Всяка капка е от значение

В София предстои повишаване на цената на ВиК услугите, което е добър момент да се инвестира в устройства за пестене на вода в домакинствата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

4 куб.м е средният разход на човек на месец

1.30 лв. приблизително ще е увеличението в месечната сметка на човек

1.82 лв. на куб.м е цената сега

2.16 лв. на куб.м е планираната цена от 1 март 2017 г.

2.69 лв. на куб.м може да достигне до 2021 г.

През февруари стана ясно, че концесионерът на ВиК услугите в София - "Софийска вода", иска увеличение на ВиК услугите и чака одобрение на бизнес плана си от Комисията за енергийно и водно регулиране. Въпреки че поскъпването на водата все още не е окончателно прието от регулатора, винаги е добра идея потребителите да мислят за начини, по които не само да намаляват битовите си разходи, но и да бъдат по-екологични.

По данни на "Софийска вода" средният разход на човек на месец в столицата е 4 куб.м, или 16 куб.м средно за четиричленно семейство. Това означава, че за едно домакинство увеличението в месечната сметка ще е средно между 5 лв. и 6 лв., или около 60 лв. годишно.

Въпреки че през първата година увеличението на тарифите не е твърде високо, се планира ръст в цените за всяка година до 2021 г., когато цената ще се вдигне с над 0.80 лв. на куб.м в сравнение с настоящата. Затова би било разумно да се инвестира в навици, уреди и технологии, които да намаляват разходите на вода. Ако се приложат такива устройства, сметките не само могат да се задържат на същото ниво като досега, но при разумно изразходване на водата в домакинството дори могат да намалеят.

Как да намалим разхода си на вода

Пералнята, миялната, душът, тоалетната - всички те изразходват значително количество вода. Още при избора на домакински уреди трябва да се проверява дали са пестеливи. През последните години компаниите усещат растящите спестовни и екологични настроения у потребителите и се опитват да отговорят на тях с иновативни продукти. През 2011 г. например испанската компания Roca представи интересно решение: тоалетна, свързана с мивката, като водата, която ползвате да измиете ръцете си, се рециклира в казанчето. Иновативната система, която освен всичко има и елегантен дизайн, обаче е трудна за откриване, а и най-вероятно скъпа. Затова има и варианти, които са далеч по-евтини, достъпни и лесни за монтаж в домовете. Те също биха могли да се отразят на намаляването на разхода за вода положително. Междувременно е важно да не се забравят често повтаряните мантри, като да спираме течащата вода, докато си мием зъбите, и да залагаме на душ вместо вана.

Високоефективни аератори

Аераторите са накрайници, които се монтират на кранчетата и душовете и вкарват въздух във водната струя. Така капацитета на кранчето се запълва и всъщност от него тече по-малко вода. Аераторите могат да намалят разхода на вода с поне 50%, но струята продължава да се усеща силна благодарение на въздуха.

Цената на тези приставки е ниска, в диапазон между 2 и 10 лв., а инсталацията им е лесна, което ги прави привлекателен избор за всяко домакинство. Освен това могат да бъдат открити във всички строителни магазини. Единственият недостатък е, че не са добър избор за приставка на стари чешми със слаби струи, тъй като аераторът ги намалява значително.

Водоспестяващ душ

Отделно при избора на душ потребителите могат да изберат именно такъв модел, който е с водоспестяваща приставка, а не да я поставят допълнително. При този вариант принципът отново е на смесване на водната струя с въздух, като бърза справка в магазините за дома показва, че техният разход е 9 литра в минута за разлика от стандартните, които харчат около 12 литра. Цените им варират от около 15 лв. до 90 лв.

Приставки за тоалетна

Около една трета от разхода на вода в едно домакинство е именно в тоалетната. Средният капацитет на едно казанче е около 13-14 литра. Затова е добра идея да се намали капацитетът на тоалетното казанче, за да се хаби и по-малко вода. Един вариант са специални торбички, които се пълнят с вода и се поставят в казанчето. Техният обем ограничава водата, която се използва впоследствие.

Всъщност дори не е нужно да се закупува специално устройство. Същият ефект може да се постигне с поставянето на пластмасова бутилка (или две) или пластмасова кутия. В зависимост от обема на поставения контейнер могат да се спестят между 0.5 и 2 литра вода при всяко пускане на водата.

Ако предстои закупуване на тоалетна, е добра идея да се търси такава с функционален бутон на казанчето на тоалетната, който позволява да се пусне само половината от водата в него.

И едно българско изобретение

Български екип точно е завършил работа по прототипите на своето изобретение, за което предстои да започне Kickstarter кампания през март. Румен Спространов, Силян Иванов и Гергана Стаменова разработват накрайник за чешма, който пести до 90% от водата, която тече от нея. "Средно около 18% от водата, използвана в домакинството, е от чешмите, а стандартният им дебит е около 10-12 литра в минута. При нас той е 1.2 литра", разказва Румен Спространов. Има два варианта на устройството. Едната дюза е с въпросния нисък разход и е подходяща за бани, тоалетни и в обществени сгради. При другия вариант струята може да се превключва от 1.2 литра дебит на 5 литра на минута, като целта е удобство - ако например се пълни съд, да става по-бързо. Тайната на технологията е, че струята излиза под формата на кух конус с много тънка стена.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexander97 avatar :-|
    Alexander97
    • - 1
    • + 10

    А защо "Софийска вода" пилее до 50% по тръбите, а ние – потребителите трябва да ги плащаме?

    Нередност?
  • 2
    sfn42609274 avatar :-?
    Kosta Delev
    • - 1
    • + 3

    В момента договореностите са такива, че аз наистина не виждам логично обяснение защо "Софийска вода" не отвори всички противопожарни кранове да се изливат мощно по улиците, за да може да печели по-бързо... Камо ли пък да се затичат да оправят някоя повреда или пък да я направят качествено - от какъв зор!?

    Нередност?
  • 3
    drug avatar :-|
    реалист
    • - 2
    • + 5

    Концесията "Софийска вода", трябва да се прекрати веднага, щом изтече срокът и. Независимо от СЕТА. Чуждите собственици пиявици смучат невероятна печалба, не плащат данъци и не изпълняват програмата си и са нагли с предложенията си. Купуват водата от Държавата под 0,10лв. на куб.м. Това е в основата на възражениятя от Соф.община. Крайно време е "Софийска вода", отново да стане българска, Общинска с привлечен роден частен капитал. Бълг. капитал и инженерна мисъл са я създали и обслужвали 100г. и са в състояние да продължават да обслужват и развиват Софииската водна инфраструктура. Отдаването на концесия беше политически ход във връзка с разните членства. Така ще се прекрати подхранването на чужди интереси с наши пари.

    Нередност?
  • 4
    xur40357069 avatar :-?
    Men
    • - 3
    • + 4

    Все още никой от властималите лица не е отговорил на въпроса: "Защо изобщо трябва да плащаме обществен природен ресурс, който е в изобилие по територията на цялата ни държава?"
    Някой пита ли се каква е причината в арабския свят петролът да е на символична цена? А цената на газът в Русия?!

    Нередност?
  • 5
    drug avatar :-|
    реалист
    • + 2

    До коментар [#4] от "Men":
    Така, Ви се струва. Няма, такова нещо , като Изобилен обществен ресурс. Има Природен ресурс и той не е изобилен. Щом, се намеси Човекът респ. Обществото , той прогресивно намалява. Това са мерки наложени от ЕС, за целия Съюз. Западните Държави, вследствие безогледното си, столетно, интензивно развитие и то на замърсяващи индустрии, бяха изчерпали природния си ресурс и тези мерки, може би вършат нещо. Да не говорим за Соц. страните, тотално изсмукване на прир. ресурс. Чехословакия, Полша, ГДР, влагаха, минимално или нищо в екологията. Ние, също попаднахме в подобна ситуация, но по-късно, когато големите ни, архаични, химическа, металургична , кожарска, ТЕЦ и др. индустрии, изразходваха неограничено, природния ресурс и замърсиха безогледно, гори, поля и градове. През 80г. от м.в. и у нас започнаха да валят киселинни дъждове, като в много Европейски държави , реките ни станаха клоаки и жаби не живееха там, в морето се изливаха канализации. Слава Богу, че тези тежки индустрии, напълно неподходящи за България, се ликвидираха, а на ТЕЦ-вете и Канализациите, вече слагаме филтри и изграждаме индустрия, от пазарен тип, която е значително по- природосъобразна. Всичко това иска пари, и то много. Затова е този Данък. Ако не е ЕС, няма да има пречиствателни станции, нито филтри разни.

    Нередност?
  • 6
    ivanski12 avatar :-@
    Ivanski
    • + 1

    Статията е много плитка - проблема е "заровен" съвсем другаде.

    Всички мерки за намаляване на загубите са имагинерни, рехабилитация на мрежата - на практика нулева нулева.

    Единствено само увеличение на заплатите и кол центрове - това е .

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    До коментар [#3] от "реалист":

    Може и да не сте доволен от Софийска вода, но аз не искам дори и да си спомням кошмара с общинското ВиК-дружество. Вече съм забравила какво значи да отвориш крана и от там да не потече вода, след което да правиш безумни усилия да се свържеш с ВиК и от там просто да те напсуват. Сега освен предупрежденията за планово спиране на водата по електронната поща, аварийните повреди се отстраняват в рамките на деня, разкопаните дупки се зарива, утъпкват и на следващия ден се асфалтират - кога го е правило това общинското ВиК?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал