🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Българската банка за развитие се изгуби в рекламата

Без творческа идея и с голям медиен бюджет институцията инвестира в тв представянето си като домакин на международен форум

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

На фона на залязващото слънце се очертава силуетът на кацащ самолет, последван от картини на футуристични магистрали и натоварени пристанища. На пръв поглед рекламният клип създава колебливо усещане - дали ще говори за бизнес, индустриализация, или просто представя развита държава. Няколко секунди по-късно обаче става ясно, че не е нито едно от трите, защото голям надпис на цял екран показва, че това е телевизионният анонс на срещата 16+1 на Междубанковата асоциация "Китай - ЦИЕ" с организатор Българската банка за развитие (ББР), която вероятно е и рекламодателят.

Това поставя проблеми по няколко линии. Доколкото събитието е специализирано и трудно може да се приеме, че засяга широката аудитория, не е много ясно доколко разходът за това от държавната банка е оправдан. Ако целта е да се увеличи посещаемостта на форума, доста по-лесно и евтино би било лично да се поканят заинтересовани да участват представители на финансовия сектор. Самото позициониране на ББР също не носи особени маркетингови ползи - институцията не е активна нито при депозитите (тя се финансира основно от международни институции), нито при кредитите на дребно. Основни клиенти на институцията по замисъл са другите банки в страната и малки и средни предприятия. "Капитал" изпрати въпроси на ББР за целта на рекламната кампания, отделения бюджет и начина на финансиране, но от банката не отговориха с аргумента, че "не виждат нужда да коментират".

Колко струва

Рекламата явно не цели да привлече вниманието с уникална продукция, а по-скоро със скъпо позициониране. Тя влиза в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) и "Нова тв" на 21 юни, като по данни на мониторинговата агенция ГАРБ клипът на ББР се е излъчвал в един от най-скъпите часови диапазони – праймтаймът. От банката избират да показват клипа на зрителите на обществената телевизия сутрин около 7 ч. и вечер малко преди 20:30 ч., когато през последната седмица тече специално коментарно студио във връзка със световното първенство по футбол. За два дни излъчване (21 и 22 юни) това е струвало на рекламодателя малко над 3.5 хил. лв. по данни на ГАРБ. Доста по-различни са сумите обаче при "Нова тв", където рекламният клип се показва пак два пъти на ден - след 8 ч. и преди 22:30 ч. Отново за този период това вече струва на банката близо 25 хил. лв. Така общата инвестиция в телевизионна реклама през тези два дни е почти 28.4 хил. лв. и вероятно сумата ще продължава да расте, предвид че до събитието остава повече от една седмица.

Неясната цел

Клипът с продължителност 20 секунди остава впечатлението, че не отговаря на основните принципи на рекламата - да има дефинирана аудитория, да носи ясна информация на зрителите и най-важното какви са поставените комуникационни цели. Гласът в рекламата не променя много творческото й изпълнение, защото до голяма степен повтаря това, което се чете на надписа от логото на срещата, добавяйки мотото "Един пояс, един път" и завършвайки с анонса, че домакин на събитието е ББР.

Подобни на пръв поглед необосновани рекламни инвестиции повдигат въпроса дали има действителна стратегия зад тях и каква е целта им, или просто трябва да бъдат изхарчени, вече отделени големи бюджети без значение от последвалите резултати. Реално единствената логика, която може да се види зад тази реклама, е ръководството на банката да трупа точки за активност.