Данъци, доходи и осигуровки - какво ново

Собствениците на автомобили, на имоти в курорти и тези с високи доходи ще плащат повече

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Празничната еуфория официално приключи и дойде време за доза реалност, която включва любимата тема на всеки - данъците. На 10 януари НАП стартира данъчната кампания за годината. Сроковете за подаване на декларациите остават същите, но начинът на изчисляване на някои от дължимите данъци се променя, а документацията, нужна за ползване на отстъпки, леко намалява. За сметка на това данъчно-осигурителното бреме нараства за някои собственици на автомобили и за работещите на високоплатени длъжности.

Срокът за подаването на годишните данъчни декларации за доходите остава 30 април. При откриване на грешка в документите може еднократно до 30 септември да се подаде нова декларация с коригирани данни.

Ставките остават, бремето расте

Основните осигурителни ставки и разпределението им между работодател и работник остават без промяна тази година. Вноската за фонд "Пенсии" се запазва на 14.8% за родените след 1959 г. Още 5% отиват в задължителните пенсионни фондове и 19.8% за родените преди 1959 г. Други 4.9% са за фонд "Общо заболяване и майчинство", фонд "Безработица" и фонд "Трудова злополука и професионална болест". Осигуровките се разпределят между работодател и нает в съотношение 56:44.

За сметка на това максималният осигурителен доход нараства с 400 лв. до 3000 лв., което се очаква да понижи нетните възнаграждения на около 130 хил. работещи на високоплатени позиции или да изяде част от увеличението на заплатата, което биха получили от работодателя си. По сметки на "Капитал" понижението за служители, осигурени на 3000 лв., ще бъде 50 лв. при равни други условия (виж таблицата).

От началото на годината се повиши и минималният осигурителен праг успоредно с увеличението на минималната работна заплата - с 50 лв. до 560 лв. Средно минималните осигурителни прагове ще се повишат с 4.7% спрямо миналата година. За земеделци и тютюнопроизводители той нараства от 350 до 400 лв. Подобно на предходни години се увеличават и изискванията за възраст и осигурителен стаж за пенсиониране. През 2019 г. жените се пенсионират на навършени 61 г. и 4 м. и осигурителен стаж от 35 г. и 8 м. Мъжете - ако са навършили 64 г. и 2 м., а осигурителният им стаж е 38 г. и 8 м.

Облагането на други доходи

От 2019 г. предметни и парични награди от игри, състезания и конкурси, различни от хазартните, ще се облагат с окончателен данък от 10%. Досега трябваше да се декларират в годишната данъчна декларация, но от януари платецът на доходите (наградите) има задължение за удържането, внасянето и декларирането им. Паричните награди се облагат на 100% независимо от сумата, докато предметните до миналата година имаха необлагаем праг от 30 лв., който от 2019 г. се повишава на 100 лв. Тук не влизат печалбите от лотарии и талони за търкане, които са хазарт и при тях се облага директно приходът на компанията, която ги организира.

Промяна има и при получавани държавни помощи и субсидии, придобити от физически лица, които не са регистрирани като земеделски производители. Те също ще се облагат с окончателен данък от тази година, като той ще се удържа и внася от администратора на помощта.

И в двата случая данъчно задължените лица няма нужда да декларират получените помощи и награди в годишната си данъчна декларация.

Колите

Една от по-големите новости в сила от тази година е промяната на начина, по който се изчислява данъкът върху превозните средства, който се дължи в общината, в която е регистриран автомобилът. От тази година във формулата има нов елемент - екологичната категория на автомобила. Тя е обвързана с коефициент, който увеличава сумата на дължимия данък за автомобили, които имат ниска фабрична екокатегория или въобще нямат такава. От друга страна колкото по-щадяща е колата към околната среда, толкова по-нисък данък ще плаща собственикът й (виж таблицата) при равни други условия.

Ефектът е трудно изчислим, тъй като общините определят конкретните коефициенти, а и освен възраст и екологична категория върху крайната сума влияние оказва и мощността на автомобила, но според сметки на правителството дължимият данък за най-старите автомобили - тези над 20 г., може да се увеличи средно с 30%, а за най-новите ще се понижи. Очаква се общинските съвети да гласуват размера на коефициентите до края на януари. Столичната община например вече е дала заявка, че ще избере възможно най-ниския коефициент за замърсяващите коли, за да не товари нискодоходните групи. Отпада и данъчното облекчение за автомобили с катализатор.

Ново е и включването на товарни автомобили до 3.5 тона в обхвата на данъка на останалите леки коли, което ще повиши дължимия данък за тези превозни средства в пъти. Идеята е да се избегне регистрирането на някои модели (например комби) като товарни с цел избягването на по-високите ставки.

С промените преди сделка за продажба на автомобил нотариусите вече ще са задължени да правят проверка за платени данъци, а ако това не е възможно, продавачът ще трябва да предостави заверен от съответната община документ, който удостоверява това.

Имотите

От тази година отпада облекчението за такса смет в случаите, когато жилището е посочено като основно, но собствениците му декларират, че не ползват имота, за да избегнат високата такса битови отпадъци. Когато повече от едно жилище е декларирано като основно, данъчното облекчение също ще отпадне.

Собствениците на недвижими имоти в курорти също ще плащат по-висок данък за тях. Увеличението важи за хора, за които жилището не е основно и то не е регистрирано като "място за настаняване" по Закона за туризма. Така за имоти в курорти от национално значение общинските съвети ще трябва да гласуват ставки между 5 и 7 промила върху данъчната оценка на имота, а за курорти от местно значение - от 4.5 до 6 промила. В момента размерът на данъка е между 0.1 и 4.5 промила, като всяка година точният му размер се гласува в наредба от общинския съвет на съответното населено място.

Друга промяна е премахването на данъчното облагане на новопостроени сгради, които още не са въведени в експлоатация. Данъчните служби ще бъдат сигнализирани автоматично при издаването на удостоверения за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване на имот от отговорните органи. Ако обаче в рамките на 2 години след завършването на грубия строеж на сградата тя все още не може да се използва, данъкът ще се дължи.

При сделка с недвижим имот нотариусите ще уведомяват съответната община в рамките на седмица след сделката за прехвърлените права върху имота, докладват и размера на заплатения данък. Службите по вписванията също предават информация на общината за прехвърлените, учредените, изменените или прекратените права върху имоти, след което до месец местната власт определя дължимия данък и уведомява задължените.

Какво да очакваме догодина

Една положителна новина за работещите, които получават доходи, различни от тези по трудов договор, е премахването на служебните бележки. Това обаче няма да се случи от тази, а от 2020 г. за доходи, получени през тази година. Справки за изплатените суми към приходната агенция ще подават само работодателите, а електронните декларации ще са предварително попълнени с тези данни. Така от работещите ще е нужно само да проверят коректна ли е информацията и да се подпишат.

Данъчните облекчения

- Всеки, който декларира доходите си пред НАП до 31 януари 2019 г., може да се възползва от 5% отстъпка.

- С отстъпка за плащане по банков път може да се спестят до 1% от дължимия данък, но не повече от 500 лв., ако са извършени безкасови плащания (с карта или банков превод), които са поне 80% от сумата на получените облагаеми доходи през година.

- Хора с намалена работоспособност от 50% и повече могат да понижат данъчната основа с до 7920 лв., като към годишната данъчна декларация приложат копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

- Данъчната основа се намалява с направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване до 10% от нейния размер. Същото важи и за доброволното здравно осигуряване и застраховките "Живот".

- Хора, които са навършили възрастта за пенсиониране, но не им достигат 5 години осигурителен стаж, за да вземат пенсия, имат право да си доплатят, като данъчната основа се намалява с внесените през годината осигуровки за тази цел.

- Данъчни облекчения могат да ползват и хора, които са направили дарения през годината. Размерът на намалението варира от 5% до 50% в зависимост от организациите, които са получили дарението.

- Млади семейства до 35 г. могат да ползват облекчение за купуване на жилище на кредит. От данъчната основа може да се приспаднат дължимите лихви за съответната година. Ако кредитът е по-голям от 100 хил. лв., облекчението е за дължимите лихви по първите 100 хил. лв. от главницата. От тази година отпада задължението едното лице изрично да декларира, че няма да ползва облекчението.

- Данъчната основа се намалява с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца. За деца с увреждания с 50% и над 50% облекчението е 2000 лв. И тук отпада задължението едното лице изрично да декларира, че няма да ползва облекчението. За родители на деца с увреждания се създава възможност за ползване на облекчението и от двамата, когато доходите са ниски.

Облекченията могат да се ползват само в случаите, в които данъчно задълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на данъчната декларация.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал