Литовската Paysera влиза на пазара на парични преводи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Трансферите в рамките на ЕС ще се таксуват по 15 евроцента.

Литовската компания Paysera, която се занимава с нискобюджетни парични преводи, започна да оперира и от България. Подобна услуга предлагат Transferwise и Transfermate, които чрез система от банкови сметки в рамките на страните осигуряват на клиентите си междугранични преводи на цената на вътрешнодържавните. Това позволява преводите да се извършват по-бързо и по-евтино, отколкото със системата SWIFT, която се използва от повечето банки в България.

Таргет: малкият бизнес

"Нашата цел ще е да се позиционираме по близо до малкия бизнес, който има регулярни плащания в чужбина, отколкото към индивидуални клиенти, макар че и за тях имаме приложими условия", коментира изпълнителният директор на българския офис Мартин Богданов. Така например компанията предлага до 30 безплатни превода в рамките на един месец за физически лица. Паричните преводи, извършвани от компании в рамките на Европейската икономическа общност, ще се таксуват по 15 евроцента. Преводи за страни като САЩ, Турция и Китай ще се извършват срещу фиксирана такса от 3.25 евро. За сравнение, външнобанковите преводи у нас започват от 9 евро и могат да достигнат до 350 евро в зависимост от сумата, която се изпраща. "Софтуерните технологии навлизат бързо във всяка сфера на човешкия живот. Очакванията са, че до 2020 г. небанкови финансови институции от т.нар. fintech отрасъл ще отклонят около 30% от приходите на търговските банки", добави той.

На банкомат в чужбина

Освен това към сметката ще може да се издава дебитна карта Visa, с която ще може да се тегли от всеки банкомат в рамките на ЕС с фиксирана такса от 1 евро. Повечето банки в момента таксуват 3 евро плюс определен процент от изтеглената сума. Месечната такса за управление на картата е 0.5 евро. Регистрацията на физически лица става след подаване на информация през интернет и видеоразговор, докато юридическите лица, които искат да използват услугите на Paysera, трябва да минат през стандартната процедура срещу гаранция, че паричните операции са законни.

Компанията има лиценз за опериране с електронни пари от литовската централна банка от 2012 г. и в страната вече има 15% дял от всички парични преводи.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал