Як като... панелка

Старите блокове могат да бъдат санирани не само за допълнителна топлина, но и за здравина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интересни факти

- В Дрезден има музей на панелните блокове.

- Пределният живот на панелките е между 80 и 100 години.

- В момента у нас има над 600 хил. "уморени" панелни жилища и над половината са в четири големи града, сред тях Варна и Бургас.

- За периода между 1965 и 1987 г. в България се наблюдава бум на строителството на панелни блокове. За това време са построени над 1 млн. нови сгради.

Хубав слънчев ден. Седите си спокойно на фотьойла в къщи, отпивате чаша чай и прелиствате страниците на някое приятно четиво. И изведнъж БУМ! Стената на хола ви изчезва, а пред вас се открива панорамна гледка към съседния блок.

Този мрачен сценарии за съжаление не само че е възможен, но и вече се е случвал. А срутвания на част или дори цяла сграда са се случвали неведнъж и без да са предизвикани от природни катаклизми, а за никого не е тайна, че по-голямата част от България се намира в земетръсна зона. Дори и да се окаже, че виновникът е строителната фирма, най-вероятно тя вече не съществува и трудно бихте могли да потърсите отговорност от някого. За да избегнете подобни инфарктни ситуации, които дори могат да доведат до човешки жертви, може да направите няколко строително-ремонтни намеси във вашия блок. Проблемът е, че цената е солена, а съгласието на всички собственици трудно се взима.

Поправи си сам

Докато според специалистите хората, които живеят в нови кооперации или по-съвременни блокчета, могат да спят спокойно, останалите за съжаление има от какво да се притесняват. Оценката на експертната комисия след последния инцидент в Стара Загора, когато фасадна стена буквално се отлепи от шестия етаж и се сгромоляса пред входа беше ясна: "Изпълнените строително-монтажни работи на обекта като цяло са с ниско качество и недопустими отклонения." От това обаче страдат панелни блокове из цялата страна.

Проблемът в България е, че над 90% от жилищата са частна собственост, а по-голямата част от хората нямат възможност да ги поддържат. Това ясно се вижда от порутените фасади, падащите комини и шахматно разположените керемиди по покривите. За да стане така, че наистина вашият макар и стар панелен дом да бъде вашата крепост, е необходимо да направите две основни неща - да си извадите сертификат на сградата (ако нямате такъв) и да й направите т.нар. строително (конструктивно) саниране, което няма нищо общо с добре познатото облепване на панелите с разноцветен стиропор.

Докато за документа трябва да си приготвите по около 8-10 лв. за кв.м за пълен анализ и оценка на здравината и качеството на имота, то самото заздравяване ще ви излезе значително по-скъпо. Към момента няма големи специализирани фирми, които да извършват само тази услуга. "Затова засега тя се прави от строителните фирми с по-голям опит", каза проф. Цвети Даковски, декан на строителния факултет в Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Според строители, които се занимават с тази дейност, цената е средно между 120 лв. и 145 лв. за кв.м. Така средно за тристаен апартамент от 80 кв.м общо семейството ще трябва да отдели около 13 хил. лв. В цената влизат всички ремонтни и укрепителни дейности, като презаваряване на връзките и замонолитване на плочите например. Към момента пари за такава дейност отпускат банките, а държавата предлага различни програми, по които можете да кандидатствате за финансова помощ.

Не е изключено в бъдеще сумата да започне и да спада. "Към момента немски фирми, които извършват такава дейност в Германия, започват да търсят пазар в Източна Европа", каза Георги Симеонов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП). От друга страна, ако хората спрат да купуват чисто нови жилища и заложат на пълно реновиране на старите си апартаменти, това ще увеличи търсенето, а оттук и цените на този тип услуги.

Няма ремонт, който да си няма своите

Малки големи проблеми

Дори и да имате най-добрите намерения да стегнете старото блокче, само те няма да са ви достатъчни. За съжаление е невъзможно както при външните топлоизолации да го направите само за вашия апартамент. Оценката и подсилването се правят за целия обект и за да станат както трябва, е необходимо в инициативата да участват всички апартаменти. При семейни кооперации това е лесно, но когато става дума за масовия случай на блокове с по стотина апартамента, т.е. сто различни мнения, задачата става много по-трудна.

Друг проблем, който стои пред ентусиастите, са самите заздравителни работи. "Там, където се налага подсилване на връзките между панелите например, е необходимо тяхното оголване, т.е. разбиване на бетона, презаваряване, обратно запълване и измазване", обясни проф. Даковски. "Цялата тази процедура изисква време (обикновено няколко месеца) и когато хората няма къде да се изнесат, а се местят от стая в стая, докато всичко стане готово, времето става още повече, а това оскъпява цялата услуга", поясни още той. Хубавото е, че за определяне на състоянието на металните елементи се използва ултразвуков метод, при който не се налага частично разрушаване на стената, освен ако не е за ремонт.

Преди да започнете

е добре да сте наясно с някои подробности. На първо място е точният тип строителство на вашето жилище (виж карето). Освен това ще ви се наложи да изберете изпълнител на проекта. Ако се притеснявате, че може да попаднете на неподходящ или несертифициран инженер, може да се обърнете към КИИП например и оттам ще ви съдействат напълно.

А ако не живея в панелка

Важна подробност е точният тип строителство на вашето жилище. Например, ако то е едроплощен кофраж (известно като ЕПК), притесненията ви трябва значително да намалеят. Ако все пак държите да подсилите сградата, това ще ви струва значително по-малко в сравнение със старата соцпанелка. "При ЕПК липсват металните елементи между отделните парчета, а конструкциите са по-здрави и имат стабилната основа, върху която са построени", обясни Георги Симеонов.

В случай че живеете в тухлена къща обаче, целият този процес става значително по-сложен и понякога неоправдано скъп. Всичко зависи от стандартите, по които е строена къщата. "Ако се окаже, че липсват основни конструктивни елементи, дострояването им може да излезе твърде скъпо", каза Даковски.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emilrz avatar :-P
    Helvoet
    • - 1

    Е сигурно който живее в панелка може би няма пари да си купи по-добро жилище. Та и този толкова скъп ремонт няма да може да си го позволи по същата логика. Малко е вероятно богаташите да се тъпчат в панелки от сантименталност само защото там е станало севтето им нали? А ако един двама са готови да извадят тези пари, сами казвате че е невъзможно целия блок едновременно да се хвърли с главата надолу в това начинание. Пък и цената от 120-145лв/кв. м която дават тези "специалисти" ми се струва че не е актуализирана в последните години. Та в духа на статията да ви светна и аз че панелните жилища в галактика С34Н1 в слъчевата система "Цертагол 2" са доста по качествени и излизат на същата цена като нашите. Остава само да се доберете до там.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    строителен предприемач
    • + 4

    браво бе мозъци!! голяма здравина ще даде стиропора и мрежичката !!
    Тази статия можехте да я напишете само с няколко реда. Аз бих я написал така:
    "Хора смилете се над закъсалите предприемачи и бързо тичайте да си купите жилище в пустеещите нови комплекси. Сега е момента ! След година-две цените ще са се сринали и горкия инвеститор няма да може да си избие парите за строежа."
    "КАПИТАЛ Гарантира че парите които ни платиха да съчиним тази статия ще отидат за коледни дарения за сираци.

    Нередност?
  • 3
    nvarbanoff avatar :-|
    Pirin Georgevski
    • + 1

    я елате пиленца при батко да си купите нов апартамент на нови цени

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Drakon
    • - 1
    • + 3

    "хората, които живеят в нови кооперации или по-съвременни блокчета, могат да спят спокойно"

    Смях, ама през сълзи, като пишете поръчкови статии споменавайте поне спонсора...

    Абе г-н Гьорев, вие нещо за земетресенията в Истанбул да сте чували или чели? Не бяха толкова отдавна. Знаете ли, че най-големият проблем на новото строителство, а и на старите тухлени блокове в центъра на София са тъй наречените "меки етажи"- първите етажи са преустроени на магазини и почти няма стени. В Истанбул са падали много нови блокове точно поради това. Да сте видял някой да избива панелите на първия етаж за да си направи магазин - аз такъв не знам, да не говорим, че няма кой да го разреши...И за съжаление турците са установили, е единствената сигурна защита срещу земетресенията е застраховката, толкова за новото строителство, да не говорим как се прави строителния надзор и как се спестява от материали...

    А че панелките след някоя и друга година трябва да се санират - това е безспорно...

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    mne
    • - 2
    • + 2

    "Пределният живот на панелките е между 80 и 100 години."

    Не съм напълно съгласен с това твърдение.
    По мдокументи може, но реално е доста отгоре.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    БГ Инженер

    Защо в България няма свободни инженери както е в Германия?
    Защо всички инженери в инвестиционното проектиране, задължително трябва да членуват в една организация която да определя минимални цени? Това не е ли монопол?
    Защо трябва да има толкова много секции, а не е като в Германия 3 секции Строителни, електро и машинни?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал