Раздели поравно

Няколко предложения за приложения, с които да контролирате общите разходи и плащания с приятели

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Планирането и контролирането на общите разходи са сред най-досадните начинания. Понякога дори една обща вечеря или излизане с приятели може да създаде неприятности със сметките. Ситуацията може да се влоши още повече при разделянето на по-големи разходи – за комунални услуги и наем, както и за дребните заеми, които могат да накарат този, който ги е дал, да се чувства неловко и да си ги поиска. Решение на горните проблеми дават все повече мобилни приложения. Засега проблемите при тях са няколко - не всички са налични в България, за да ги ползвате, трябва да убедите и своите приятели да го направят, доста от тях са налични само за iPhone.

Splitwise

Следи стриктно кой на кого какво дължи – oт сметки и режийни разходи до дребни суми за пазар. Добавянето на разходи е лесно, записите може да се редактират, a приложението предлага опция да се снимат касовите бележки вместо ръчно въвеждане на разходите. А когато сметките са готови за уреждане, това става с PayPal трансфер. Splitwise може да изпраща автоматични напомняния за плащане на дължимите суми. Приложението е налично за iPhone и за Android, безплатно е и е удобно за споделяне на сметки със съквартирант например.

Bank of Me

Понякога заемате малки суми на приятели, но често решавате, че те ще ви ги върнат, като "просто платят следващия обяд". Това безплатно приложение ви позволява да управлявате този процес, като даже предлага опцията дължимите суми да бъдат върнати по различни начини – пари, храна, напитки, услуги. Bank of Me поддържа постоянен баланс на това кой, какво и на кого дължи, като автоматично изпраща напомняния за невърнатите суми. Апликацията е налична обаче само в App Store.

SettleUp

SettleUp може да се справи с различни сценарии за разпределяне на плащанията – разделя сметката както равномерно, така и позволява да определите различна сума за всяко лице. Функцията за споделяне позволява да изпратите разпределението на разходите по имейл, чрез социалните мрежи и различни месинджъри като WhatsApp и Viber. Разходите се архивират и синхронизират за всички хора в групата, така че всеки да ги вижда. Приложението е удобно и за пътувания в чужбина, защото SettleUp позволява да добавите валутния курс на страната, в която отивате. Приложението има и платена версия, като цената му е 0.99 цента на месец или 11 долара за година за Android потребители. Тези, които използват iPhone, заплащат еднократно 1.99 долара. Безплатната версия на приложението показва реклами, но не пречи на удобното му ползване, а основните предимства на премиум версията са опцията да прикачвате снимки на касови бележки, както и възможността да персонализирате дизайна. Приложението е преведено на над 20 езика.

Zently

Използването на приложение за управление на битовите разходи може да помогне за поддържането на мира с хората, с които живеете и да гарантира, че всички сметки са платени. Zently проследява разходите за наем, хранителни стоки и комунални услуги. Можете да решите да разпределите разходите равномерно между всички съквартиранти или да определите по-голяма сума за конкретен човек, ако смятате, че това е необходимо. Съквартирантите могат да свържат кредитна или дебитна карта към приложението, за да бъдат платени задълженията в края на месеца. Zently е безплатно за iOS и Android, но използването му от България е ограничено.

Splid

Разделянето на разходите при групови пътувания може да бъде трудно, но Splid улеснява значително процеса. Приложението подпомага справянето със ситуации при екскурзии с много участници. Друго предимство е фактът, че апликацията позволява разплащания в над 150 валути, сред които и левове. Приложението е безплатно за ползване за една група от пътуващи, като можете да платите 0.99 долара за две или 1.99 долара за неограничен брой групи пътуващи.

Venmo

Често при плащане на групов подарък за рожден ден или за съвместна почивка с приятели някои от тях забравят да ви върнат парите. Напомнете им, като използвате Venmo. Приложението е на PayPal, безплатно е и позволява да изпращате искания за пари по всяко време. То също така позволява бързо и лесно изпращане на пари на приятелите чрез вашия смартфон. Основният недостатък за българските потребители е, че компанията оперира единствено в САЩ и няма подходящи лицензи за изпълнение на друго място.

Tab

Tab може да се използва, когато са поръчани твърде много неща и проследяването на консумираното е затруднено. Приложението е безплатно и лесно за използване – необходимо е просто да снимате сметката.

Потребителите въвеждат данните в него, което създава архив на плащанията. То автоматично определя кой потребител колко пари дължи на своите приятели и на кои от тях. Бакшишът се разпределя пропорционално между всяко лице в групата. Създава се и баланс на сметката, който се разпределя. Идеята е, че при редовни събирания на едни и същи хора, дори и да има случаи, когато някой плаща повече или по-малко, при подаване на команда към софтуера за изравняване на задълженията, всичко ще бъде равнопоставено. Приложението може да извършва разплащанията между потребителите автоматично на определен период от време или само след подадена команда от тях за това.

Divvy

С Divvy на вашия iPhone дори не трябва да пишете нищо в телефона си. Просто снимайте сметката си, плъзнете всеки елемент до човека, който ще плаща за него, и сте готови. Приложението автоматично ще изчисли и добави бакшиша и други разходи към частта на всеки човек. Приложението е налично в App Store за 99 цента.

Все още няма коментари
Нов коментар