🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пенсионна доходност под натиск

Дългосрочно резултатите остават доста над инфалцията и депозитите, но спадът на борсите се отразява негативно на фондвоете в краткосрочен план

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доходността на пенсионните фондове продължава да се понижава и през второто тримесечие на годината. Според анализите на Комисията за финансов надзор към края на юни средната доходност на задължителни универсални схеми, които управляват над 10 млрд. лв. и спестяванията на повече от 3.6 млн. души, работещи в България, е 4.45%. Това е трето поредно понижение, след като към края на март тя бе 4.7%, в края на декември 2017 г. - 5.2%, а през септември 2017 г. - 6.2%. От друга страна обаче, тези показатели са над инфлацията около 3% и нулевите лихви по банковите депозити.

Какво показва тази доходност

Традиционно регулаторът изчислява представянето на пенсионните дружества на всяко тримесечие. Посочената доходност обхваща резултата от инвестиционната дейност през последните две години, изчислена на годишна база. Изчисляването става на база на изменението на стойността на един пенсионен дял, който потребителите си "купуват" при плащане на осигурителна вноска. Трябва да се има предвид, че преди да стане това, пенсионните фондове първо удържат еднократна "входна" такса от 4% на всяка вноска. Тоест в посочената от КФН доходност не е калкулиран разходът, който потребителите имат за въпросната входна такса. По закон пенсионните дружества могат да избират различен размер на таксата и така да се конкурират. Вместо това обаче те са избрали да налагат максимално допустимата такса, определена от КФН – а именно 4%. Изключение прави единствено "Доверие", при които таксата е с 0.15 процентни пункта по-ниска за лицата, които са се осигурявали в него поне 10 години. Според Кодекса за социално осигуряване максималната входна такса ще бъде намалена на 3.75% в началото на 2019 г.

Борсови причини за спада

Понижението в доходността се дължи в голяма степен на силно волатилните международни капиталови пазари, които през февруари отбелязаха значителна корекция, но пък след това отново поеха нагоре. Това съответно се отрази и на Българската фондова борса. В края на полугодието основният индекс на БФБ - Sofix, който следи представянето на най-ликвидните акции, е с 6.4% понижение спрямо стойността си в края на 2017 г. А пенсионните фондове са сред най-големите инвеститори на БФБ.

Що се отнася до представянето на универсалните фондове само през тази година – нито един от тях не е успял да възстанови стойността на един пенсионен дял, която са имали в края на 2017 г. и дори продължават да увеличават понижението спрямо резултатите от края на първото тримесечие. В края на март най-слаби бяха резултатите на универсалните фондове на "Доверие" и "Алианц България", които имаха 2% спад на стойността на един инвестиционен дял спрямо края на 2017 г. Днес най-голямото понижение от началото на годината вече е при "ДСК-Родина" (-2.8%) и "Алианц България" (-2.5%). За двегодишния период обаче всички фондове са на плюс.

Сходно е представянето и на доброволните фондове, които най-често се използват от работодатели като допълнителна социална придобивка за служителите, както и при професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват лица от втора и трета категория труд като полицаи и пожарникари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485

    Скандал, много грубо и прозрачно - наближава времето за първи пенсии и всички фондове се чудят как да намалят задължението си към бъдещите пенсионери. Особено видно за големите ДСК и Алианц. Аз съм в ДСК и като гледам как върви доходността, заедно с такси за управление и тем подобни, не знам дали ще останат пари по партидата докато се пенсионирам.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал