БТК, А1 и "Йеттел" блокираха достъпа до руски медии, но никой не знае защо

Трите телекома казват, че са спрели достъпа до сайтове заради ГДБОП и МЕУ. Правителството отрича

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Достъпът до някои руски медии, сред които ТАСС и РИА "Новости", е ограничен от страна на трите български телекома. Това се е случило без обществено знание и обявяване на действията. Историята е дори по-заплетена, защото на практика никой не знае кой носи отговорност. Според телекомите достъпът е спрян, защото сайтовете са част от списъка от 45 хил. адреса, блокирани в края на февруари от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Министерството на електронното управление (МЕУ).

Според МЕУ обаче такова нещо няма. Министър Божидар Божанов коментира пред "Капитал", че сайтовете на ТАСС, РИА "Новости" и другите спрени руски публикации не фигурират в списъка с блокирани адреси от февруари.

Този случай е изключително притеснителен, защото е първият опит за филтриране на онлайн съдържанието в България по политически причини. Проблемът не е само че се случва, а и че това става по напълно неясна процедура. Не се знае кой е наредил такова нещо, нито защо и с какви законови основания.

Историята е неприятна и от принципна гледна точка - ясно е, че голяма част от съдържанието на държавните руски агенции е пропаганда, но цензурирането, първо, е авторитарен инструмент, второ, не може да спре всички канали на информационната война и, трето, често може да доведе до обратен ефект.

"Министерство на електронното управление и ГДБОП не са включвали IP адреси на руски медии в списъка с блокирани адреси. Блокираните адреси са единствено такива, от които е имало злонамерена киберактивност, каквато е хипотезата в Закона за киберсигурност", коментира Божанов. "Блокирането на медии е в обхвата на санкциите на Европейската комисия и МЕУ и МВР не са компетентните органи по прилагането на тези санкции."

От министерството насочват, че подобно решение е в компетенциите на Съвета за електронни медии (СЕМ) и КРС, но и от там отрекоха това да е станало по тяхно усмотрение.

Бетина Жотева, председател на СЕМ, коментира пред "Капитал", че такова решение на съвета няма - има само за блокирането на руските телевизии Russia Today и Sputnik, което бе взето на европейско ниво. Според нея регулаторът няма как да спира интернет достъпа до онлайн издания и това може да стане само чрез три органа в държавата - ГДБОП, ДАНС и впоследствие КРС, която да "преведе" заповедта на телекомите и доставчиците на интернет.

Тук версиите се разминават кардинално, защото според председателя на КРС Иван Димитров и телеком операторите спирането на достъпа е заради списъка от 45 хил. IP адреса, блокирани три дни след началото на войната в Украйна, на 27 февруари. Тогава МЕУ и киберзвеното на ГДБОП "предприеха действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи". Именно от този списък обаче Божанов твърди, че липсват адресите ria.ru, tass.ru и други - нещо, с което телекомите са несъгласни.

"Vivacom преустанови достъп до интернет протокол адреси и домейни в изпълнение на уведомление, получено на 27.02.2022 г., и допълнително уведомление, получено на 17.03.2022 г., изпратени до всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги на територията на Република България", се казва в отговор на БТК към "Капитал".

При опит за отваряне на сайтовете през мобилната мрежа на компанията връзката прекъсва, а от домашен интернет препраща към страница, която изрежда всички разпореждания на българския съд или регламенти на ЕС за ограничаване на достъп с надпис "Вие попаднахте на тази страница, защото достъпът до сайта е ограничен поради една от следните причини". Текстът при "Онлайн директ", която от година насам също е собственост на БТК, е по-различен, но в същия дух.

В телефонен разговор от "А1 България" се позоваха на същата заповед на ГДБОП и МЕУ. Мобилната мрежа на "Йеттел" също не позволява връзка със сайтовете. Официалната позиция на "Йеттел" по отношение на случая можете да прочетете в края на статията.

Цензура по време на тиха война

Блокирането на сайтове е на трудно обясним принцип, поне погледнат през медийното съдържание и наклона на блокираните медии. Освен РИА "Новости" и ТАСС е блокиран и достъпът до "Лента" (lenta.ru), "Вести" (vesti.ru), "Коммерсантъ" (kommersant.ru), но не и до "Комсомольская правда" (kp.ru), и "Вечерная Москва" (vm.ru), които също са проправителствени. Няма проблем и със свързването с англоезичната версия на ТАСС, tass.com.

Това е първият случай, в който българският интернет се цензурира по политически причини и създава опасен прецедент. Филтрирането на определени сайтове до момента беше запазена марка на диктаторски режими. В България се е случвало да се ограничава достъпът до сайтове, но по съвсем различни причини - например до хазартни сайтове, за да се гарантира българската политика за регулация и да се помага на местните монополисти по времето на Васил Божков.

В българския случай проблемът е и че това се случва без никакъв ясен регламент - не е ясно кой е взел това решение, по каква процедура, по какви причини и за какъв срок. Единственият ясен случай е за спирането на телевизиите Russia Today и Sputnik, което е регламентирано на европейско ниво.

Ако решението на ГДБОП действително е причината за спирането на достъпа до медиите, то сочи, че България, изглежда, наистина се намира в нещо като кибервойна, която предполага вземането на мерки, които са директна цензура на онлайн публикации - и от които съответно би трябвало да идва зловреден трафик.

"Военното положение" в киберпространството не е точно новина - през последната една година срещу България е концентриран сериозен виртуален ресурс, като бяха сваляни сайтовете за преброяването, за издаването на сертификати, сайтът на парламента, както и постоянни и продължаващи и досега атаки срещу "Капитал" и "Дневник" наред с други частни компании.

Същевременно обаче не е напълно ясно каква е веригата на взимане на решения и тя със сигурност не е прозрачна - дори някои от регулаторите, с които "Капитал" разговаря в рамките на деня, не бяха наясно за блокирането на сайтовете. Причината е, че то никога не е било обявявано директно и макар всички телекоми да се позовават на решението на ГДБОП и МЕУ, блокирането на руски медии се оказа новина дори за министъра, който би трябвало да е участвал във взимането на това решение.

Становище на "Йеттел" до "Капитал"

Във връзка с публикация на www.capital.bg от 31.03.22 г. и манипулативни твърдения, свързани с блокиране на достъпа до определени руски и свързани с Русия интернет сайтове и IP адреси, Yettel изразява следното становище:

Категорично се противопоставяме на внушенията, че нерегламентирано и по собствена преценка сме предприели действия във връзка с блокиране достъпа до определени интернет сайтове и IP адреси, свързани с Русия. Като прозрачна и отговорна компания, Yettel България стриктно спазва българското законодателство и следва всички разпореждания на компетентните органи, в съответствие със законите. Достъпът до цитираните в статията интернет адреси е ограничен в изпълнение на писма, получени от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към Министерството на вътрешните работи на 27-ми февруари, 28-ми февруари и 28-ми март, както и писма от Комисията за регулиране на съобщенията от 7-ми март и 17-ти март.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    owc46646742 avatar :-|
    owc46646742
    • - 7
    • + 9

    Седмици наред не се отваряше нито един сайт .ru в моя доставчик. Търсете Херо Мустафа за обяснение, очевидно сме една напълно превзета от чужди служби държава. Щом и министри си назначават и уволняват ...

    Нередност?
  • 2
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 5
    • + 9

    Аз съм с американски VPN и нямам никакви проблеми :) Подчертавам - плащам на американска фирма, за да отварям руски сайтове. :)

    По-добра метафора за това колко е наредена тая война няма :) Но баламите тука си дъвчат едни и същи опорки от 1991 година...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 11

    Просто не вярвам на очите си! Поздравления, Йоан!
    Връщате надеждата ми, че Капитал още не е изправил съвсем кардиограмата.

    Темата за цензурата, свободата на словото и достъпът до информация са фундаментални цивилизационни достижения.
    В този смисъл всякаквите опити за запушването на очите, ушите и гласа (трите майчуни) е абсурден регрес под каквито и благовидни поводи да се прави. И който и да го налага - дали незнаен служител в посолство, в тайна служба, във властови кабинет или пристрастен вестникрски модератор, който търси отмъщение.

    Първата ми асоциация за понятието цензура са нацистите и запечатания само на радио София радиоапарат на дядо ми и баба ми през войната, когато над София са падали бомби. Чии - не коментирам.

    Аз, естествено, чета и руски медии. Сега се отварят единствено тези, които не са с домейн .ru.
    Написах писмо с питане до доставчика и ето какво ми отговориха:

    Здравейте,
    Във връзка с Вашето запитване, бихме желали да Ви уведомим, че трафикът до над над 45 000 интернет сайта е преустановен съгласно заповед на Министерството на вътрешните работи до 25.03.2022 г. включително. Това са интернет адреси, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи. Целта е да се гарантира киберсигурността на България."

    Същото важи и за Russia Today и Sputnik News.

    Молим да ни извините за причиненото неудобство.

    С уважение,

    От месец време моите коментари в Капитал също са подложени на цензура. Без обяснение.Допускам, че също е нещо ,свързано с киберсигурността...

    Та мисля, че няма как да обсъждате сламката в чуждото око, без да извадите гредата от своето.

    Нередност?
  • 4
    fuy481065849 avatar :-P
    RealEyesRealizeRealLies
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Капитал недвусмислено Ви казват: "Пропагандата ни е по-добра от пропагандата ти".
    Да си кажа честно, и аз съм изненадан, че тази статия е преминала фината цедка на редакторите-окачествители.

    Нередност?
  • 5
    njm1440659606472705 avatar :-|
    Hri Vod
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "RealEyesRealizeRealLies":

    Аз като млад и объркан все повече човек, незнам от къде да се информирам вече.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "RealEyesRealizeRealLies":

    Eй, Богу, никога не съм и помислял, че мога да се състезавам в чужда писта. Та Капитал, ако са имали това притеснение, да си отдъхнат.
    Но не понасям мисловнта проституция и платения далтонизъм.

    Просто преди 30+ години повярвах и възпитахме в това децата си, че сме дорасли да сме не просто европейци, защото съм срещал европейци, от чиито действия ще се срамува и неандерталец, а хора, които оценяват и продължават да развиват достиженията на човешката цивилизация.

    В този ред на мисли цензурата във всякаквите й проявления се родее с преследването на хора по етнос/вяра/убеждения, с тъпченето им в концлагери, с умъртвяването им в газовите камери и масовите разстрели като в Катин или Бабий яр. С неща, които цялото мислещо човечество асоциира с нацизма.

    Отвори ли се тази страница с уж лека здравословна цензурка, неминуемо в края на книгата се стига до необозначени гробове.
    Защото се отприщва унищожителния инстинкт, който Homo sapiens носи изконно. Обществото изключително бързо и рязко се разделя на две кръвожадни групи, настръхнали една срещу друга.
    Т.е. изчезва мисленето и способносттана разбереш другия. Просто искаш да го видиш много мъртъв!
    И защо тогава са ни Веласкес, Тициан, Леонардо, Чайковски, Хайне, Пушкин, Мирослав Крлежа?

    Цензурата е обида за интелекта и удобно ложе за простотията.
    Интелигентният човек винаги ще намери как да изрази това, което мисли.
    Пък и никой цензор никога в свитовната история не е остовил име!
    Колкото и да е горил Рилке, Хайне, Ремарк, те са останали в историята на цивилизацията!

    Вървим по много тънък лед!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#5] от "Hri Vod":

    Не че ви давам акъл. Няма такъв кладенец с жива вода. Трябва си четене, четене, четене! Български, руски, украински, американски, китайски, германски - всякакви информационни портали.
    Чак когато достигнете степента на натрупване (и ако родителите, учителите, средата ви са се постарали да изградят ценностната ви система), светът ще ви стане пределно ясен с всичките си логики, движещи сили и интереси.
    Е, дотогава!

    Нередност?
  • 8
    wtz53314030 avatar :-P
    wtz53314030
    • - 1
    • + 1

    Тъй... само да попитам .. не, че нещо... ама тези 45 000 адреса все са се взели от някъде. (Далеч съм от мисълта, че в БГ има капацитет да ги извади за 1 ден). Та сега - понеже се цитират няколко заповеди и със сигурност до преди 2 дни тези сайтове работеха - ми е интересно какво "включват" новите "заповеди" от края на м. март.
    Не, че нещо и не, че не може да ги отворим по друг начин тези сайтове - но... реалистично погледното това си е цензура.

    Може ли да попитам - защо светлата демократична Р.България се цепи от ЕС и след като там не са забранени (освен цитираните в статия) - тук са решили да изпреварват ... кого?

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    На вниманието на автора:

    След като се усетих, че седмица след указания в писмото на БТК срок на цензуриране, положението е без промяна, попитах какво се случва-
    Ето отговора:

    Здравейте,
    Ограничението е удължено до 23:59 часа на 28.06.2022 включително.
    Следим внимателно ситуацията и всички решения на компетентните органи, като своевременно ще актуализираме действията си съобразно тях.
    С уважение,

    Е, кой забранява в държавата?

    Нередност?
  • 10
    xyha avatar :-|
    xyha

    "Достъпът до цитираните в статията интернет адреси е ограничен в изпълнение на писма, получени от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към Министерството на вътрешните работи на 27-ми февруари, 28-ми февруари и 28-ми март, както и писма от Комисията за регулиране на съобщенията от 7-ми март и 17-ти март. "

    ЕССР ДЕМОКРАЦИЯТА В ДЕЙСТВИЕ . Какво е различното от СССР .

    - Хляба ефтин но го няма .
    - Хляб има ама пари нема .

    Иначе същото ЕДНИ ДЕБЕЛИ ЧИЧКОВЦИ те лъжат , колко по-добре си от другите там зад завесата .

    Нередност?
Нов коментар