Пращам и парите ти ще дойдат след... секунда

Банковата система в ЕС вече разполага с платформата TIPS, която позволява светкавични и евтини преводи в евро 24 часа в денонощието

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на миналата година клиент на испанската CaixaBank направи превод в евро до свой партньор със сметка във френската Natixis за 3 секунди. Освен че трансферът е бил светкавичен, цената му е паднала под 1 евро. Новината беше отразена от няколко малки и специализирани медии в Европа, но големите не й обърнаха особено внимание.

Възможност за тази светкавична операция дава платформата TIPS (Target Instant Payment Settlement), която е разширение и част от системата за брутен сетълмент в реално време в евро TARGET 2. Европейската централна банка я развива от юни 2017 г. и я въведе в употреба в края на ноември 2018 г. Целта на новата инфраструктура е да създаде условия за развитие и стимулиране на финтех услугите в банковия сектор и е директно предизвикателство към няколко големи оператора, които доминират пазара на светкавични преводи. Това са предимно американските компании като PayPal, Google, Facebook, Amazon и китайските Alibaba и Tencent. Такава услуга предлага и британската Revolut, като системите между много от горните са свързани и дават възможност за транзакции между тях. Платформи като TIPS са и директно предизвикателство към Visa и Mastercard, които доминират сегмента с картови разплащания.

Освен че създава условия за по-голяма конкуренция, TIPS e и част от усилията на Европейската комисия да намали разходите за крайните потребители на банкови услуги, както и да ускори платежния процес в търговията. Такъв ход е и нейната инициатива, одобрена от европарламента през февруари, с която да се изравнят таксите по преводите в евро и местна валута.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

Денонощен превод

Сега TIPS дава възможност за преводи в евро 24 часа в денонощието 365 дни в годината, което означава, че бизнес и частни клиенти ще могат правят светкавични преводи през онлайн банкирането си без значение от работното време на институциите. Платформата е отворена за банки, които имат сметки в централните банки с достъп до TARGET 2, т.е. ограничени са за услуги в ЕС. Тя е разработена от Banca d’Italia в партньорство с централните банки на Германия, Франция и Испания. Това са и държавите, от които са се включили по-малки и средни банки, а единствената голяма засега е испанската BBVA.

"Капитал" изпрати въпроси до няколко български банки за намерението им относно бързите преводи в новата платформа. "Уникредит Булбанк" смята да се възползва от възможностите на TIPS. Бихме искали да уточним, че определението "евтини" по отношение на трансферите е субективно понятие според това кой го използва. Самата схема TIPS не определя цени за услугата", беше коментарът на най-голямата българска банка.

"TIPS е все още млада платежна система, стартирала в Европа едва на 30 ноември 2018 г. Към момента на банковия пазар в България тече адаптация на банково-счетоводните системи и по-конкретно на техните платежни модули по отношение на интеграцията с TIPS. В крайна сметка регулаторно всички участници на пазара ще трябва да са готови с интеграцията до 2021 г. поради промените в платежния модул на Таргет 2 и новите стандарти на SWIFT. В TBI Bank финализираме процеса по анализ и продължаваме да работим по бъдещата ни интеграция с TIPS", каза и Николай Спасов, който е главен оперативен директор на TBI Bank.

От желателно към задължително

Към момента участието на баките в системата е по желание и реално процесът по въвеждането и използването й в ЕС върви бавно. Затова и на финансово технологична конференция в Брюксел в края на февруари комисарят по финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис намекна, че се търсят варианти за регулация, която да стимулира участието и използването на TIPS от банките. "Обсъждаме дали ще е нужен по-силен регулаторен натиск, за да се ускори този процес", коментира той цитиран от Reuters.

Зад бавния процес обаче може да се крие и нежеланието на банките да използват новите канали и технологии, за да не загубят приходи от това. По данни на ЕЦБ превод в TIPS струва на доставчика му едва 0.002 евро. За сравнение в България средната такса по евровите преводи, и то с вальор два дни, е около 10 евро за сума от 200 евро, а ако става в същия день цената значително нараства. Така, докато цените остават високи, пътят за все повече канали на алтернативни разплащания е широк.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 2

    Майко мила!
    Нашите банкстери ще се възползват естествено от новата платформа, но цената на превода (ако няма регулация от ЕС, защото БНБ е в леглото с тях) на драго сърце ще оставят същата (е и такса за входящ превод ще имат.
    Така че ако превода се запази 10 евро, а себестойността 0.002 евро, марджинът им ще е 500000% (петстотин хиляди процента!)
    Левох се е напикал от кеф при тези цифри.
    А при входящите преводи, както и сега марджинът им е безкрайност (защото себестойността е нула)...

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • + 2

    10 ЕУР превод?!? Де е това? Под 20-25 ЕУР НЯМА банка по която ще преведеш пари .. и това до европа

    Нередност?
  • 3
    zo avatar :-|
    zo

    Въобще не се учудвам, че за Булбанк евтин е условно понятие, отказах се от услугите им точно поради едни такива условности в таксите, които почнаха да събират.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал