Време ли е за злато

Стойността на благородния метал се понижава, което е добра възможност да се влезе на пазара на изгодна цена

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената ще пада, ако:

- доларът продължава да поскъпва

- Фед повиши лихвите през декември

- американската икономика продължи да расте

Цената ще се повишава, ако:

- несигурността се завърне на азиатските пазари

- изборите в Италия, Франция и Холандия повишат политическата нестабилност в Европа

- инфлацията се увеличи

2016 г. е изключително динамична за цената на златото. Тя започна януари от около 1100 долара за тройунция и бързо пое нагоре заради паниката, която обхвана фондовите борси. След кратка пауза в поскъпването през пролетта златото надхвърли 1350 долара за тройунция непосредствено след референдума за Brexit. След това настроенията се смениха коренно и в края на ноември тройунция злато се търгува под 1200 долара.

Динамиката и поевтиняването от последните месеци връщат златото като интересна инвестиционна възможност най-малкото защото световната икономика е далеч от определението за спокойна и предвидима. Ако считате златото за подходящ инструмент, чрез който да запазите стойността на активите си, ето няколко начина как да направите това:

Физическо злато

Плюсове - разполагате с истинско злато, а не на хартия. Минус - значителни разходи при влизане и излизане в инвестицията.

Притежаването на физическо злато е примамливо – можеш да го гледаш, можеш да го пипнеш, можеш да му се радваш. Но е свързано и с ограничения, като например това, че продажбата му впоследствие става на много ниска цена. Изкупуването на бижута например става от бижутерските магазини и на цени, далеч под актуалната цена на световните борси.

Според валутния закон лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали, се вписват в регистър, като към момента записите са над 6000. Сред тях са и няколко търговски банки – ПИБ, Райфайзенбанк, "Пиреос", "Алианц", Общинска банка, БАКБ и Токуда банк, както и посредници като "Тавекс" и "Глобал коинс енд медалс", които предлагат стандартни продукти от инвестиционно злато – монети и кюлчета със съответните сертификати. Теглото на монетите най-често е между 0.1 и 1 тройунция (31 грама), а за по-големи инвестиции се предлагат кюлчета до 100 грама или дори 1 килограм. Ограниченият интерес към този пазар у нас обаче се показва веднъж в големите разлики в цените между различните доставчици (виж таблицата) и втори път в разликата от официалния фиксинг на метала на London Bulliоn Market Association, която се възприема за бенчмарк.

Динамичната търговия накара банките да възобновят обратното изкупуване на инвестиционно злато, което беше проблем през изминалите няколко години. Разликата между курс купува и курс продава за тези активи е между 7% и 10% на различните дилъри. Това означава, че златото на международните пазари трябва да поскъпне поне със 7% преди инвеститорът да е сигурен, че няма да загуби част от направената инвестиция.

Отделно стои и въпросът със съхранението на инвестиционното злато. Някои от дилърите като Райфайзенбанк предлагат безплатно съхраняване на продаденото от тях злато, но само в рамките на една година. В същото време цената на наемането на трезор в търговска банка за една година започва от 220 лв., а в БНБ - 163 лв. за най-малката касетка. Интересът към трезора на Централната банка е толкова голям, че клиентът трябва да престои в изчаквателен списък поне година, преди такъв да бъде освободен за ползване.

Борсово търгувани фондове

Плюсове - ниски такси, ясни условия. Минус - риск от фалит на фонда

Борсово търгуваните фондове дават възможност за индиректна инвестиция в злато, т.е. без физически да го притежаваме. Според World Gold Council над 20% от всички сделки в злато през първите 9 месеца на годината са били сключени именно чрез ETF (exchange traded funds – борсово търгувани фондове на английски). Това са фондове, които се търгуват на големите световни пазари под формата на дялове, които реално притежават злато или са собственици на акции в златодобивни компании. Целта им е да репликират възможно най-точно движението на цената на златото. Тъй като портофейлите на тези фондове се управляват пасивно, разходите за това обикновено са ниски – между 0.1% и 0.5% годишно. Тези акции могат да се купуват и от България през всички местни инвестиционни посредници.

Тенденцията е разходите при търговия с ETF да се свиват и в момента са максимум 1 - 10 цента на акция. Сред най-големите ETF, инвестиращи в злато, са Market Vectors TR Gold Miners (стойност на една акция $20.60), който управлява активи на стойност близо 6 млрд. долара, а SPDR Gold Shares (цена на акцията $117) пък притежава златни кюлчета на обща стойност над 30 млрд. долара. Никой не може да гарантира, че фондът няма да претърпи провал, макар такива случаи да няма.

Договор за разлика (CFD)

Плюсове – леснa и достъпна търговия. Минус – висока степен на риск

Договорите за разлика доближават инвеститорите най-близо до реалния пазар на злато. Чрез този тип инструмент може да се залага на пазарните движения при относително ниски разходи. Договорите за разлика копират реалната търговия с фючърси и реална доставка. Сделките и позициите се управляват от електронните системи, които предлагат инвестиционните посредници. Инвестициите в CFD са за по-напреднали, тъй като излагат инвеститорите на всички рискове, съществуващи при движението на цените. Освен това инвестиционните посредници по правило предлагат търговия на маржин (със заемни средства), което допълнително застрашава резултатите при грешни решения. Безспорно предимство на CFD е възможността във всеки един момент да се влезе или излезе от инвестицията при ниски транзакционни разходи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dnevniklive avatar :-|
    dnevniklive
    • + 7

    Обещаващо заглавие и никакъв анализ на световните пазари, търсене и макроикономически тенденции.

    Нередност?
  • 2
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 1

    Браво и благодарност за сравнителната таблица - публикувайте я месечно, да се знае къде е ПИБ и къде е Тавекс! $€¥ ¥€$

    Нередност?
  • 3
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 2

    Само таблицата като видиш, ти става ясно, че в момента в който купиш злато си вътре с минимум 6%.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал