Бойци от силите на т.нар. "проруски сепаратисти" настъпват от територията на Луганската "народна република" към останалата част на Луганска област.
Бойци от силите на т.нар. "проруски сепаратисти" настъпват от територията на Луганската "народна република" към останалата част на Луганска област.

Първите дни на инвазията: Европа ударно въоръжава Украйна; Русия иска цивилните да напуснат Киев

Руската централна банка повиши лихвите от 9.5 до 20%; Кирил Петков поиска оставката на военния министър Янев

Бойци от силите на т.нар. "проруски сепаратисти" настъпват от територията на Луганската "народна република" към останалата част на Луганска област.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската агресия срещу Украйна започна официално в ранните часове в четвъртък. Тя обхваща не само сепаратистките региони Донецк и Луганск, но и цялата територия на бившата съветска република.

Руските сили започнаха инвазията с ракетни и въздушни удари по украинската военна инфраструктура, включително летища, военноморски бази и противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна обяви военно положение и призова всички граждани да защитят страната.

В момента основното направление на руската атака е към столицата Киев, като боеве вече се водят в крайните квартали на града. Целта очевидно е демократично избраното правителство на страната да бъде свалено по най-бързия начин и заменено с прокремълски марионетен режим.

Войната в Украйна предизвика и политически отзвук в България, след като военният министър Стефан Янев направи изказвания, несъвместими с позицията на кабинета за случващото се в Украйна. Стана ясно, че той ще бъде сменен, а първоначално предложената кандидатура на проф. Тодор Тагарев в последния момент днес бе рязко сменена с тази на постоянния ни представител в НАТО Драгомир Заков.

НАТО увеличава военните доставки за Украйна, Русия призовава цивилните да напуснат Киев

Държавите-членкина НАТО увеличават военната помощ за Украйна, предоставяйки противотанкови и зенитни оръжия, обяви преди малко генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Twitter. По същото време руското военно министерство излезе с обръщение към цивилните жители на украинската столица Киев да напуснат града. Руснаците твърдят, че ще осигурят безопасно преминаване по определени пътища и че ще обстрелват само военни цели. Събитията от последните дни и видеоклиповете от цяла Украйна обаче нагледно показват, че руската армия изобщо не нанася прецизни удари и твърде често обстрелва и цивилното население.

11:35

Преговарящите от Киев и Москва пристигат в Беларус за мирните преговори

Украинската делегация е пристигнала на границата между Беларус и Украйна за започването на мирните преговори с руската делегация. Основното искане, което Киев ще постави, е спиране на огъня и изтегляне на силите на Москва от украинска територия. В неделя президентът Зеленски заяви, че не очаква пробив по време на разговорите, но по думите му тази възможност трябва да се използва, дори да не е голяма, за да не може никой да обвини Киев, че не е опитал да спре войната.

Малко по-рано беларуското външно министерство публикува снимка на подготвеното място на преговорите - дълга маса с руски и украински флагове.

10:50

Кирил Петков поиска оставката на военния министър Янев

Министър-председателят Кирил Петков официално ще поиска днес оставката на военния министър Стефан Янев, който системно отказваше да нарече ситуацията в Украйна "война" и като че ли неформално спъваше подсилването на българската отбрана със сили на НАТО. Никой министър в правителството няма право на собствена външна политика, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството, каза премиерът по време на извънредното си изявление.

09:50

Руската централна банка повиши лихвите от 9.5 до 20%

Руската централна банка повиши основния лихвен процент в страната от 9.5% на 20% днес - рекордно високо ниво от почти 20 години. Действията са реакция на срива на рублата в понедленик. "Външните условия за руската икономика се промениха драстично", се казва в изявление на централната банка, добавяйки, че повишаването на лихвите "ще осигури повишаване на лихвите по депозитите до нива, необходими за компенсиране на повишения риск от обезценяване на рублата и инфлация". Институцията също така нареди на компаниите в страната да продадат от 80% от активите си в чуждестранни валути. Централната банка ще освободи и резерви за на 730 млрд. рубли в местните банки, за да увеличи ликвидността.

09:40

Петата нощ на руската инвазия: обобщение

  • Разоворите за спиране на огъня между Украйна и Русия трябва да започнат тази сутрин в близост до границата с Беларус.
  • Следващите 24 часа ще са критични, е казал украинският президент Зеленки в телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън.
  • Украинските сили съобщават, че руските войски са намалили "темпото на офанзивата" през целия пети ден на инвазията. Въпреки това руснаците продължават опитите да обградят и обсадят големите украински градове.
  • Армията на Беларус се подготвя да се включи в руското нахлуване. Страната се готви да промени конституцията на страната, така че да позволи постоятнно разполагане на руско ядрено оръжие.
  • Щатският президент Байдън свиква среща с лидерите съюзнически и партньорски държави, за да координира единен отговор по повод руското нападение срещу Украйна.
  • И Южна Корея се присъедниява към изключването на Русия от SWIFT, Япония също се готви да го направи.
  • Руската рубла се срина безпрецедентно.

27.02

23:50

ЕС ще даде на Украйна изтребители "МиГ" и "Сухой"

Страни-членки на ЕС са предложили да снабдят армията на Украйна със стари съветски изтребители, които са били на въоръжение в техите военновъздушни сили. Това е обявил днес върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел. Той споделя, че подобен апел е отправен от украинския външен министър Дмитро Кулеба, който е помолил за бойни самолети, които пилотите в страната могат да управляват.

На това искане са се отзовали конкретни държави, притежаващи бивши съветски изтребители "МиГ" и "Сухой". Най-вероятно става дума за Полша, която разполага със самолети МиГ-29 и Су-22, модернизирани по стандартите на НАТО, и/или пък за Словакия, която също има МиГ-29. И България е от страните, които разчитат на МиГ-29 за защита на въздушното ни пространство, но едва ли би предоставила някоя от машините си, тъй като първите нови F-16 Block 70, които сме закупили, едва ли ще дойдат в следващите 2-3 години.

23:00

Турция може би все пак ще затвори Босфора за руски бойни кораби, но донякъде

Продължават да идват противоречиви сигнали за това дали Турция е склонна да затвори корабоплаването през Босфора и Дарданелите за руски бойни кораби. Тя има право да направи това по силата на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която я определя за своеобразен "пазител" на достъпа до Черно море в мирно и военно време. След като в началото на настоящата криза Украйна поиска руският боен флот да бъде "отрязан" от достъпа до водния басейн, сега официална Анкара вече започва да дава сигнали, че би могла да го направи.

"Решихме, че ситуацията в Украйна вече се превръща във война. Ще приложим нормите на Монтрьо по прозрачен начин", обяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу. Конвенцията позволява свободното преминаване на плавателни съдове от всички черноморски държави през проливите в мирно време, но позволява на Турция да блокира достъпа през проливите за всички чуждестранни кораби по време на война или ако се чувства заплашена.

По неофициална информация на висши турски представители обаче Анкара най-вероятно ще приложи и нормата, според която корабите ще имат право да преминават, когато се завърщат в пристанищата, където са постоянно базирани. Това най-вероятно означава, че Русия просто няма да може да вкара в Черно море бойни кораби и подводници от Северния и Тихоокеанския си флот. Дори в момента обаче Москва е състредоточила в Черно море голямо количество бойни съдове, които се използват за ракетен обстрел на Украйна и десантни операции по крайбрежието й.

Повече по темата може да видите тук.

22:40

Кметът на Киев твърди, че не е казал, че градът е обграден

В интервю за Associated Press кметът на Киев Виталий Кличко е цитиран да казва, че градът е "обграден от всички страни" и доставките на храна и лекарства са затруднени. "На ръба на хуманитарна катастрофа сме", казва Кличко според материала. По-късно пресслужбата му заяви, че това е фалшива новина и Киев не е под обсада.

22:30

Косово поиска американска база и членство в НАТО

Военният министър на балканската държава Армен Мехай заяви в пост на фейсбук страницата си, че "постоянна американска база и засилване на влизането на Косово в НАТО е непосредствена нужда, за да се гарантира мирът, сигурността и стабилността на Западните Балкани". В Косово вече има контингент от 635 американски войника, които са част от мисията КФОР на НАТО. Държавата обаче не е призната от четири страни-членки на НАТО, а членството в ООН е блокирано от Русия, заради Сърбия.

19:10

ЕС спира руските полети и ще доставя оръжие за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и Върховният представител на ЕС Жозеф Борел обявиха в извънредно изявление, че се налага пълна забрана за руски самолети (включително и частни такива) да излитат, кацат и преминават през територията на целия евросъюз. Също така за първи път в историята си ЕС ще финансира доставка на оръжия за трета страна, в случая Украйна. На територията на блока ще трябва да спре излъчването на държавни руски медии като Russia Today и Sputnik, както и техни дъщерни фирми.

Нови таргетирани мерки се предвиждат и срещу Беларус. На първо място се предвижда замразяване на активните на определен кръг близки до властта хора. Подобно на санкциите срещу Русия, мерките ще засегнат стоките с двойна употреба и ключовите сектори за икономиката на страната, включително беларуския износ на изделия от минерални горива, тютюн, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана. "Приветстваме с отворени обятия украинците, които са принудени да бягат от бомбите на Путин, и се гордея с топлото посрещане, което европейците вече им дават. Мобилизираме всички усилия и всяко евро в подкрепа на нашите източни държави-членки да приемат тези бежанци и да се грижат за тях. Ще направим това в пълна солидарност", каза още фон дер Лайен.

18:30

Протестите срещу войната в Украйна по света и в България

През уикенда продължиха протестите в Европа и в други точки на света срещу военното нахлуване на Русия в Украйна. Протести имаше в Берлин, Лондон, Париж, Рим, Бюксел, Виена, Мадрид, Хелзинки, Осло, както и в Ню Йорк, Токио, Сидни и др. Демонстрация имаше и в Истанбул и Делхи.

В България в неделя демонстрацията беше организирана от Гражданска инициатива за събарянето на Паметника на Съветската армия, като акцията беше в защита на тримата непълнолетни ученици, които бяха арестувани в петък вечерта, защото написаха с маркер на постамента Save Ukraine. Появиха се надписи: "Слава на Украйна", "Свобода за Украйна", името на Борис Немцов, плакати с образа на Путин с надпис "убиец".

17:30

България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

Българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. "Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна", се казва в съобщението на Министерски съвет. С това страната ни се присъединява към групата на 25-те държави донори от ЕС и НАТО.

16:25

Путин заплашва с ядрения си арсенал

Президентът Путин направи преди малко изключително смущаващо изказване, което може да се тълкува като заплаха към западните държави за използване на ядрено оръжие. "Виждате, че западните страни предприемат не само неприятелски действия по отношение на нашата страна в икономическата сфера - имам предвид нелегитимните санкции, които всички добре знаят, но и висши длъжностни лица от държави в НАТО допускат агресивни изказвания по адрес на нашата страна. Затова заповядвам на военния министър и началника на генералния щаб да преведат силите за сдържане на руската армия в особен режим на носене на бойното дежурство", обяви Путин на среща с военния министър Шойгу и началника на Генералния щаб ген. Герасимов.

Повече по темата тук.

16:03

Украйна е потвърдила за преговори с Русия на беларуската граница при "Чернобил"

След като на няколко пъти отказа мирни преговори с Русия на територията на Беларус, Украйна все пак е приела те да се случат днес без предварителни условия на украинско-беларуската граница - близо до река Припят, което е в района на печално известната аварирала ядрена централа "Чернобил". Това става ясно от изявление на Зеленски, след разговор с белоруския президент Александър Лукашенко по-рано днес. От руска или беларуска страна засега няма потвърждение.

По време на телефонен разговор с украинския президент Лукашенко е поел отговорността да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, ще останат на земята по време на пътуването, разговорите и завръщането на украинската делегация. Ангажименът е важен, тъй като активни бойни действия в района на централа "Чернобил" могат да доведат до нова радиоактивна катастрофа, която да заплаши цяла Европа.

Среща в Минск бе предложението на руската страна, след като Зеленски обяви, че е готов на разговори за мир. Той обаче отказа това да се случи на беларуска земя. "Преговори в Минск можеха да бъдат възможни, ако Русия не беше атакувала страната ни от беларуска територия. Минск е място, което ние не сме избирали, а го е избрало ръководството на Русия. Точно преди 4 дни от беларуска територия излетяха крилати ракети, самолети, вертолети и техника и удариха нашия живот, нашите домове", казва украинският президент във видеобръщение по-рано. Той подчерта, че Киев остава отворен за преговори, но на друга локация - Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку. "В държава, от чиято територия не летят ракети."

Решението срещата да се случи на границата идва минути след като руският президент Путин обяви, че привежда в бойно дежурство ядрените сили.

15:10

Китай изглежда няма да подкрепи Русия за избягването на санкциите

Поне две от големите държавни банки в Китай ще ограничат финансирането си за покупка на руски стоки, съобщава Bloomberg. Industrial & Commercial Bank of China и Bank of China ще спрат да финансират с долари покупката на готови за износ руски стоки.

Това означава, че Китай, макар и да не налагат сами санкции срещу Русия, няма да я подкрепят в избягването на наложените от Европа и САЩ сериозни ограничения.

За същата вероятност съобщи по-рано и BBC. Според източници на британската медиа Китай на този етап няма да помогне на Путин, предвид че търговските й отношения с останалия свят са огромни

15:00

Илън Мъск пуска Starlink-интернет за Украйна

Технологичният милиардер Илън Мъск обяви, че високоскоростният сателитен интернет Starlink вече е достъпен за територията на цяла Украйна, чиято връзка с глобалната мрежа е частично нарушена в резултат на руската инвазия. "Starlink вече е активен в Украйна. Още терминали пътуват (към страната)", пише той в своя Twitter-акаунт. Решението на Мъск идва в отговор на писмо от украинските власти, които го молят да осигури наземни приемни станции.

В момента системата Starlink разполага с около 1500 телекомуникационни сателита в ниска орбита, които осигуряват бърз пренос на данни достъп с капацитет, съизмерим с широколентовия интернет, но без нужда от наземна оптична инфраструктура.

Въпреки изключителната сложност да се внедри сателитната технология тя може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудни за обслужване места, където не достигат оптични кабели и кули, коментира Reuters. Особено тежък за украинския интернет е проблемът в източните и южните части на страната, където сраженията до момента са най-тежки.

14:30

Пак контролираме Харков, твърди украинската армия

Въоръжените сили на Украйна са успели да си върнат изцяло контрола над Харков - втория по големина град в страната, който е в непосредствена близост до руската граница. През миналата нощ и първата част от днешния ден стратегическото населено място като че ли беше основната мишена на руската инвазия, като нейни части с лека бронирана техника бяха навлезли почти до центъра. "Контролът над Харков е изцяло наш! Въоръжените сили, полицията и силите за териториална отбрана действат и градът е изцяло прочистен от врага", твърди Олех Синегубов, който е областен управител.

Информацията за това обаче не е потвърдена от независим източник, тъй като ситуацията на терен е изключително динамична. Цивилни жители на Харков, цитирани от BBC, обаче потвърждават, че интензивността на престрелките намалява и руски войници не се виждат по улиците.

13:20

Германия вдига сериозно разходите за отбрана

Германският канцлер Олаф Шолц обяви рязко вдигане на отбранителните разходи на страната. В реч по време на извънредна сесия на Бундестага Шолц каза, че военният бюджет за тази година ще бъде повишен със 100 млрд. евро. Това означава, че Германия ще похарчи повече от 2% от годишния си БВП за отбрана - поставена от НАТО цел, която страната от години не постига, въпреки натиска от САЩ дори при бившия президент Доналд Тръмп.

Това решение идва след ред други остри политически завои на Германия през последните дни, включително съгласието за изпращане на оръжия в Украйна и за санкционирането на руски банки чрез изключването им от международната система SWIFT.

Светът "влезе в нова ера" след руската инвазия в Украйна и "не може да има друг отговор на агресията на Путин," заяви Шолц.

13:15

Путин вече не е почетен председател на международната федерация по джудо

Международната федерация по джудо отне на руския президент Владимир Путин титлата почетен президент на организацията и неин посланик. Путин притежава черен колан по джудо и до неотдавна не пропускаше възможност за демонстрира уменията си в бойното изкуство. С това "спортните санкции" заради инвазията в Украйна спрямо руския президент от последните дни продължават. По-рано бе отменено състезанието от Формула 1 в Сочи през септември, а на Санкт Петербург пък бе отнето домакинството на финала на Шампионската лига в края на май, като срещата ще се състои в Париж.

12:35

Зеленски: Лишете Русия от правото на глас в Съвета за сигурност на ООН

Украинският президент Зеленски призова на Москва да бъде отнето правото на глас в Съвета за сигурност на ООН. Русия е една от петте страни, които от 1945 г. са постоянни членки на Съвета за сигурност и има правото да налага вето на ключови резолюции. В петък страната използва това свое право, за да блокира резолюция, осъждаща агресията на Москва и настояваща за изтеглянето й от Украйна.

12:04

Поне 200 000 украинци са избягали от войната в три страни

Словакия заяви, че за 24 часа до събота сутрин около 10 000 украинци са влезли на нейна територия през три гранични пункта, което е десетократно на обичайния брой. Над 43 000 украинци са избягали в Румъния през трите дни на руската инвазия, докато границата към Полша са пресекли повече от 150 000 души. В Унгария и Молдова също са влезли още хиляди украински граждани.

11:46

Украинският Obozrevatel: Бунт сред руските наемни войници в Белгород

Бунт е избухнал сред руските наемни войници в руския град Белгород, който е на границата с Луганск, съобщава украинският сайт Obozrevatel - смятан за надежден източник, не за проправителствена медия. Според сайта около 5000 наемни войници, които са били събрани, за да бъдат изпратени в Украйна, са отказали да участват в инвазията. Формално те заявили, че договорът им не включва военни действия в Украйна. Но източници на Obozrevatel твърдят, че истинската причина е била страх от украинската армия, която е нанесла тежки щети на противника си. Бунт сред руските сили би бил голяма новина, ако информацията се потвърди.

11:15

Украйна сформира легион от чуждестранни доброволци

Украйна започва да организира свой "чуждестранен легион" за териториална отбрана. Президентът Зеленский обяви днес, че всички чуждестранни бойци, които са готови да се бият рамо до рамо с украинците, ще са добре дошли и ще могат да се включат официално във въоръжените сили на страната.

На практика това може да е както призив за помощ, така и огледален хибриден отговор на руските "малки зелени човечета" в Крим и "доброволците" от руските въоръжени сили, които се сражават в Донбас през последните 8 години. До момента западните държави са склонни да изпращат противотанково и зенитно оръжие за Киев, но не и свои военнослужещи, за да не провокират война между Русия и НАТО. След призива на Зеленский в Украйна вече може да се появят и ветерани от специалните части на западни държави, представящи се за членове на "чуждестранния легион" на страната.

11:07

Финландия и Ирландия са поредните европейски държави, които затварят въздушното си пространство за руски самолети.

11:00

Кибератаки срещу България, блокираме 45 хил. интернет адреса

Българските власти са предприели действия за блокиране и филтриране на 45 хил. интернет адреса заради кибератаки. За зловредна намеса в електронните системи на държавата и мрежи и ескалация на хибридните атаки съобщават от Министерски съвет, като контрамерките са предприети от Министерство на електронното управление съвместно с отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

"По реда на Закона за киберсигурност, по електронен път, са изпратени уведомления до телекомуникационните оператори и предприятията, предлагащи обществени съобщителни мрежи и услуги на територията на страната, които са длъжни незабавно, когато това е технически възможно, да филтрират или преустановят зловредния интернет трафик", съобщават от МС. Взимат се мерки за защита на критичните и стратегически системи от страна на междуведомствени групи, които работят в съответствие с приетите планове за действие в Съвета по киберсигурност към Министерски съвет.

10:20

Зеленски би преговарял за мир, но не в Беларус

Президентът на Украйна Володимир Зеленский обяви, че веднага е готов да започне мирни преговори с Кремъл, но не и с Беларус.

Според него срещата в Минск би била възможна, ако беларуската територия не се използваше като плацдарм за агресията. "Разбира се, че искаме мир, искаме да се срещнем, искаме войната да свърши. Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку - предложихме тези градове на рснаците", казва Зеленский в онлайн обръщение.

Изявлението на украинския президент идва, след като Кремъл обяви, че е готов да изпрати своя делегация в беларуския град Гомел.

09:30

Четвъртата нощ от руската инвазия: обобщение

  • Започнало е изключването на водещи руски банки от системата за международни разплащания SWIFT.
  • Въпреки очакванията, през тази нощ Киев не е бил подложен на тежък обстрел с ракети и бомбардировки.
  • Ракета е ударила голямо петролно съоръжение във Василкив - градче край Киев. Хората са били приканени да не отварят прозорци заради задушливия и потенциално токсичен дим.
  • Според украинските власти руските войски са навлезли с лека техника в централните части на Харков, който е вторият по големина град на страната. В момента там се водят улични боеве. Украйна твърди, че руснаците са взривили голям газопровод край града.
  • Руската армия претендира, че е обкръжила "напълно" два големи и стратегически важни града - южния Херсон и югоизточния Бердянск.
  • Украинското население е започнало да демонтира пътните знаци и да заличава маркировките по пътищата, оставени от руските сили, за да ги обърка и да забави настъплението им.

2:30

Петролно депо близо до Киев беше ударено като част от засилените удари по столицата

Христо Грозев от Bellingcat и KyivIndependent твърдят, че тази нощ руската армия ще предприеме сериозна атака с танкове и артилерия срещу Киев, в опит да го овладее.

Петролно депо на 40 км от столицата бе ударено, като димът от него е токсичен и ще навреди на милионния град.

26.02

23:15

НАТО ще разположи зенитни ракети Patriot в Словакия

Новата батальонна бойна група на НАТО, която ще бъде разположена в Словакия, ще бъде оборудвана с мобилни зенино-ракетни коплекси Patriot (с радиус на действие до 160 км.), е съобщил днес военният министър на страната Ярослав Над. Това е важен стратегически ход на алианса, тъй като страната се намира в непосредствена близост с югозападната част на Украйна. Така съюзническата противовъздушна отбрана на практика ще може покрива и териториите на няколко украински окръга като например Задкарпатия, Ивано-Франкивск и Лвов. Бойната група в Словакия ще е с численост около 1500 души и бъде съставена основно от военнослужещи на германската и холандската армия.

22:15

Роман Абрамович отстъпва управлението на "Челси"

Роман Абрамович, който е един от много близките до Владимир Путин олигарси, базирани в Лондон, реши сам да се оттегли от футболния клуб "Челси". Той обяви, че прехвърля "управлението и грижата" на отбора на фондацията "Челси" - неправителствена организация, създадена през 2010 г. Това се случва няколко дни след като станаха известни документи на британското правителство, в които се казва, че на Абрамович трябва да се забрани да пребивава във Великобритания заради руската агресия в Украйна.

Абрамович е собственик на "Челси" от близо 20 години. От "Челси" също излязоха с позиция относно изявлението на Абрамович, в което се казва, че клубът не е за продажба, а Роман Абрамович все още е собственик. В последни дни се появиха информации, че са се появили потенциални купувачи на английския клуб.

20:30

Германия маха забраната за износ на оръжие за Украйна

Правителството в Берлин все пак е решило да преосмисли своята политика и да разреши износа на германско оръжие за Украйна. Това е кардинална и стратегически важна промяна, тъй като Германия е водещ производител на военна техника, но принципно отказва да го изнася в зони на активни военни конфликти. Според украинския президент Зеленский федералната република планира доставка на противотанкови гранатомети и нараменни зенитни ракети.

Настоящото премахване на забраната ще позволи не само на Германия, но и на всички страни, които използват нейно оръжие или бойни системи, частично базирани на нейни компоненти, да подкрепят официалната власт в Киев. На първо място това ще са 50 пускови установки Panzerfaust 3 и 400 реактивни противотанкови снаряда, използвани в момента от Нидерландия, която ще предостави и 200 щатски зенитни ракети Stinger. Преди няколко седмици подобна оръжейна доставка на по-стар модел германски артилерийски установки искаше да извърши и Естония и сега ще може да го направи.

Нова военна помощ на стойност 350 млн. долара е одобрил днес и американският президент Байдън.

20:20

Все повече европейски страни дават знак, че ще подкрепят изключване на Русия от SWIFT

Все повече европейски страни, сред които Франция, Италия и Унгария, а вероятно и Германия, дават знак, че ще подкрепят изключването на Русия от международната банкова система SWIFT. Италия би дала съгласието си за такава мярка като част от нов пакет санкции на ЕС, посочват от кабинета на премиера Марио Драги.

След телефонен разговор между украинския президент Зеленски и френския му колега Макрон Париж също каза, че подкрепя идеята за рестрикции спрямо SWIFT. В петък френският финансов министър Брюно льо Мер коментира, че страната не е сред тези членки на ЕС, които имат резерви относно въпросната мярка.

Германия би подкрепила налагането на "таргетирани и функционални" рестрикции при използването на SWIFT от страна Русия, се казва в съвместно изявление на икономическия и външния министър на страната.

В събота унгарският външен министър Петер Сиярто увери, че Будапеща няма да блокира никакви санкции срещу Русия, включително тези по отношение на SWIFT. И допълни, че е "натъжен и шокиран" от "изфабрикувани" твърдения за обратното.

18:20

България чака зелен коридор за евакуиране на гражданите ни в Киев

България чака зелен коридор за евакуирането на сънародниците ни, които в момента се намират в Киев. Това съобщиха на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска. Според данните на външно министерство в украинската столица има 140 български граждани, които желаят да бъдат евакуирани. За целта два автобуса ще бъдат паркирани в посолството, като се търси и безопасно направление за евакуация.

Това, което към момента спира операцията, е комендантският час, който ще продължи до 8 часа сутринта в понеделник, като гражданите нямат право да излизат и да се придвижват навън. Има работещ щаб и посолството е в комуникация със сънародниците ни. Има специална група, която подава по-конкретна информация към тях - за час и място на тръгване и т.н.

Също така три пълни автобуса в момента пътуват от Одеса. Утре се очаква да тръгнат още два.

17:50

Кремъл: Прекратихме разговорите за започването на мирни преговори

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските сили са подновили офанзивата си в Украйна, след като Путин я бил спрял временно в очакване на разговори с Киев, които обаче не се случили. Според Песков Путин бил готов да изпрати делегация в Беларус за разговори, но Киев предложил за място на срещата Варшава. До постигането на договорка за евентуална среща не се стигнало, тъй като украинците внезапно замлъкнали, твърди Кремъл. И допълва: "След като украинската страна отказа да преговаря, офанзивата на руските войски бе подновена".

Украинският президент Зеленский отрече твърденията, че е отказал да преговаря с Русия. Той обаче подчерта, че не е готов да приема ултиматуми или неприемливи условия. Вчера представители на Държавния департамент на САЩ определиха подобни преговори като "дипломация с опряно дуло на пистолет". Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенко е излязъл с изявление, че армията е получила заповеди да ускори настъплението си по всички направления.

17:22

Twitter е блокиран за руски потребители

Достъпът до Twitter, където се разпространяват драматични снимки от инвазията в Украйна, е блокиран за потребителите в Русия, съобщава британската ВВС, цитирайки интернет компанията NetBlocks. Още от събота сутринта услугата е била със затруднен достъп. "Руското ограничаване на Twitter съществено ще намали свободния поток от информация във връзка с кризата, когато обществото има нужда да бъде информирано", казват от NetBlocks.

17:06

Над 115 000 украинци са избягали в Полша

Над 115 000 души са пресекли границата от Украйна към Полша от началото на руската инвазия, съобщават полските власти. Само през последните четири часа 15 000 украинци са влезли в страната.

16:10

Турция все пак отрязва руските бойни кораби от и към Черно море?

Въпреки че по-рано отказа да го направи, Турция в крайна сметка може би е решила да блокира преминаването на руски военни кораби през Босфора и Дарданелите по молба на Украйна. За това съобщава президентът на страната Зеленский в свой пост в Twitter.

Двата стратегически важни пролива осигуряват бърз достъп на руския боен флот до Средиземно море или позволяват на Кремъл да пребазира плавателни съдове от Северната и Тихоокеанската си флотилия в Черно море. Турция обаче има пълен контрол на преминаването през Босфора и Дарданелите в мирно и военно време по силата на конвенцията от Монтрьо от 1936 г. До момента официалната власт в Анкара не е потвърдила официално налагането на въпросната радикална мярка. Висш турски официален представител е комернтирал пред Financial Times, че все още се извършва оценка на ситуацията, решението не е взето и че казаното от Зеленский е интерпретирано грешно.

Ако бъде направен, въпросният ход на Ердоган би бил ключов и за стратегията на НАТО в региона. В момента Русия е разположила в Средиземно море два свои тежки ракетни крайцера - "Маршал Устинов" от Северния флот и флагмана на тихоокеанския "Варяг", както и неуточнено количество подводници. Всички те са "взели на мушка" бойните групи на трите натовски самолетоносача в региона - американския "Хари Труман" в Адриатика, френския "Шарл де Гол" и италианския "Кавур". Подобно решение на Турция ще попречи тези плавателни съдове евентуално да бъдат върнати в Черно море, за да продължат обстрела с крилати ракети срещу украинската армия. Край украинския бряг в момента оперира основно тежкият ракетен крайцер "Москва", който участва в превзимането на стратегическия остров Змийски срещу румънско-украинската граница при устието на р. Дунав.

15:05

И Русия затвори небето си за България

Русия е затворила въздушното си пространство и летищата за самолети от България, Полша и Чехия. Това е ответна мярка, тъй като все повече страни в Централна и Източна Европа затварят небето си за всякакви руски въздухоплавателни средства, в това число: България, Латвия, Литва, Естония, Полша и Чехия, а също така и Великобритания. Въздушното пространство над Украйна е недостъпно за каквото и да е цивилно въздухоплаване заради бойните действия.

14:00

Нов "комендантски час" в Киев - всички, излезли нощем, ще се приемат за потенциални диверсанти

Кметът на Киев Виталий Кличко обави, че в града се въвежда нов, разширен вариант на "комендантски час". Той вече ще бъде от 17 ч. до 8 сутринта, а не от 22 до 7 ч., както досега. Този уикенд забраната за излизане ще важи до понеделник сутринта. Всички цивилни граждани не трябва да напускат жилищата си и всеки, забелязан на улиците, ще се приема за потенциален член на вражеска група за разузнаване и саботаж.

13:30

Медведев заплашва със скъсване на дипломатическите отношения със Запада и връщане на смъртното наказание

В резултат на вълната от все по-засилващи се икономически санкции срещу Русия бившият министър-председател Дмитрий Медведев заплаши, че Кремъл може да прекъсне изцяло дипломатическите отношения със западните държави. В своя публикация във водещата руска социална мрежа "Вконтакте" той казва, че е време "да заключим посолствата". Медведев беше освободен като министър-председател от Путин през 2020 г. и сега е зам.-председател на Съвета по национална сигурност.

Експремиерът предупреждава също, че Русия може върне смъртното наказание заради суспендирането на членството й в Съвета на Европа.

13:10

Франция е арестувала руски товарен кораб в "Ла Манш"

Франция е арестувала руски товарен кораб в "Ла Манш" по подозрение, че транспортира стоки в нарушение на новите санкции на ЕС срещу Русия. 127-метровият плавателен съд е превозвал автомобили и е пътувал за Санкт Петербург. Той е бил прихванат през нощта и отклонен към пристанището Булон сюр Мер в Северна Франция. В момента френските власти проверяват кораба, а руският посланик в Париж официално е поискал обяснение за ареста.

12:50

Кремълската цензура забрани медиите да наричат войната война

Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор поиска от "Новая газета", "Медиазона", "Дожд" и други независими руски медии да премахнат материалите си, в които наричат това, което се случва в Украйна, война.

"В тези публикации има ненадеждна обществено значима информация, която не отговаря на истината за обстрела на украински градове от въоръжените сили на РФ и смъртта на цивилни в Украйна в резултат на действията на Руската армия, както и материали, в които текущата операция се нарича атака, нахлуване или обявяване на война", се казва в изискването на регулатора.

Повече по темата може да прочетете тук.

12:30

Слух за осуетен руски въздушен десант край Лвов, Украйна отрича

Кметът на главния западен украински град Лвов, разположен на 50 км. от полската граница, съобщава за отбито нападение на около 60 руски парашутисти. Това е първата по-сериозна информация за по-сериозна наземна атака на настъпващите сили в сравнително слабо засегната от руските въздушни удари западна част на страната. Евентуална по-голяма руска военна активност в тези райони би създала реална опасност от погранични военни инциденти със силите в съседните натовски държави - Полша, Литва, Словакия, Унгария и Румъния.

По-късно от службата за сигурност на Украйна опровергаха съобщението, че е имало подобен опит за въздушен десант. Според тях става дума само за разузнавателен полет, извършен от руски хеликоптер в района на Лвов.

10:30

Трета нощ от руската инвазия: обобщение

  • Продължават уличните боеве в предградията на столицата Киев, която цяла нощ бе огласявана от звуците на стрелби и експлозии. Висок жилищен блок в предградието Жулиани, където има летище, е бил поразен от руска ракета.
  • Украинската армия твърди, че е отразила атака на руските сили срещу една от базите си в столицата. През нощта бе разпространена непотвърдена информация, че е бил свален тежък транспортен самолет Ил-76 с десантчици.
  • Руската армия твърди, че е успяла да завземе Мелитопол, който е важен пристанищен град на Азовско море по евентуалния сухопътен коридор между Русия и Крим. Нападащите сили продължават да обстрелват военната инфраструктура с крилати ракети с въздушно и морско базиране.
  • Украинският президент публикува ново видео, в което призовава гражданите към отбрана и заявява, че те "няма да сложат оръжие".
  • Франция обяви, че също започва да изпраща военна помощ на Украйна.
  • Украйна призова към налагане на пълно петролно ембарго срещу Русия. Износът на фосилни горива е основен източник на постъпления за Кремъл.

00:10

Украйна е приела да преговаря за мир с Кремъл, спорни са мястото и времето

Това е обявил Сергий Никифоров, говорителят на украинския президент Володимир Зеленски. Той отхвърли по-ранните твърдения на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че украинската страна бави отговора по въпроса, за да прегрупира своята отбрана и да разположи ракетни установки из кварталите на Киев. Основният спорен момент е бил къде да се проведат преговорите за спиране на огъня и условията за мир - Русия е поискала това да стане в Минск, а Украйна - във Варшава.

25.02

23:05

САЩ и Великобритания също налагат санкции на Путин и Лавров

Белият дом обяви, че САЩ планират да се присъединят към ЕС и Великобритания в санкционирането на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Говорителят на Белия дом Джен Паски каза на прескоференция, че "в синхрон с решенията на нашите европейски съюзници" САЩ ще санкционират Путин, Лавров и "други членове на руския екип по националната сигурност". Но докато мерките на ЕС и Великобритания включват замразяване на активи, но не и забрана за пътуване, според изявленията на Паски американските санкции ще включват и второто.

По-рано британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания "незабавно" ще наложи санкции на руския Путин и Сергей Лавров. На двамата ще бъде наложено замразяване на активите, както направи и ЕС. Не е ясно дали и какви активи имат Путин и Лавров в ЕС, Великобритания и САЩ, които биха могли да бъдат засегнати от мярката.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че по този начин руските ръководители се присъединяват към беларуския президент Александър Лукашенко и сирийския президент Башар Асад, които са единствените световни лидери, санкционирани от ЕС.

САЩ, ЕС и Великобритания в последните дни наложиха цели пакети финансови санкции срещу Русия, но не посегнаха към най-силния инструмент - изключването на страната от международната банкова система SWIFT, за каквото настоява украинския президент Володимир Зеленский. В петък Джонсън отново отправи призив към световните лидери да извадят Русия от SWIFT, за да "причинят максимална болка на Путин и режима му".

Някои от най-строгите санкции, обявени тази седмица от Запада, включват:

- замразяване на активи на големи банки и богати руснаци - ограничения на възможността на руското правителство и руски компании да извършват транзакции в долари и британски лири - ограничаване на достъпа до технологии за енергийно, военно и друго високотехнологично оборудване

- замразяване на газопровода "Северен поток 2" до Германия

22:55

България затваря небето си за всички руски самолети

България въвежда забрана за излитане/кацане и навлизане на руски самолети във въздушно пространство на страната. Всички въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация, не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на Република България, включително въздушното пространство над териториалните води от 00.00 на 26 февруари 2022 г.

20:30

НАТО активира своите Сили за отговор, както и три бойни групи на самолетоносачи

НАТО вече е разположила по източния фланг елементи от своите Сили за отговор (NRF) с обща численост около 40 хил. военнослужещи, обяви преди малко генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг след виртуална среща на върха на лидерите на страните-членки. Вероятно става дума за дежурните сили за бързо реагиране VJTF с численост около 5000 души, които в момента са под френско командване и би трябвало да могат да се развърнат в потенциална кризисна зона в рамките на 2-3 дни. Столтенберг уточни, че към NRF вече са присъединени и "хиляди американски военнослужещи". Германия от своя страна обяви, че ще изпрати нова бойна група в Словакия, която също граничи с Украйна.

Също така в бойна готовност са над 100 изтребителя в 30 авиобази из Европа, над 120 военни кораба и, което е по-интересно - три бойни групи на самолетоносачи. Столтенберг не уточни за кои самолетоносачи става дума, но всеки един от въпросните плавателни съдове носи на борда си от порядъка на 80-90 бойни самолета, ако е тежък, и 20 до 40 - ако е лек или среден клас. Най-вероятно става дума дума за американския самолетоносач "Хари Труман", който е в Йонийско море между Италия и Гърция, както и френските "Шарл де Гол" и италианския "Кавур".

Столтенберг също така отново подчерта, че НАТО няма да праща сили в Украйна, но ще защити "всеки инч от територията на алианса" и ще продължи да осигурява подкрепа за официален Киев, както и за други заплашени държави в региона като Молдова, Грузия и Босна. Важно е да се отбележи, че Босна се споменава за първи път в този контекст и означава, че руска заплаха евентуално би могло да дойде от съседна Сърбия, която е най-верният съюзник на Кремъл на Балканите.

19:55

Русия налага "частични ограничения" на достъпа до Facebook

За момента не е съвсем ясно какво точно означава мярката, която ще бъде наложена от телеком-регулатора на страната Роскомнадзор. Причината за този ход е, че Facebook блокирал акаунтите на няколко проправителствени медии - новинарската агенция РИА "Новости", военния телевизионен канал "Звезда" и сайтовете Lenta.Ru и Gazeta.Ru.

Според руското външно министерство и главната прокуратура на страната социалната мрежа е "съучастник в нарушаване на основни права и свободи, както и на правата и свободите на руските граждани". Въпреки заплахата Facebook не е отменил забраната срещу прокремълските медии.

19:30

Над 50 000 бежанци вече са напуснали Украйна

Повечето от хората, бягащи от военните действия през последните 48 часа, са се отправили към Полша и Молдова, съобщава Филипо Гранди, върховен комисар на ООН по бежанскките въпроси. Според него също така вътрешните бежанци в самата Украйна са над 100 хил. души.

19:08

Хаштагът "Не на войната" набира популярност в рускоезичните социални медии

Хаштагът "Не на войната" набира популярност в рускоезичните социални медии, включително в профилите на някои руски знаменитости. Хаштагът е бил споделен близо 208 000 пъти в Instagram, понякога придружен от черен квадрат. Публикациите идват от Русия и от руската диаспора, както и от рускоговорещото население на бившите съветски републики.

18:43

Прекратено е руското представителство в Съвета на Европа

Съветът на Европа реши да суспендира представителството на Русия в Комитета на министрите и ПАСЕ заради инвазията в Украйна. Това означава, че Москва все пак ще остане член на Съвета на Европа и на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Решенията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и конвенциите на Съвета на Европа ще продължат да се прилагат на нейна територия. "Суспендирането не е крайна, а временна мярка, и оставя каналите за комуникация отворени", посочват от Съвета на Европа.

17:15

Путин призова украинската армия да свали Зеленский

Владимир Путин излезе с обръщение към ръководството на украинската армия, в което го призовава да извъши преврат срещу Володимир Зеленский и неговата администрация.

"Вземете властта в свои ръце, изглежда ще бъде по-лесно да се споразумеем с вас, отколкото с тази шайка наркомани и неонацисти, които се е заселила в Киев и е взеха за заложник целия украински народ", казва руският президент.

Според западни анализатори това може да е пореден опит за хибридна операция на Кремъл, при който руски агенти сред украинското офицерство могат да опитат преврат, който после да бъде представен като автентичен бунт на военните.

16:30

Влизане в НАТО на Швеция и Финландия ще предизвика руски ответни ходове

Руските медии цитират изказване на руското външно министерство, което завява, че "евентуалното влизане в НАТО на Швеция и Финландия ще предизвика ответни ходове". Не се дават повече детайли какво значи това. Засега Швеция и Финландия не са казали категорично нищо за бъдещите си планове спрямо НАТО.

15:55

Чехия и Полша спират руските полети

Двете страни забраняват полетите на руски авиокомпании над територията си, както и кацане на техни летища. Чехия също така планира да спре издаването на разрешителни за пребиваване на руски граждани.

15:40

Турция е отказала да затвори Босфора за руски бойни кораби

Правителството в Анкара е отхвърлило искането на Украйна да се блокира преминаването на руски бойни кораби от и към Черно море през Босфора и Дарданелите. По силата на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Турция контролира корабоплаването през двата пролива в мирно и военно време.

В случая администрацията на Ердоган се е позовала на клауза от международния договрор, според която трябва да допуска плавателни съдове да се завръщат пристанищата, където са перманентно базирани.

Малко преди началото на настоящата инвазия руската армия сглоби огромна флотилия в Черно море. Тя бе използвана за десантни операции най-вече в Одеска област, но и за завземането на стратегическия малък остров Змийски, разположен на около 12 морски мили от румънската граница при устието на река Дунав.

15:26

Кремъл поставя условия за преговори

Русия е готова за преговори с Украйна в беларуската столица Минск, заяви говорителят на Кремъл, цитиран от РИА Новости. Но уточни, че разговорите ще трябва да бъдат за обявяване на "неутрален статут" от страна на Киев, който да включва демилитаризация.

15:17

Колко са жертвите

Британският министър, отговарящ за въоръжените сили, Джеймс Хийпи информира парламента в Лондон, че 450 руски войници и 194 украинци, включително 57 цивилни, са били убити от началото на инвазията. Броят на цивилните жертви е по-висок от обявените от ООН 25 загинали по-рано днес.

15:07

ЕС се готви да замрази активите на Путин и Лавров

ЕС се готви да заврази активите на президента Валдимир Путин и външния министър Сергей Лавров като част от третия кръг санкции срещу Русия, според източници на FT. Външните министри на ЕС планират да одобрят пакет от санкции днес следобед, включително мерки срещу руски банки и индустрии, твърди FT, цитирайки трима източници.

Не е ясно дали Путин и Лавров имат значими активи в страни от ЕС. Не се планира на двамата да бъде наложена забрана за пътуване в ЕС, като това е сигнал за желанието на Брюксел да запази символични възможности за дипломация.

14:55

Ключово летище до Киев е било превзето, казва руската армия

Руското министерство на отбраната твърди, че е превзело летището Хостомел (Гостомел) край Киев. В операцията са участвали 200 хеликоптера и въздушнодесантни войски, твърдят от ведомството. Руските военни допълват, че по този начин Киев е "блокиран от западна посока". Летището играе стратегическа роля, защото има дълга писта би позволило на рускнаците да приземяват тежки военнотранспортни самолети с бойна техника директно до украинската столица.

Вчера руските войски се опитаха да превземат Хостомел, но бяха отблъснати.

14:00

Зеленски поиска преговори с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова Владимир Путин на преговори "за да се спре кръвопролитието във всички части на Украйна".

13:20

А1 направиха безплатен роуминга от Украйна

Мобилният оператор прати съобщение, че всички разговори, съобщения и мобилни данни в роуминг са безплатни за клиентите на А1 на територията на страната. "Най-важните разговори трябва да са безплатни", се казва в съобщението на мрежата.

Теленор също съобщи, че прави "временно безплатен" роуминга и интернета за абонатите си в Украйна. Това, казва компанията, ще бъде компенсирано в "следващата фактура".

13:15

Мерки за мобилизация и следене на трафика са в сила в Украйна

"Капитал" получи информация от Полша и от източник в Киев, които описаха новите мерки за пълна мобилизация, които работят в Украйна. Според полската информация, влакове се движат между двете страни, но преди да влязат на полска територия, украинската армия сваля от вагоните и връща всички мъже между 18 и 60 години, като годни за военна служба.

В същото време в Киев се разпращат съобщения, които гласят, че от днес всяка комуникация ще се следи - независимо дали по телефон или социални мрежи. "Избягвайте да споделяте лична информация", се казва в съобщението. Съобщенията са разпратени от телекомите.

13:00

Киев се готви за сражения в квартал "Оболон"

Местните власти в Киев предупредиха цивлиното население да се готви за "активни бойни действия" в северозападния квартал на града Оболон. По-рано през деня в района бяха заснети единични разузнавателни бойни машни. Гражданите се приканват да не излизат на улицата.

Същевременно министерството на отбраната обяви, че започва да раздава леко стрелково оръжие за самоотбрана на всички пълнолетни украинци без възрастови ограничения. Цивилните също така са приканени да подготвят коктейли "Молотов".

12:40

Петков от Брюксел: Една трета от украинската армия е унищожена

"Никой не очакваше толкова бърза и масирана атака с толкова много жертви. Една трета от украинската армия вече е унищожена", каза премиерът Кирил Петков от Брюксел, където участва в среща на европейските лидери. Твърдението на премиера до момента не е потвърдено от друг източник. Според него е ясно, че военен конфликт между НАТО и Русия няма да има, а че Украйна най-вероятно ще падне до броени дни.

По думите му разговорите колко да са сериозни санкциите върху руската икономика продължават и днес. Възможно е да бъдат наложени персонални санкции на президента на Русия Владимир Путин, както и Русия да бъде извадена от международната банкова система SWIFT, обясни премиера, въпреки информацията от четвъртък вечер, че засега заради Германия, Италия, Кипър и Унгария тези мерки още не са наложени. Според Петков България е е била от "достатъчно смелите страни", настояващи за строги санкции срещу Руската федерация.

"Говорихме с Кирякос Мицотакис, че гръцката връзка е не само важна, а става основен приоритет. Ние трябва да сме готови за всякакви ситуации, включително ответни санкции", коментира Петков рисковете в енергетиката. България е била против санкции срещу руския износ на петрол, тъй като не може да си ги позволи като държава поради опасността от ответни руски санкции. "Ако сега имахме газ от Азербейджан щяхме да гледаме на нещата по съвсем различен начин", добави премиерът и коментира, че е ядосан, че гръцкият интерконектор не е завършен в продължение на 11 години, а България остава една от най-енергийно зависимите от Русия държави в ЕС.

Днес предстои среща на върха и в НАТО, в която Петков ще участва.

12:20

"Булсатком" спря излъчването на Russia Today

Българският сателитен дистрибутор на телевизионни програми обяви, че прекратява разпространението на руския пропаганден държавен канал Russia Today, "в знак на подкрепа към украинския народ и осъждане на руската агресия".

12:00

Домакинството на финала на Шампионската лига бе отнето на Санкт Петербург

След ден размисъл, УЕФА премести финала на най-престижния европейски турнир от руския град във френската столица Париж. УЕФА благодари на Еманюел Макрон, за "личното му съдействие". Очевидно френският президент, който беше най-активен в опитите за дипломация с Путин, е ползвал този малък жест, за демонстрация на недоволство пред Кремъл.

11:30

Пазарите се успокоиха на втория ден от руската инвазия

Пазарите се успокоиха на втория ден от руската инвазия в Украйна. Напрежението спадна още късно в четвъртък на борсите в САЩ, след изявлението на президента на САЩ Джо Байдън за евентуални санкции. Индексът на технологичните компании Nasdaq поскъпна с повече от 3%. В Европа борсите в петък се търгуват на позитивна територия, но ръстът е ограничен до около 1%. Руският MOEX, който вчера губеше цели 45% днес е на плюс с над 13%.

Въпреки успокоението анализаторите на Goldman Sachs смятат, че кризата ще продължи да тежи на европейските пазари. Те свалиха и очакванията си за нивото на Europe Stoxx 600 Index за следващите 12 месеца до 490 пункта, при 530 в предишната си прогноза. Днес индексът е с близо 1% нагоре до ниво от 443 пункта.

Междувременно, златото и петролът поевтиняха също след като Джо Байдън обяви, че няма да изпраща американски войски в Украйна и няма да изключи Русия от международната система за разплащания SWIFT. За последното няма консенсус и на ниво държавите членки в ЕС. Цената на петрола се върна до 100 долара за барел, след като вчера беше на нива около 105. Златото се успокои на нива от 1900 долара за унция.

Криптовалутите от друга страна поскъпнаха с близо 10% след като Русия обяви планове да легализира разплащанията с криптовалути в случай, че държавата бъде изключена напълно от глобалната финансова система.

11:00

Русия настъпва към Киев с танкове

Украинското военно министерство предупреди, че руски сили приближават предградията на Киев. Потребители от социалните мрежи започнаха да публикуват клипове на бойни машини, които маневрират между блокове в крайните квартали. Съветникът към украинското вътрешно министерство Антон Херашенко съобщи, че се очаква атака с бронирана техника срещу столицата и че армията е готова за отбрана с противотанковите ракети, доставени от западните държави. Главният редактор на разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев съобщава в своя Тwitter-акаунт, че медиата разполага с данни за руски диверсионни групи, които вече действат в предградията на Киев и са влезли в престрелки с украинските сили.

08:43

Киев е подложен на ракетен обстрел

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба съобщи в Twitter, че руските войски подлагат столицата Киев на ракетен обстрел. AFP също съобщава за експлозии в Киев, като цитира украински военни, според които става дума за обстрел с ракети.

08:25

Всеобща мобилизация в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обяви през нощта всеобща мобилизация заради продължаващата инвазия на Русия. Тя се отнася до всички украински области, включително Доценка и Луганска област. Мярката засега се обявява за 90 дни. В страната вече действа военно положение.

08:15

ЕС обяви по-тежки санкции срещу Русия

ЕС обяви късно в четвъртък най-суровия пакет от санкции, който някога е прилагал. Разширява се кръгът от банки, чийто активи ще бъдат замразени, допълнителни ограничения се въвеждат за търговията, енергетиката и транспорта на Русия. Затягат се визовите правила за дипломати и се санкционират още физически лица. Санкциите включват също стоки с двойно предназначение.

24.02

21:30

Русия иска "да обезглави" украинското правителство, твърдят от Пентагона

САЩ са убедени, че руската инвазия цели бързо да свали правителството на Украйна в Киев и едно от основните направления на атаката е насочено именно към столицата, твърди висш представител на американското министерство на отбраната.

"Индикациите, които виждаме за момента, през тези първи около 12 часа, потвърждават нашите по-ранни оценки, че това ще е тяхната цел: да "обезглавят" правителството", коментира той, желаейки да не бъде назоваван поименно. "Това, което виждаме, е първоначалната фаза на мащабна инвазия", коментира служителят на Пентагона, допускайки, че другите основни направления на атаката ще са от руската граница към втория по големина град Харков и от Крим към южния град Херсон.

Според висш служител на западно разузнаване, също пожелал да остане анонимен, Русия вече е постигнала пълно въздушно превъзходство над Украйна. Това ще позволи на Кремъл да транспортира още въздушнодесантни сили директно в близост до столицата Киев.

21:30

САЩ разширяват санкциите срещу Русия

Американският президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу Русия, които "ще доведат до сериозни загуби за руската икономика". "С днешните си действия на Русия ние санкционираме руските банки, които държат над 1 трлн. долара в активи. Блокираме основните американски активи на четирите най-големи банки в Русия. Добавяме санкции и срещу хора от руския елит, които лично се облагодетелстват от политиката на Кремъл. Спряхме възможността руското правителство да набира средства от американски и европейски инвеститори. Въздействието на някои мерки ще се прояви с течение на времето. Ще ограничим способността на Русия да се конкурира икономически", подчерта Байдън.

20:45

Великобритания обяви по-тежки нови санкции срещу Русия

Великобритания наложи нови санкции на Русия заради нахлуването в Украйна. Мерките включват замразяване на активите на всички големи руски банки и изключването им от финансовата система на страната (включително ВТБ); законодателство, с което руски компании няма да могат да набират средства на британските пазари; замразяване на активите на 100 души и организации; забраняване на полети на "Аерофлот" до Обединеното кралство; прекратяване на лицензи на износ на стоки за двойна употреба; спиране на износа на високотехнологични продукти и оборудване за рафиниране на петрол; лимит за депозитите на руснаци в британски банки. Сходни санкции ще бъдат наложени и на Беларус.

20:41

Арести по време на антивоенни протести в Русия

Поне 735 души са били арестувани днес по време на антивоенни протести в Русия, пише британската ВВС. Задържания на демонстранти е имало в 40 града, като над 330 души са арестувани в Москва. Кадри на AFP показват полицаи, които са наобиколили мъж с плакат "Не на войната в Украйна! Оставка на Путин!". Репортер на Guardian съобщава за "много голямо полицейско присъствие" по московските улици.

19:52

"Чернобил" е в руски ръце

Според информация от няколко независими източника настъпващите руски сили са влезли в "ожесточена битка" и са установили контрол над печално известната украинска ядрена централа "Чернобил" и са взели работещите там за заложници.

"Невъзможно е да кажем, че атомната електроцентрала "Чернобил" е безопасна след абсолютно безсмислена атака на руснаците", е коментирал Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент, след като е потвърдил завладяването на съоръжението. Според него това е една от най-големите заплахи, пред която е изправена Европа в настоящия момент.

19:07

Киев въведе вечерен час

Киевският кмет Виталий Кличко обяви въвеждането на вечерен час в столицата на Украйна. "Приятели, Киев налага вечерен час от днес, който ще бъде в сила между 22:00 и 07:00 часа. Това е необходимо заради безопасността на жителите", посочи той. Общественият транспорт няма да работи в това време, но метростанциите ще останат отворени, за да се използват за прикритие при нападение.

19:01

Лавров: Западът не спазва международното право

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва остава отворена за диалог, но "за съжаление нашите западни приятели не спазват международното право и се опитват да го унищожат". Той допълни: "Проведохме интензивни и подробни дискусии с американските си колеги и с други членки на НАТО. Надяваме се, че все още има шанс да се върнем към международното право и международните задължения. Винаги ще сме готови за диалог, който ще ни върне към справедливостта и към принципите на хартата на ООН."

18:44

Макрон: Санкциите ще бъдат със същото ниво като руската агресия

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Русия ще бъде ударена със санкции, които ще са със същото ниво като руската агресия и ще са насочени към военния, икономическия и енергийния сектор. "Ще подкрепим украинците без колебание и ще поемем нашата отговорност за защитата на суверенитета и сигурността на европейските ни съюзници. Събитията от последната нощ бележат повратна точка в историята на Европа. Ще отговорим на този акт на война без слабост, със спокойствие, увереност и единство", каза той.

18:00

Руски спецчасти действат край Киев

Руски въздушно-десантни сили са превзели авиобаза "Антонов" на около 20-30 км. от Киев, съобщава кореспондент на BBC. Представители на Украинската национална гвадия са обявили, че е в ход контраофанзива за отвоюването на военното съоръжение. Руските специални части най-вероятно са установили предна оперативна база и ще се опитат да я удържат, докато чакат подкрепления с по-тежки бойни формирования. Руски бронирани колони в момента напредват от север от границата с Беларус и от юг от Кримския полуостров.

Президентът Зеленский пък е обявил, че украинската армия се сражава в района на атомната централа "Ченобил" с руски сили, които се опитват да я превземат.

17:56

Съседите на Украйна се подготвят за бежанска вълна

Агенцията за бежанците на ООН предупреди, че обстановката в Украйна бързо се влошава, и призова съседните страни да оставят границите си отворени за украинци, бягащи от руското нападение. Полша установява гранични приемни центрове, а болниците подготвят легла за ранените. Молдова обяви извънредно положение и заяви, че е готова да помогне на десетки хиляди украинци. Унгария и Словакия посочиха, че се подготвят да приемат бежанците и изпращат допълнителни войски да направляват потока на новосформирани гранични пунктове. Същевременно Германия предложи хуманитарна помощ за държавите, граничещи с Украйна.

17:04

Българският износ за Украйна ще пострада

Българският износ за Украйна е за 250-350 млн. евро годишно, а за 2021 г. е достъгнал 400 млн. евро. Изнасяме главно торове, фармация, машини и електротехнически изделия, а внасяме основно полупродукти от желязо или от нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк за 500-600 млн евро годишно, а за 2021 г - над 800 млн евро. Туристите от Украйна пък бяха 300-500 хил. годишно допреди пандемията, обобщават от Българската стопанска камара. Оттам смятат, че някои нишови продукти в износа вероятно ще пострадат - фармация, електрически изделия за дома (напр., бойлери, които заемат 6-7 място в износа на България за Украйна), повечето инвестиционни стоки, какаови изделия, парфюмерия и козметика, видео игри. Макар и извън статистиката, може да се очаква, че износът на специална продукция ще нарасне, пишат от организацията.

Вносът от Украйна от своя страна е силно доминиран от суровини и борсови стоки. Производството им ще се наруши и количествата ще намалеят. Българските вносители ще се преориентират към други доставчици, смятат от БСК. Те обаче виждат заплаха за вноса на резервни части за сервиз на украинско оборудване (строителни и минни машини). Около половината от вноса на пелети за горивни камери в България идва от Украйна. Ако този внос намалее, цените на вътрешния пазар ще нараснат още повече, пишат от Камарата.

16:50

Протести в руските градове

В социалните мрежи се промъкват видеа от протести срещу войната в различни градове в Русия. Те, както и може да се очаква, са сравнително малобройни, но въпреки това показват, че Путин не контролира напълно положението вътре в страната си. Видеото по-долу е от Новосибирск. Данни има и за по-многочислен протест има и от Тюмен, но там той е бил разпръснат от полицията. Протести има и пред руските посолства в някои европейски столици.

16:15

Цените на борсовите стоки, зависими от Русия, се повишават рязко

Страните от Черноморския басейн са едни от най-големите производители и износители на пшеница, а Украйна и Русия отговарят за почти една трета от световния износ. Това обяснява и рязкото поскъпване на суровината днес - цената й скочи с почти 6% до 9.3 долара за бушел (27.2 кг), а за тази седмица повишението е с почти 16%. Това е най-високото ниво от близо 9 години, а по-високи бяха цените единствено през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Страната е основен производител и на паладий, който се използва в катализаторите на автомобилите. Поскъпването продължава и при него - с 8% днес, като от началото на годината то е с 40%. Русия е водещ доставчик на алуминий, който поскъпва 6%, както и на и никел, но той леко поевтинява днес. Последния обаче остава на рекордно високите си нива от пролетта на 2011 г. насам. Ако този тренд продължи, той ще е още един катализатор на глобалната производствена инфлация, която може да се прехвърли и върху потребителските цени. От друга страна по-високите цени на суровините биха могли да увеличат експортните приходи на Русия, ако санкциите позволят на други страни да купуват от Русия. Тези ползи обаче няма да надхвърли щетите, нанесени на руската икономика, отразени в падащия борсов пазар и валута, коментира Economist.

15:16

Литва обяви извънредно положение

Литва обяви извънредно положение и изпраща войници да охраняват границата в случай на "възможни провокации заради военните сили, струпани в Русия и Беларус". Страната заема стратегическа локация за отбраната по североизточния фланг на НАТО. Същевременно естонският премиер Кая Калас коментира пред ВВС: "Ще помогнем на Украйна по всички начини, по които можем. Трябва да направим всичко възможно на ниво ЕС и НАТО, за да не се разпространи тази агресия". Полското вътрешно министерство пък посочи, че страната от седмици се подготвя за бежанска вълна от Украйна и ще отвори девет приемни пункта по границата за осигуряване на храна и медицинска помощ.

Европа загуби осем години в дебати, а не във въоръжаване на Украйна. Сега цената за това се плаща от украинците. Руските сили са четири пъти по-големи от силите за бързо реагиране на НАТО - всичко, което европейските съюзници в НАТО могат да съберат за 30 дни. Русия не може да бъде ограничена само икономически. Трябва да има военен отговор в смисъл нa възспиране (най-вече ядрено възспиране) и готовност. Не мисля, че конфликтът ще остане само в Украйна.

Гюстав Гресел
Гюстав Гресел

Европейски съвет за външна политика

14:54

Последиците от обстрела в Харков

Снимки: Reuters

14:05

Няма забавяне на доставките на газ за България

Правителството ще продължи да подпомага потребителите, засегнати от високите цени на тока и природния газ, както и досега, съобщи премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството. Министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че засега няма забавяне на доставките на природен газ от Русия, но добави, че "това не означава, че не съществува подобен риск". "Изследваме алтернативните трасета и партньори - Южният газов коридор и втечнен газ", добави Николов. Няма индикации за забавяне на доставките на петрол към рафинерията "Лукойл Нефтохим" или за нарушаване на търговските сделки с гориво, каза още министърът. Подготвя се план за действие, ако такъв риск възникне.

14:01

Лукашенко: Беларуски войски може да участват, ако се наложи

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че военни сили на страната в момента не участват в руската инвазия, но може да го направят, ако се наложи. "Казвам отново: нашите войници не са там. Но ако е необходимо, ако е необходимо за Беларус и Русия, те ще го направят", коментира той.

13:30

НАТО активира плановете си за отбрана

Политическото ръководство на НАТО е оторизирало върховния главнокомандващ ген. Тод Уолтърс да активира плановете за отбрана на алианса, обяви днес генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Това означава, че военните получават по-широки правомощия за бързо действие по своя преценка. Според Столтенберг държавите по източния фланг, включително и България, са поискали спешни консултации по член 4 на НАТО, което се прави при евентуална заплаха за тяхната "териториална цялост, политическа независимост или сигурност". За момента алианса не предвижда при никакви обстоятелства да изпраща свои военнослужещи в Украйна.

Генералният секретар не уточни какво точно означава активирането на отбранителните планове, но най-вероятно това включва преминаване на авиация от режим на "ер полисинг" към "противовъздушна отбрана", което ще позволи на бойните самолети да използват сила не само с цел самозащита след нападение. Според Столтенберг в момента НАТО държи в режим на бойна готовност над 100 изтребителя и над 120 военни кораба. "Това беше планирана агресия", заяви Столтенберг по повод ставащото на украинска територия.

Това не означава автоматично активиране на член 5 за колективна отбрана - страните в НАТО са използвали член 4 и преди, когато сметнат, че се чувстват заплашени. Турция например активира член 4 заради удар по неин конвой в Сирия.

Предвижда се утре НАТО да свика виртуална среща на всички съюзнически лидери във връзка с войната в Украйна.

13:28

Българското правителство осъди остро руската агресия

"Българското правителство остро осъжда агресията от Руската Федерация към Украйна. Военната агресия не беше провокирана от Украйна. За нас е недопустимо да има враждебни действия в такъв сериозен мащаб в Европа в XXI век". Това заяви премиерът Петков след закрито заседание на Министерски Съвет на тема ситуацията в Украйна.

Премиерът ще участва днес в 20:00 часа на извънреден Европейски Съвет в Брюксел, където лидерите на страните-членки ще приемат обща реакция и по-широки санкции спрямо Русия. България ще говори в един глас със всички партньори в ЕС и НАТО, нашето единството е нашата сила", почерта Петков.

13:11

Небето над България се претовари

Ето кой в България усеща много пряко ефектите от случващото се в Украйна - РВД. В момента огромна част от въздушния трафик от Азия към Европа, който минаваше над Молдова и Украйна, е пренасочен към България. Двете държави затвориха въздушното си пространство, това над Беларус е избягвано отдавна, руското също не е пренаселено. Като се има предвид и военните полети, които в момента се извършват от Граф Игнатиево, очертават се тежки дни за българските диспечери.

12:59

Украйна спря всички граждански полети

Украинската служба по въздушен трафик затвори въздушното пространство на страна. Полетите са спрени от 02:45 киевско време заради "високия риск за безопасността на гражданската авиация".

12:45

Борсите се сринаха, а петролът удари 105 долара за барел

Новините за военни действия в Украйна изпратиха пазарите глобално дълбоко в червените територии. Основните европейски индекси, сред които германският DAX и френският CAC40, регистрират спад от 4% малко преди обедната сесия днес, докато в САЩ ударът по пазарите е малко по-лек. В софия понижението на основния индекс Sofix е 2.6%. В Русия обаче понижението е с цели 40%, докато петролът достигна цена от 105 долара за барел. Спадът изтри 250 млрд. долара от стойността на руските компании по данни на Bloomberg, а руската централна банка обяви, че ще направи интервенция в опит да задържи свободното падане на рублата. Застраховките срещу фалит на руския дълг пък скочиха до най-високите си нива от 2009 г. Още по темата тук.

12:36

Путин няма да бъде лесно разколебан

Владимир Путин няма да бъде лесно разколебан от западни санкции или заклеймяване, коментира в профила си в Twitter базирания в Москва политически анализатор Александър Баунов. "Има очевидна разлика между 2014 г. и сега. През 2014 за Кремъл беше ключово да демонстрира обществена подкрепа за превземането на Крим. Затова и имаше масови демонстрации, концерти и открити писма от известни личности. Този път няма нищо подобно. Путин изглежда тотално незаинтересуван от одобрението на улицата. Той действа не като политик, нуждаещ се от подкрепа, а като фигура от националните учебници по история, която се интересува единствено от одобрението на бъдещи историци и читатели. Ето защо е толкова трудно да му се повлияе с обичайните политически инструменти като рейтинги, изавления, заклеймявания, санкции и т.н.," пише Баунов в серия от туитове.

12:31

Украинците напускат Киев

От рано сутринта в Киев има задръствания заради жителите, които напускат столицата. Опашки се извиват пред банкоматите и бензиностанциите. Украинското правителство призовава хората да проверяват всяка информация, която получават, преди да я споделят, заради руските фалшиви новини.

12:20

България разкрива три пункта за евакуация от Украйна

Оперативни групи работят по преодоляването на различните рискове за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна, заяви премиерът Кирил Петков след оперативно заседание на Министерския съвет. Той призова да не се всява паника, по думите му за момента няма риск за военни действия срещу България. Страната разкрива три пункта за българи, които искат да бъдат изведени от Украйна, те могат да бъдат превозени с автобуси, обмисля се и възможността за полети през Полша. Досега 120 български граждани са поискали евакуация. Обмисля се и възможността България да приема и украински граждани, каза Петков.

12:13

Литва обмисля въвеждане на извънредно положение

Парламентът на Литва, която е пълноправен член на НАТО и е защитена от чл. 5 на алианса, ще днес разглежда евентуално въвеждане на извънредно положение в страната. Прибалтийската република, както и нейната столица Вилниюс, се намира в близост до т.нар. "Сувалски коридор" - около 100-километровата ивица по границата с Полша, която е от ключово стратегическо значение, защото разделя територията на Беларус и силно милитаризирания руски ексклав Калининград.

Според плановете за действие при извънредни ситуации на НАТО именно "Сувалският коридор" е най-застрашената зона, от която би могла да тръгне евентуална военна ескалация с Русия. На територията на съседна Полша пък са разположени няколко хиляди американски войници, които най-вероятно ще бъдат насочени към този участък от другата страна на границата с Литва.

12:12

Зеленски: Даваме оръжие на всеки, който поиска

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще бъдат раздадени оръжия на всеки, който иска. Той също така каза, че Киев официално прекъсва дипломатически отношения с Москва.

11:35

Какво иска Украйна от международната общност

В Twitter украинският външен министър Дмитро Кулеба написа какво трябва да предприеме сега международната общност спрямо руското нападение. По думите му "бъдещето на Европа и света е заложено на карта" и трябва да се действа незабавно. Кулеба иска "унищожителни санкции", включително да се забрани на Москва да използва системата за парични преводи SWIFT. Освен това настоява за "пълно изолиране" на Москва и осигуряване на оръжие и оборудване за Украйна, както и на финансова и хуманитарна помощ.

11:30

Украйна раздава оръжия на ветераните

Властта в Украйна започва да раздава огнестрелно оръжие на всички военни ветерани в страната, съобщава агенция Reuters, цитирайки полицейски източници. По-рано през деня правителството отправи призив към гражданите да се присъединят към силите за териториална отбрана, а вчера парламентът на страната гласува на първо четене закон, облекчаващ режима за притежание на оръжие от цивилните и използването му за самозащита.

11:10

Българските дипломати от Полша, Румъния и Молдова отиват на границата с Украйна

Външният министър Теодора Генчовска е наредила на дипломатите ни от съседните държави да отидат на границата, за да съдействат на сънародниците, които искат да напуснат страната.

МВнР пусна и контактите на мисиите в Украйна:

Киев

+38044 2354389

+380442352202

+380442467237

+380442467672

[email protected]

Одеса

+38 048 746 65 54

+38 048 746 65 58

+38 048 746 63 75

+380682930048

[email protected]

11:00

"Комерсант" цитира руски дипломатически източник, който е заявил, че Русия не иска "пълна окупация", а подписване на договор с Украйна, по условията, които Путин вече е заявил - "неутралитет, демилитаризация и признаване на Крим за руски".

11:00

Украйна поиска Турция да затвори проливите към Черно море

Украинският посланик в Анкара отправи официално искане към Турция да затрвори Босфора и Дарданелите за руски бойни кораби. По силата на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Турция има право да контролира корабоплаването от и към Черно море, както и да ограничава движението на военни плавателни съдове по това направление. Искането поставя властта в Анкара в деликатна позиция - страната едновременно е член на НАТО и дели морска граница с Украйна и Русия, като се опитва да поддържа балансирани отношения и с двете държави.

10:45

Кирил Петков отива в Брюксел: "България ще говори в един глас с ЕС и НАТО"

"Осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо. В 20 ч. ще бъда в Брюксел, България ще говори в един глас с Европейския съюз и НАТО. Следим ситуацията ежечасно, ще направим всичко възможно рисковете от тази ситуация да не повлияят на българските домакинства". Това каза премиерът Кирил Петков след срещата при президента.

4000 българи са поискали евакуация

Петков посочи като приоритет и извеждането на българите от Украйна. Сутринта външно министерство заяви за малко над сто, докато президентът Радев говори за "над 4000" души, поискали вече евакуация. Премиерът Кирил Петков потвърди, че се прави координация с министъра на транспорта и министъра на туризма, за извозването и настаняването на тези хора, както и на още бежанци от конфликта. Ще се ползват бази и хотели, заяви Петков. В Украйна има голяма българска общност.

10:45

Европейски държави осъдиха действията на Русия

Говорител на германското правителство заяви, че канцлерът Олаф Шолц е разговарял с украинския президент Зеленски и е изразил солидарността си. Германският икономически министър Роберт Хабек посочи, че става въпрос за "крещящо нарушаване на международното право". По думите на британския премиер Борис Джонсън това е "непровокирана атака", срещу която Обединеното кралство ще отговори "решително". Италианският премиер Марио Драги коментира, че случващото не може да се оправдае: "Работим със съюзниците в Европа и НАТО, за да отговорим незабавно, с единство и решимост". Според говорителя на полското правителство е време "да се подсили източния фланг на НАТО и очакваме да се вземе такова решение".

10:40

В доста неуспешен опит да се дистанцира от факта, че Русия използва територията на Беларус, за да атакува Украйна, президентът Александър Лукашенко е обявил, че беларуската армия не взима никакво участие в операцията, твърди "Комерсант".

10:35

По руският Первый канал тази сутрин картината беше доста различна: репортерите от Донецк и Луганск показаха празните улици на двата града и съобщиха, че през нощта е имало "множество нападения" от страна на украинската армия. Реториката на руската национална телевизия продължава да е насочена към твърдението, че украинската страна е предизвикала агресията.

10:30

ЕС подготвя "огромен пакет от санкции"

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че по-късно днес на европейските лидери ще бъде представен "пакет от огромни и таргетирани санкции" за одобрение. "С него ще засегнем стратегически сектори от руската икономика, като блокираме техния достъп до ключови технологии и пазари. Ще отслабим капацитета за модернизиране на руската икономика", каза тя. И допълни, че ще бъдат замразени руски активи в ЕС, както и ще бъде спрян достъпът на руски банки до европейските финансови пазари, за да се ограничат възможностите на Москва да финансира войната.

10:15

Украйна твърди, че е свалила руски самолети

Украинските въоръжени сили разпространиха съобщение, че са свалили пет руски самолета и хеликоптер. "Успокойте се и вярвайте в защитниците на Украйна", се казва в изявлението на армията. Твърдението за свалетите самолети не е потвърдено от независими източници и се отрича от руското военно министерство. Оттам от своя страна твърдят, че са успели да потиснат действията на противовъздушната отбрана на украинската армия.

10:10

Румен Радев: Няма пряка военна заплаха за България, работим за гарантиране на доставките

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, заяви президентът Радев след срещата, която свика спешно тази сутрин заради нападението на Украйна. В нея участваха председателя на Народното събрание, премиера, министрите на отбраната, на външните работи, на финансите, на транспорта, както и началникът на отбраната, директорът на служба "Военно разузнаване" и председателят на Държавна агенция "Разузнаване".

Радев определи като "абсолютно недопустимо" решението на Русия да нападне Украйна и определи действията като "пълномащабна конвенционална операция с всички сили и средства". По-рано военният министър Янев коментира пред медии, че по-добре "да не бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война".

Президентът Радев съобщи още, че днес и утре правителството ще анализира и ще направи разчети за рисковете от ситуацията за въздушните и морските пътища в страната, за енергийните трасета, за цялата система на доставки. "Търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в доставките на газ, петрол, храни и всички стоки от първа необходимост. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността", каза Радев.

09:50

Русия блокира корабоплаването в Азовско море

Руската федерация наложи забрана за движение на плавателни съдове в Азовско море - малък воден басейн, намиращ се между Украйна, Русия и анексирания полуостров Крим. Русия контролира достъпа до него при Керченския проток, над който има изграден мост, свързващ Крим и континентална Русия. Украинският пристанищен град Мариопул е една от вероятните първи цели на атакуващата руска армия.

09:35

Нидерландските стелтове F-35 може да дойдат България предсрочно

Няколко нидерландски стелт-изтребителя F-35, вероятно повече от първоначално планираните два, спешно ще бъдат изпратени в България, каза военният министър Стефан Янев преди началото на извънредната среща при президента Радев, посветена на руското нахлуване в Украйна. Първоначалният план беше два подобни "невидими" бойни самолета да бъдат базирани у нас през април с цел усилване на натовския ер полисинг над българското въздушно пространство. В момента в България са разположени и четири испански изтребителя Eurofighter.

Стефан Янев също така парадоксално призова да не се прекалява с използването на думата "война", за да не се притесняват хора.

09:05

Опашки пред банкоматите и бензиностанциите в Украйна

Очевидци съобщават за опашки пред банкоматите и бензиностанциите в Мариопул - украинският пристанищен град на Азовско море, който е най-близо до сепаратистките региони. Според анализи на САЩ пълномашабна военна операция в Украйна може да доведе до 5 млн. бежанци към съседните държави.

08:00

Според Киев нападението идва и от Беларус

Руските сили атакуват Украйна не само от Русия, но и от Беларус, твърдят от граничната полиция на страната. Също така има настъпление и от територията на анексирания Крим.

06:55

Посланикът на Русия в ООН обяви, че целта на военната операция е "хунтата", която е на власт в Киев. Русия твърди, че нанася прецизни удари по военната инфраструктура и противовъздушната отбрана на Украйна.

05:35

Русия вече започна мащабна инвазия, твърди Киев

Това обяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. "Путин току що започна пълномащабна инвазия в Украйна. Мирни украински градове са бомбардирани", обяви той. И добави: "Това е военна агресия. Украйна ще се защитава и ще победи. Светът може и трябва да спре Путин. Времето за действие е сега."

04:30

Стрелба и експлозии се чуват в района на киевското летище. Русия е струпала 30-хилядна армия в съседна Беларус, на около 100 км. украинската столица.

04:05

Путин обяви началото на военна операция

Руският президент Путин обяви началото на "военна операция" в Донбас и призова украинските въоръжени сили да се предаде. Путин претендира, че действията им идват в отговор на заплахи, идващи от Украйна. Той твърди, че Русия няма за цел да окупира страната и че отговорността за кръвопролитието е на украинския "режим".

03:55

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш излезе с персонално обръщение към руския президент Путин да спре агресията. "Президент Путин, спрете войските, които атакуват Украйна, дайте шанс на мира, твърде много хора вече загинаха", обяви той.

03:35

Летищата в украинските градове Днипро, Харков и Запорожие спешно са били затворени.

03:05

Русия частично затвори въздушното пространство в региона Ростов на Дон край източната граница на Украйна.

02:50

Държавният секретар на САЩ Антъни Билнкен обяви, че очаква Русия да нападне Украйна преди края на нощта.

02:05

Съветът за сигурност на ООН обяви, че ще се събере на извънредна среща в 4.30 а.м. българско време.

01:10

Според Зеленский Русия е одобрила нахлуване в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленский обяви, че Русия е дала зелена светлина на офанзивата срещу неговата родина. Той твърди, че руският президент Путин не е отговорил на молбата му за провеждане на разговори. Зленский допълва, че край границите на Украйна е разположена почти 200-хилядна армия с хиляди бронирани машини.

00:00

Сепаратистите призоваха армията на Киев да отстъпи без бой

След като отправиха призив към Кремъл да им изпрати военна помощ, лидерите на сепаратистките региони в Донецк и Луганс призоваха украинските сили по т.нар. линия на съприкосновение да се оттеглят от територията на двете административни области и да вземат своите оръжия със себе си. Според лидера на Донецката "народна република" Денис Пушилин мирното оттегляне на правителствената армия би била най-добрата опция.

Русия призна в понеделник двата сепаратистки региона за независими държави. Бунтовниците обаче претендират за юрисдикция над много по-обширни територии, отколкото контролират в момента.