да клатите държавата", каза Симеонов, разярен от въпросите по скандала за управлението на Хасково, наречен "Кумгейт".

Николаев попита: "Аз клатя държавата или вие?". "Нека не влизаме в жълтини и да превръщаме темата от "Кумгейт" в не знам и аз какво. За мен виновен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на временен договор и после не е провел конкурс, а им е направил договора постоянен. Вие например също сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви - беше тук, а ето, останахте си сам", даде същия пример Симеонов, като добави: "Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт".

Грозните политически нападки в телевизионното студио отприщиха основателно недоволство в социалните мрежи и декларации в защита на Виктор Николаев и журналистическата професия.

Диалогът журналист - депутат

Антон Тодоров, ГЕРБ: Много силни думи употребявате.

Виктор Николаев, Нова тв.: Те не са мои.

Анатон Тодоров: Ще ви изядат хляба.

Виктор Николаев: Не са мои – поне думата "шайка".

Антон Тодоров: Вече изядоха, ха-ха, хляба на колежката ви. Тя и тя малко така... беше тръгнала в някаква посока, ама... нещо виждам, че липсва столчето ѝ.

Виктор Николаев: Какво казвате?

Антон Тодоров: Какво казвам – ми не знам, обяснете ми що я няма..."

Реакциите

Близо четири часа след случилото се в Нова телевизия парламентарната група на ГЕРБ излезе с позиция, в която се разграничава от поведението на депутата и посочва, че той изразява "личното си мнение"."Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори", се казва в позицията.

Ръководството на "Нова тв" подкрепи Николаев. "Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми", се казва в позицията на медията.

Асоциацията на европейските журналисти в България нарече телевизионните изяви на политиците "опит за цензура" и призова медиите да бойкотират силните на деня, които подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото.

"В случай че ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването "Здравей, България", се казва в позицията.

Центърът за развитие на медиите също реагира. "Заплахите в ефир и отсъствието на чувствителност към свободата на изразяване са престъпление и очакваме политиците да защитават тези свободи, а не да ги ограничават. Политическата класа в България се ползва с много нисък кредит на доверие от страна на българските граждани и поведение като това, демонстрирано в студиото на "Нова", допълнително уронва авторитета на българските политици", се казва в декларацията на медийния център.

След множество призиви в социалните мрежи ГЕРБ да поиска оставката на Антон Тодоров партия "Да, България!" излезе с отворено писмо, в което призова управляващата партия да поиска оставката на депутата.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 29

    Едно е сигурно, Делян Добрев да почерпи, защото Антон Тодоров успя да сътвори по-голям, че и грозен скандал, с който да заглуши Кумгейт и конфлеиктите на интереси в Хасково.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 30

    А най-много трябва да черпи Калин Метрев, мъжа на Бокова, че двама депутати на ГЕРБ, Делян Добрев и Антон Тодоров, така шумно му заглушиха скандала с получените пари от Азербайджанската перачница, че никой даже вече и не мисли за неговото уволнение.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 18

    Антон Тодоров се самоопледели като Мумия :-)

    Днес прочетох, че мумиите са без мозък! Мозъкът се премахва при процеса на мумифициране, както и вътрешните органи, за да не загниват.

    Извод: Антон Тодоров (Мумията) е безмозъчен, за да си позволяватакива изказвания и заплахи!

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 20

    Ами, браво на "Нова" - че (поне) този път застанаха зад своя журналист. Обаче упоритото им мълчание за Ани Цолова от това не става по-малко странно, даже напротив. Защо не кажат кой точно им а пратил СМС с указания за "махането" и? Едва ли е лично ДП. Може и #Сотир да е - както когато е пратил за Чавдар Николов. Или направо е звънял, твърдят хора от телевизията.

    Тук трябва да се порови по-дълбоко, господа. И като за начало, нека "Нова" обясни като как и защо #Дебелият и Дидие Щосел са имали (или още имат?) общо акционерно участие в Nata Holdings и последващите офшорки по веригата (на Бахамите)...

    Нередност?
  • 5
    1107a avatar :-|
    1107a
    • + 18

    Тука е така!
    Ние го позволяваме...

    Нередност?
  • 6
    l.f.ant avatar :-|
    Ивайло
    • - 8
    • + 2

    „Капитал“, Ани Цолова всъщност „Анна Цолова“ ли е или „Ана Цолова“?

    Нередност?
  • 7
    nervousshark avatar :-|
    Нервната акула
    • - 1
    • + 7

    Ам, сори, ама няма как съпротивата да дойде само отвън, а медиите да са черни кутии, от които не излиза информация за натиск, поръчки и корупция.
    И медиите, и водещите, и често пишещите са част от проблема и модела, не невинни жертви.

    Нередност?
  • 8
    clwnjester avatar :-|
    clwnjester
    • - 5
    • + 1

    Е кво са толова са казли тия на това журналистче. Мноого се преувеличава тука в тая статия... Той и без това Николаев говори много глупости, нищо не е заплашван... пара под налягане...

    Нередност?
  • 9
    beky avatar :-|
    1999
    • + 1

    Когато разхождаш мечка по студията и й даваш възможност да си показва номерата трябва са си готов и да й събираш лан@т@, а не да се правиш на изненадан: Ама тя ме наака... Каквито гостите, такива и "журналистите".

    Нередност?
  • 10
    sulio_parvi avatar :-P
    sulio_parvi
    • - 1

    ИЗвинявам се,кой е тоя дето е журналист? Аз такива в НОВА освен (с големи резерви) Васил ИВанов не познавам. Те са лаладжии, черноработници,държачи на микрофони, момчета за мръсни поръчки ,но журналисти?!?

    Нередност?
Нов коментар