Как Полша тръгна към "правен изход" от ЕС

Решението на Конституционния съд, оспорващо върховенството на правото на ЕС, засилва драматично конфронтацията с Брюксел

Продължаващата вече с години конфронтация между Варшава и Брюксел ескалира драматично, след като полският Конституционен съд постанови, че някои части от правото на ЕС противоречат на конституцията на страната. Залогът в битката са не само десетки милиарди евро еврофондове за Полша, но и бъдещето на страната в ЕС.

Решението на Конституционния съд идва, след като той беше сезиран от полския премиер Матеуш Моравецки. Министър-председателят приветства произнасянето на съда и увери, че "Полша иска да остане част от европейското семейство на нациите". Според критиците на управляващата партия "Право и справедливост" обаче, това решение може да постави под въпрос членството на Полша в евросъюза. Като в случая се говори за "правен изход" на страната от ЕС, не за напускане по пътя на Великобритания.

Европейската комисия (ЕК) реагира бързо и предупреди, че решението предизвиква "сериозна загриженост". "Комисията няма да се поколебае да използва правомощията си съгласно договорите [на ЕС], за да гарантира еднакво прилагане и непокътнатост на правото на съюза", заяви ЕК. И подчерта, че правото на ЕС има предимство над националното законодателство и всички решения на Съда на ЕС имат задължителен характер за властите и съдилищата в държавите членки.

Вашето право и нашата конституция

Решението на Конституционния съд - считан за овладян от управляващата партия и дори нелегитимен заради незаконни назначения на магистрати в него - идва като поанта на петгодишния сблъсък между Варшава и Брюксел заради офанзивата на полското правителство за овладяване на правосъдната система. Отговорът на Брюксел за това, което счита за нарушаване на принципите и ценностите на ЕС, е задържане на одобрението по заявката на Полша да получи 36 млрд. евро от фондовете за възстановяване от пандемията. Европейската комисия е под засилен натиск да спре и регионалните фондове за Полша, които възлизат на над 121 млрд. евро за следващите шест години.

Политици от управляващата "Право и справедливост" твърдят, че промените в правосъдната система са нужни, за да бъде тя прочистена от комунистически останки и че съдебната реформа е изцяло вътрешен въпрос. "Решението на Конституционния съд е апел към институциите на ЕС да престанат да нарушават договорите чрез узурпиране и изнудване в опит да придобият правомощия, които не са им дадени от договорите [на ЕС]. ЕС няма право да се намесва в полското правосъдие", написа в Twitter правосъдният зам.-министър Себастиан Калета.

Игра с огъня

"Това е правна революция. Разбира се, този съд е пленен, но това е най-голямата крачка към правно излизане от ЕС, правена някога от национален съд", твърди Рене Репаси, професор по европейско право от Университета "Еразъм" в Ротердам пред в. Guardian.

Политическите реакции също не закъсняха. Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че решението на Конституционния съд в Полша е атака срещу блока и че икономическите санкции са вариант. По думите му това е много сериозно и фактически съществува риск от излизане от ЕС.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че полското правителство си играе с огъня. "Първенството на европейското право е от съществено значение за интеграцията на Европа и съвместния живот в Европа. Ако този принцип е нарушен, Европа такава, каквато я познаваме, каквато е изградена с Римските договори, ще престане да съществува", каза Аселборн.

Но макар проучванията да показват, че над 80% от поляците подкрепят членството на страната си в ЕС, нейните управляващи изглеждат решени да продължават сблъсъците с Брюксел.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 2

    To има лесно , режат им евро злотите и пановете ще обърнат резбата, пардон , посоката ...

    Нередност?
  • 2
    wtz53314030 avatar :-P
    wtz53314030
    • + 3

    До толкова до колкото Полша са подкрепяни от САЩ (в почти всичко) и се превръщат като слуга на САЩ в ЕС (пардон верен съюзник в НАТО) е време някои хора от ЕС да се замислят по-глобално върху нещата. Дали има "стратези" от ЕС, които мислят извън регулациите, зелена енергия (пардон чисти пари) ... е съвсем отделна тема

    Нередност?
Нов коментар