Тревожни сигнали в телевизия BIT след смяната на собствеността (обновена)*

Журналистите вече трети месец не са получавали заплати

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

От януари досега екипът на BIT не е получавал заплати. Този факт се случва в контекста на смяната на собствеността на телевизията и логично създава напрежение сред хората, работещи в медията, и поражда недоверие към новия екип. Служителите започват да се питат ще продължили каналът да функционира нормално, при положение че новият собственик спря излъчването на цялата програма и в момента в ефир вървят само повторения на стари предавания. Преди близо две седмици са спрени дори новините, коментират журналисти в медията.

В началото на февруари BIT смени собствениците си. С отворено писмо до медиите двамата братя Павел и Румен Вълневи, които създадоха канала, обявиха, че са го продали. Новият собственик е дружеството "Интерактив тв системс България". Съдружници в дружеството са Мирослав Янев и Момчил Дуканов, които си поделят собствеността поравно. Цената на сделката не беше публично обявена. А на пазара се знае, че и двамата са свързани с миноритарния собственик в bTV Красимир Гергов.

Опасенията, че BIT върви към обявяване на несъстоятелност, Янев коментира пред "Капитал", че подобна хипотеза е неоснователна. "Съжалявам, че се бавят заплатите, надявам се скоро да разрешим този въпрос. Телевизията ще продължи да работи и от април ще има нова програмна схема. Вече сме споделили с кои журналисти искаме да продължим да работим", допълни управителят на BIT Мирослав Янев. Тези думи обаче той вече неколкократно е изричал пред журналистите в медията и затова те не им вярват. "Вече е март. Навлизаме в трети месец, в който не получаваме заплати", коментира един от редакторите в BIT.

От публикувания в Търговския регистър финансов отчет на телевизията за 2016 г. се вижда, че общо задълженията й възлизат на 4.7 млн. лв. "Купихме на практика един фалирал канал. Но преценихме, че можем да използваме активите и екипа му, за да изградим нова програма и медията да продължи да съществува", коментира Мирослав Янев.

Възниква въпросът откъде обаче ще се вземат инвестициите за рестартиране на канала, неговото ребрандиране, нова програмна схема и заплатите на журналистите. Защото от последния отчет пък на новия собственик "Интерактив тв системс България" за 2016 година става ясно, че дружеството няма собствени активи, а загубите му са 5 хил. лв.

Екипът на BIT e непреклонен и ще продължи да търси правата си. В понеделник журналистите имат среща с омбудсмана Мая Манолова.

За краткия период на съществуването си BIT се наложи като смела и свободна телевизия. Каналът в България бе създаден от известната телевизионна журналистика Нери Терзиева, а по-късно в екипа и се включиха популярни лица като Сашо Диков, Люба Кулезич, Силвия Великова, както и други качествени журналисти. Независимите им и смели позиции бързо им спечелиха ненавистта на пропагандните платформи около депутата от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски, които приписваха собствеността на "кабеларката" ту на банкера Цветан Василев, ту на бизнесмена Сашо Дончев.

Дори да не бъде закрита BIT, подмяната на програмата й показва, че от ефира е изчезнала медия, която се опитва да работи по стандартите на свободната и критична журналистика.

* Дописката е допълнена на 14.02.18 с позицията на собственика на телевизията

Позицията на ръководството

Във връзка с медийните публикации от последните два дни ръководството на "Би Ай Телевизия" ЕООД напомня, че телевизията е в процес на бизнес трансформация и подготовка на новата си програмна схема. Има забавяне на част от заплатите на служителите на телевизията за месец Януари 2018 по технически причини и няма проблем с финансирането на проекта.

Също така новият собственик на медията "Интерактив ТВ Системс България" има напълно изчистени взаимоотношения с предишните собственици братя Вълневи. Всички съществуващи задължения на телевизията към датата на подписването на договора за покупко-продажба са прехвърлени към "Интерактив ТВ Системс България" и ще бъдат обслужвани от нея.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 14

    Телевизията е безвъзвратно и преднамерено бастисана. Миро Щетата прилежно изпълни поръчката на #ДП, #ББ и #другите. ОмбудсМая пръста си няма да мръдне - както е било и както ще бъде винаги когато са намесени (дори и непряко) интереси на ДП. Щото и тя е "страхувана" от Него.

    Единственият начин да се създаде истинска, съвестна обществена телевизия е чрез директно финансиране от заинтересовани зрители и граждани. Само така може да се счупи порочния кръг на зависимост от еврофондове, бюджетно (т.е. борисово) финансиране, реклами (т.е. Гергов) и пр. и пр.

    Така че, драги съграждани, време е да бръкнем в собствените си джобове - аз вече го направих. Моля? А, не искате, така ли? Искате качество (а не пеевщини) - ама го искате безплатно, така ли? Еми няма да стане, тогава - и телевизия BIT няма да е последната жертва. Като не щете да се бръкнете - получавате само "безплатно" - т.е. пеевско - съдържание в ефира. Приятно гледане!

    Нередност?
  • 2
    kalo.asenov avatar :-|
    Kaloyan Asenov
    • + 4


    До коментар [#1] от "
    kdo52372883
    ":

    Има логика, но ние всъщност си бъркаме в джоба. БНТ и БНР нали от нашия джоб се издържат. Защо и там нямаме думата?

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-(
    kdo52372883
    • + 4

    До коментар [#2] от "Kaloyan Asenov":

    Да, само че тук иде реч за пряко, директно финансиране. Като се заобиколи бюджета. Понеже там парите, т.е. порциите, се редят от #БайКой. Това именно е и причината да нямаме глас и през БНТ. Тепърва има да гледаме там още чудеса от #коЙлуков и компания, за съжаление.

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 4

    BBC в Англия е идеалния пример. Директно финансиране от народа под формата на 150 паунда от всяка къща и правителството се наблюдава под лупа.

    Нередност?
  • 5
    vgr1519855022553886 avatar :-|
    Jamb Jamb
    • + 3


    До коментар [#4] от "
    aussie
    ":

    BBC не е напълно независима телевизия. Ако беше така щеше да конфликта с Йемен, а за него почти нищо не се споменава. Жертвите там са не по-малко от тези в Сирия. Причината да не го правят, са военните сделки за милиарди които Великобритания има със Саудитска Арабия.

    Нередност?
Нов коментар