🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Независимите полски медии са под нарастващ натиск от правителството

Потенциалната загуба на лиценза за TVN24 е показателна за ескалацията на държавния натиск върху свободната преса

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Този август най-големият независим канал за новини в Полша - TVN24, ще отпразнува 20 години в ефир. Месец по-късно може да спре да се излъчва. TVN SA, част от американския медиен конгломерат Discovery, кандидатства за подновяване на лиценза за излъчване на канала миналия февруари. Но 17 месеца по-късно и по-малко от три месеца до изтичането на настоящото му разрешение подновен лиценз все още няма.

Депутатите от управляващата консервативна коалиция в Полша настояват, че ако новият лиценз не бъде издаден, това би било единствено защото TVN24 не отговаря на полските законови изисквания. Но ръководителите на медиите смятат закъсняващия отговор за ескалация в стремежа на правителството да оказва натиск върху независимата журналистика и поредната стъпка в борбата му с критичния телевизионен оператор.

"Притежаваме редица лицензи и сме напълно в съответствие с всички полски разпоредби", казва източник на Financial Times, работещ за TVN. "При нормалния ход на събитията отдавна щяхме да сме получили подновяването. Лиценз за друг канал, за който кандидатствахме приблизително по същото време, беше подновен през ноември миналата година. Ако не ни подновят до средата на юли, това би било притеснително, а до септември ще трябва да се подготвим за търсенето на други опции, включително преместването на бизнеса. Това е реалността", добавя той.

Целенасочени удари

След като дойде на власт през 2015 г., критиците казват, че коалицията, водена от "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински, е ограничила полската обществена телевизия значително. Оттогава Полша падна от 18-о до 64-то място в Световния индекс за свобода на пресата. Държавните компании са намалили рекламата на медийни групи, които не сътрудничат с правителството, насочвайки я към тези, които го правят.

По-рано тази година правителството предложи и нов данък върху приходите от реклама, предизвиквайки 24-часов протест от над 40 полски новинарски групи, които осъдиха предложението като целенасочена заплаха за независимата журналистика.

Но дори и на този фон ръководителите на TVN24 казват, че отказът да им бъде подновен лицензът би означавал сериозно нарастване на агресията срещу медиите. "Мога да си представя, че това е психологическа пиеса, да вземат решението за лиценза в последния момент. Но не мога да повярвам, че не биха удължили лиценза, защото това би довело до голям конфликт", казва изпълнителният директор на друга медийна група.

"Отказът да подновят лиценза би бил очевиден политически ход. Би унищожило инвестиция от милиард долара. И не мисля, че това би било добре за отношенията между САЩ и Полша."

Полският медиен регулатор KRRiT не е отговорил на молба за коментар на британското издание по повод забавянето на решение за лиценза на TVN24. Говорителката му обаче заяви пред полския портал Wirtualne Media миналата седмица, че надзорът е поискал информация за предстоящото сливане на Discovery и звеното WarnerMedia на ATT.

Според полския закон лиценз за излъчване може да бъде даден само на компании, в които чуждестранният капитал има дял под 49%. Той обаче позволява отмяната на тази разпоредба, ако централата на прекия акционер на телевизионния оператор е в европейското икономическо пространство. В случая Discovery притежава TVN24 чрез полския телевизионен холдинг BV, който е базиран в Нидерландия.

През последните месеци няколко депутати от ПиС загатнаха, че споразумението може да нарушава полския закон. Други наблюдатели са скептични. "Не мисля, че има формални причини да не дадат лиценза", каза Тадеуш Ковалски, професор и медиен експерт от Варшавския университет. "Отказът за подновяване на лиценза би бил много лош ход, тъй като групата независими медии изтънява и това е много тревожно. Това е сериозна заплаха за качеството на публичния дебат в Полша", добавя той.

След протеста, предизвикан от плана за данък върху приходите от реклама в момент, когато финансите на медийните групи бяха силно засегнати от пандемията, правителството заяви, че предложенията му ще бъдат преразгледани. Въпреки че нови предложения все още няма, малцина в медийната индустрия очакват настоящото затишие да продължи дълго.

"Мисля, че това, което виждаме в момента, тоест затишието в последните месеци, е просто отражение на проблемите, които правителството има", казва източник на Financial Times, позовавайки се на наскорошните неразбирателства между трите партии в управляващата коалиция. "Бяха много заети със себе си. Но не бива да бъдем заслепени от това. Защото мисля, че щом това се разреши, ще се върнат към дневния си ред."