🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лист за милиони

Взаимните фондове вече ще представят нужната за инвестиране информация само в две страници и на разбираем език

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Експозиция, матуритет, волатилност... Всички тези и много други финансови термини си имат не много сложни за разбиране обяснения. Практиката обаче показва, че за много хора те са объркващи (все пак затова поверяват парите си на експерти) и затова те рядко изчитат представената им изчерпателна информация, преди да инвестират във взаимен фонд. Този проблем скоро може да отпадне или поне да бъде сериозно туширан. От 1 юли тази година взаимните фондове и повечето други колективни инвестиционни схеми в Европейския съюз трябва да започнат да представят на своите клиенти документ, наречен "Ключова информация за инвеститорите" (КИИ), вместо досегашния кратък проспект. Най-забележителното е, че той ще е с дължина едва две стандартни страници и въпреки това ще съдържа цялата информация, необходима при вземане на решения за инвестиране. При това описана на човешки език.

Кратко и ясно

В България скоро ще стане ясно как точно българските управляващи дружества ще прилагат изискванията на ЕС. От Комисията за финансов надзор разработват нов проектозакон, който се очаква в окончателния си вариант да бъде готов през пролетта. Така или иначе обаче формата и съдържанието на новия документ трябва да са унифицирани за всички страни, така че тук не се очакват изненади.

Това е и основното предимство на КИИ - възможността за лесно сравняване на всички възможни взаимни фондове в съюза. Ако фактът, че количеството информацията ще намалее значително, поражда у вас притеснения, че ще е ограничена и недостатъчна, вероятно имате право, но експертите в сектора имат положителни нагласи.

"Целта е този документ да помогне на инвеститорите да разбират по-добре важни елементи на предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа", каза Дерън Джъдж, старши мениджър в "KPMG Люксембург" - единствената досега страна, въвела напълно новите моменти в законодателството си. Вероятно също знаете, че повечето текст и данни невинаги са гаранция за качеството на информацията.

Едно от най-съществените изисквания в КИИ ще бъде яснотата на използвания език. Като четете документа, не би трябвало да попадате на специфични термини и професионален жаргон. "Проверката дали езикът отговаря на изискванията в директивата и регламента поражда големи предизвикателства за индустрията и само с времето може да се очаква да бъде стандартизиран. Според насоките на Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) думи като деноминиран, ерозия, експозиция, собствен капитал, ликвидност, изкупуване, волатилен и други са объркващи или подвеждащи и не трябва да се ползват. Събирането на обяснение в рамките на ограничението от 2 страници все още е предизвикателство, за което с времето индустрията ще намери правилната формулировка", обясни Джъдж.

"Ние считаме, че инвеститорите ще спечелят от новите регулации. Документът ще е сбит, но ще съдържа най-важната информация, от която имат нужда. Най-общо ние вярваме, че само няколко инвеститори четат проспекта, а тъй като КИИ ще е само две страници, вярваме, че вероятността да бъде прочитан ще е много по-висока", каза Забине Маха, мениджър на проекта за имплементирането на КИИ в Raiffeisen Capital Management, Австрия.

Друг възможен плюс за инвеститорите е, че създадената от по-лесното сравняване на условията конкуренция може да принуди фондовете да намалят таксите си.

Макар още да няма окончателен вариант на формата за новия документ, съдържанието му вече е ясно. Основното правило е, че трябва да е ясно, точно и неподвеждащо, а намесата на управляващото дружество и изборът кои точно числа да представи са сведени до минимум. Всеки КИИ ще бъде структуриран в конкретни раздели. Присъствието на лого или търговски марки не е забранено, но само ако не разсейват четящия или не намаляват четливостта на текста.

Точка по точка

Наименованието на първия раздел е "Цели и инвестиционна политика", като ще съдържа описание на финансовите инструменти, в които ще инвестира фондът, възможностите за обратно изкупуване на дялове, генерални цели на дружеството или самия фонд, информация за управлението на приходите от дивиденти и други. Също така е възможно от мениджмънта на дружеството да отбележат препоръчителен срок за инвестицията във фонда.

Вторият раздел ще се нарича "Профил на риска и на доходността" и основното нещо, което той ще съдържа, е синтетичен индикатор, задължително съпроводен от обяснения за методиката на изчисление и основните му пропуски по отношение на други рискове, които не са взети предвид. Всеки фонд ще получава степен в скала от 1 до 7. Тази оценка ще е свързана с риска и доходността, които той ще носи. Това в никакъв случай обаче не означава, че индикатор 1 например е безрисков. Въпросният индикатор ще е възможност за лесно и просто сравняване между два фонда, но няма да обхваща всички рискове и информация, които трябва да се съобразяват. Затова и изрично ще се посочва, че не трябва да се използва като единствена база при вземане на инвестиционно решение. В този раздел също ще трябва да бъдат посочени и други съществуващи рискове като кредитния (опасността притежаваните от фонда дългови книжа да не бъдат изплатени), ликвидния (опасността фондът да не успее да превърне инвестициите си в пари без сериозни загуби), оперативни рискове и рискове, свързани със съхраняването на активи, и др. Дружествата имат възможност по своя преценка да добавят и други специфични показатели за риск, които считат, че са съществени за дейността им.

Третият и особено важен раздел ще е "Такси". Той ще представя размерите на входните и изходните такси. Това означава, че трябва да бъде посочено колко най-много ще ви струва, ако си купите дялове в определен фонд, както и ако решите да излезете от него. Основният принцип при посочването им е, че трябва да стане ясно на инвеститора, че може да плати по-малко от тези цени, но не и повече.

Освен това ще трябва да бъде посочен средният размер на текущите такси, които може да дължите през периода. В този раздел също ще трябва да бъдат изяснени всички детайли относно изчислението на таксите и причината, поради която се плащат – административни разходи, такси за други институции или брокерски услуги и т.н..

Следващият раздел ще включва стълбовидна диаграма с финансовите резултати от последните 10 години (още има известни неясноти какви данни ще показват новите фондове с по-кратка история). Освен графично представяне ще има и данни за година на създаване на фонда, паричната единица, каква част от печалбата са таксите и възнагражденията през всяка от годините и други.

Последният раздел, който ще присъства в документа за дребните инвеститори, ще се казва "Практическа информация и препратки", като той ще насочва към мястото и начина, по който можете да получите още данни за фонда, както и препратки към конкретни източници на информация. Важно изискване е например, ако се насочва към годишния финансов отчет на фонда, да се цитира конкретната страница и други необходими детайли.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 2

    Досега разбирахме от политика и футбол, скоро ще станем и финансови експерти. После да се готви .....

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал