🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите комуникационни агенции в България

"Капитал" представя подреждането на водещите агенции в страната по приходи във второто издание на "КМаркетинг Factbook"

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Миналата година беше сред най-силните за българския комуникационен сектор. Повечето от най-големите агенции на пазара отчетоха ръст в приходите си, който се дължи основно на разширено портфолио от клиенти и по-високите им инвестиции. Това показва годишната класация на "Капитал" във второто издание "КМаркетинг Factbook", което ще излезе на 11 декември и цели да очертае тенденциите на пазара през погледа на участниците в него и представя подробни данни за развитието му (вижте карето).

Само няколко месеца след приключването на финансовата 2019 г. картината на комуникационния бизнес се промени коренно. Неочакваната криза и обявеното извънредно положение в страната принудиха много рекламодатели да спрат или значително да намалят рекламните си инвестиции още през март. Агенциите от своя страна бяха изправени пред предизвикателството, от една страна, да пренапишат комуникационната стратегия на клиентите си, а от друга - да се опитват да спасят собствения си бизнес.

Големите десет

През 2019 г. ръстът на най-големите комуникационни групи в България се забавя. Ако през 2018 г. 10-те начело на класацията растяха с двуцифрени проценти, те приключиха 2019 г. едва с 3.4% по-високи обороти, или малко над 325.4 млн. лв. Въпреки това те продължават да държат над две трети от целия рекламен обем.

ТОП 3

На база приходи за 2019 г. (млн. лв.)

Комуникационни групи

1. DDB Group - 57.6

2. Dentsu Group България - 54.1

3. Ogilvy Group - 53.5

PR агенции

1. APRA Porter Novelli - 4

2. United Partners - 2.7

3. M3 Communications - 2.6

Медийни агенции

1. Argent - 26.5

2. Zenith Advertising & Communications - 20.2

3. Българска медиа агенция - 17.9

Комуникационни агенции, които не са част от група

1. HTTPOOL България - 12.9

2. Netpeak - 12.1

3. РА Киви - 9.4

На шест от групите в класацията приходите за изминалата година нарастват, като на четири от тях - с двуцифрен процент. Медийните агенции са основен двигател на ръста във финансовите резултати на комуникационните групи, част от които през последните години фокусираха усилията си в развитието именно на този бизнес. Някои от групите решиха да разраснат портфолиото си с продуцентски студиа с цел да затворят целия кръг на комуникационно обслужване.

Индивидуалните играчи на пазара

Миналата година беше изключително добра за бизнеса на индивидуалните агенции, които не са част от комуникационна група, българска или международна, или група от дружества под една шапка. Приходите им нарастват с 35.4%, достигайки 116.2 млн. лв. В класацията попадат 14 агенции с фокус творческо рекламно обслужване, като пет от тях отчитат спад на приходите. Бизнесът на 10 от 11 агенции с фокус дигиталното рекламно обслужване в класацията расте през 2019 г. Нещо повече - за пръв път начело застават две дигитални агенции. В класацията попадат и пет BTL агенции, четири от които отчитат ръст в приходите за 2019 г.

Изминалата година е успешна и за най-големите PR агенции в България. Те отчитат значително увеличение в общите приходи - над 24%, и достигат общо 21.5 млн. лв. за 2019 г. Оборотите на седем PR агенции порастват с двуцифрени проценти, а само две отчитат спад в резултатите за изминалата година спрямо 2018 г.

Десетте най-големи индивидуални медийни агенции в България, които не са част от комуникационна група, отчитат ръст 5% до 111.7 млн. лв. през изминалата година, който обаче се дължи основно на двуцифреното увеличение в оборотите на четири агенции. През 2019 г. намаляват приходите на половината от участниците в класацията. Оборотите на медийните агенции често представляват комбинация от комуникационните бюджети, които управляват, и таксите за обслужване на клиенти. Някои компании обаче плащат директно на медиите и бюджетите им не минават през агенциите, въпреки че пак се управляват от тях. Тези суми не са отразени в класацията.

Кризата като възможност

В края на 2019 г. голяма част от агенциите в класацията прогнозираха приближаващо забавяне на икономиката. Никой не предполагаше обаче, че ще бъде толкова скоро и по такъв начин, затова локдаунът през март хвана всички неподготвени.

В последните години агенциите постоянно увеличаваха служителите си като резултат от спечелването на поредния клиент. През пролетта обаче оптимизацията на екипите беше сред първите предизвикателства пред мениджърите на агенциите. Това отвори врати още повече за модела на работа чрез фрийлансъри и сформирането на екип в движение според нуждите на клиента.

Съкращаването на бюджетите и респективно намаляването на комуникацията на рекламодателите даде възможност агенциите да забавят ритъма и да помислят за собственото си развитие след кризата. Така месеците на извънредно положение, а и след това, участниците на пазара използваха, за да надградят уменията си и да инвестират в обучение на екипите си.

Пандемията засили още повече инвестициите в дигитална реклама с известните и преди кризата предимства на канала като по-ниска цена и по-лесно измерими резултати. В условия на локдаун и дистанционна работа, когато заснемането на реклами е възпрепятствано, а събитията са блокирани, онлайн комуникацията представляваше и улеснение за работата на агенциите.

Прогнозите за 2021 г. на участниците на пазара са разнопосочни, но пряко зависят от реакцията на държавата и мерките, които предприема за потушаване на здравната и икономическа криза. От гледна точка на финансовите резултати повечето от най-големите агенции на пазара очакват да приключат 2020 г. с двуцифрен спад в приходите спрямо миналата година. Много от участниците прогнозират намаление в оборотите между 30% и 40%. Оптимистични остават голяма част от дигиталните агенции на пазара, които очакват да приключат годината с ръст в постъпленията над 10%, а при някои - до 40%. Нагласата на повечето агенции е за бързо овладяване на кризата в рамките на следващата година, когато прогнозират комуникационният пазар да започне да се възстановява, а в началото на 2022 г. да достигне нивата отпреди пандемията.

Изданието "КМаркетинг Factbook" е част от абонаментния план "Капитал PRO". Всички читатели с такъв абонамент ще получат списанието онлайн или на хартия в зависимост от това каква опция са избрали. В него ще намерят пълната класация на топ 10 комуникационни групи на пазара, най-големите индивидуални агенции с творчески, дигитален и BTL профил, както и топ 10 на PR агенциите и топ 10 на медийните агенции в страната. В изданието ще видите още актуални данни и анализи за рекламните инвестиции на компаниите през 2020 г. и как са разпределени те в различните канали. За пръв път в "КМаркетинг Factbook" е представена класация на най-посещаваните български сайтове, както и информация за външната и радиореклама. Как се промени поведението на хората вследствие на пандемията и как потребяват медиите също са сред представените теми във второто издание на списанието.

Всички читатели, които не са "Капитал PRO" абонати, ще могат да купят "КМаркетинг Factbook" след 11 декември онлайн в Библиотеката на "Капитал".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар