Третата страна на монетата

Късчетата метал дават реална възможност за възползване от движенията в цената на златото

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Експертите препоръчват на тази инвестиция да се гледа дългосрочно.

За някои хора "Виенска филхармония" и "Канадски кленов лист" не са онова, за което всички се сещат. Това са имената на две от популярните златни монети, продавани от банки и финансови компании с инвестиционна цел. Обемът на този пазар в България се оценява на няколко десетки милиона лева годишно и за хората с познания, нюх и късмет той може да предложи печалби, а и е един от начините човек да се възползва от движението в цената на златото. Представители на пазара отчитат по-засилен интерес към монетите през последните години, който е подклаждан от глобалната финансова криза, дълговите проблеми на Европа, валутните войни, страхът от неприятни последици за икономиката от Brexit.

В момента най-динамичен е сегментът на дребните инвеститори, които влагат между 5 и 20 хил. лв. в монети от благороден метал, като златото е по-търсено от среброто, защото е освободено от ДДС. Доходността, на която разчитат, е пряко свързана с борсовата цена на метала, а ликвидност осигуряват специализираните дилърски къщи или банки по целия свят, както и в България. Юбилейните монети също имат пазар, но той е по-рисков и труден, затова те са по-скоро колекционерска ценност, отколкото класическа инвестиция.

Инвестиционни монети

На практика те са умалена форма на кюлчето злато или сребро, само че са ювелирно украсени късчета от благородния метал с различна чистота и тегло. Тиражите им обикновено са големи, за да могат да достигнат до масовия потребител, а и за да са по-ликвидни. Инвестицията в тях е като в борсово търгувана стока с тази разлика, че не се извършва през безналичен ETF, а с реална физическа доставка на метала. Цената на инвестиционните монети следва тази на златото, но по време на икономическа криза може и да е над нея. Причината е, че собствениците предпочитат да се изтеглят от пазара на инвестиционно злато в чакане на по-добри времена, което повишава цената.

Обикновено една монетата се сече в серия от няколко размера, като най-голямата е с тегло от 1 тройунция, или 31.1 грама. Например най-продаваната в света - южноафриканският кругерранд (22 карата, 1 унция), в момента може да се закупи за около 2400 лв. и да бъде продадена за около 2250 лв., показва сайтът на търговеца Tavex. В този диапазон е и цената на спот пазара - в началото на седмицата тройунция злато се търгуваше за около 1230 долара, или около 2300 лв.

Тя е доста под пика от 2011 г., когато фючърсите бяха почти 1900 долара за тройунция. Среброто се търгува около 18.25 - 18.43 долара за тройунция. Инвестицията в златни и сребърни монети се влияе исторически и от инфлацията, защото металът съхранява стойността на парите, а наблюденията на търговци са, че ниските лихви по банковите депозити в България не са тласнали към тях вълна от нови клиенти.

Експертите обаче препоръчват на инвестицията в злато да се гледа дългосрочно. Така инвестиционните монетите биха могли да са добър избор за диверсификация, особено ако имате позитивни очаквания за цената на златото и среброто в дългосрочен план. Ако в някакъв момент ви потрябват спешно пари, лесно и бързо може да бъдат продадени няколко от монетите, докато ако сте затворили цялата сума в кюлче злато или имот, ще е по-трудно да набавите парите.

Разбира се, има и негативи за изкушените да обърнат левовете си в златни или сребърни монети - придобивката изисква специално съхранение. Това означава разходи за сейф или друго средство за охрана срещу крадци. Освен това монетите трябва да се пазят от надраскване, защото това понижава цената им.

Юбилейните монети

Възпоменателните монети, които сече монетният двор на Българската народна банка (БНБ) или Общинска банка, са точно такъв тип, с които се отбелязва годишнина от някаква историческо събитие или се почита паметта на историческа личност. Те могат да са изработени от различни метали и сплави и ако не са от злато или сребро, имат по-скоро колекционерска стойност.

Юбилейните монети имат номинал, изсечен на лицевата страна, тъй като те са законно платежно средство и потребителят би могъл да отиде в касовия салон на централната банка и да поиска стойността им в левове. Номиналът им обаче драстично се различава от емисионната цена. Последната изсечена от монетния двор на БНБ за миналата година монета "Екзарх Антим I" е с номинал 100 лв., но емисионната й стойност, на която може да бъде купена, е 950 лв. "Обичайно монетите се продават на цена, която не превишава стойността на златото, съдържащо се в монетите, на свободния пазар с повече от 80%", обясняват от банката. За тази значителна разлика има две причини: първо, предназначението и не е да бъдат инвестиция, а да са ювелирно изделие за ценители с колекционерска стойност. И на второ място - това се прави, за да се минимализира рискът от спад в цената на метала, от който са изработени, защото в даден момент номиналът върху монетата може да се окаже по-висок от стойността на материала и банката да трябва да отчете загуба, ако притежателите поискат да им се изплати по номинал.

Сред факторите, които биха могли да влияят върху цената на тези юбилейни монети, е тиражът и доколко са налични за продажба при първичните дилъри. Колкото по-малко бройки са изсечени от дадена монета, толкова по-рядка е тя и ако има търсене, би могла да се продаде по-скъпо, отколкото е била купена на първичен пазар. Тиражи от 1-2 хиляди бройки се считат за потенциално перспективни, но над 10 - 20 хил. бройки шансовете за вдигане на цените се смятат за нулеви. На въпрос как определят тиражите на монетите си от БНБ отговориха, че това зависи от направените проучвания за евентуалния интерес към всяка монета и възможностите за пълна реализация на тиражите.

"90 - 95% от нумизматичните продукти не си вдигат цената, но дори и да я вдигат, това не ги прави добра инвестиция, защото за тях няма ликвидност. Ако инвестиционните монети се влияят от борсовата цена на златото и среброто, при юбилейните има по-скоро емоционална добавена стойност", коментира Крум Атанасов от дилърската къща Tavex, която е най-голямата в този сектор.

От БНБ също свидетелстват по-скоро за колекционерски интерес, отколкото за инвестиционен: "Наблюденията на БНБ са, че и по отношение на златни монети, представляващи инвестиционно злато, на каса в БНБ се продават предимно единични бройки за нумизматични колекции или подаръци за определени радостни събития от живота на хората." От институцията отбелязват още, че в програмата си за сечене на монети се ръководят от обществения интерес към дадено събитие, личност или отбелязване на годишнина. В случай че дадена монета отбелязва определено събитие или личност, се цели пускането й да предхожда или да съвпадне със съответното събитие. През март 2017 г. се планира емитиране на златна възпоменателна монета "Благовещение", която да съвпадне с отбелязването на празника.

Монетите на БНБ през 2017 г.

Монетният двор на БНБ ще изсече 5 юбилейни монети през тази година: "Благовещение" (март), "Хан Тервел" (юни), "140 г. от рождението на Елин Пелин" (юли), "Рилски манастир" (септември) и "150 г. от моста на Колю Фичето край Бяла" (ноември). Първата от тях ще е златна с тегло 8.64 г.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-|
    Willy Messerschmitt

    Хората притежаващи монетинаричани "напалеони"И "Франц Йосиф"винаги са знаели цената им.Висок карат и гарантирани пари...когато закъсаш.Умните хора си пазят златото.То никога не е на загуба.Факт>

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал