Качество на достъпна цена

Motorola One Vision е за онези потребители, които не искат да дават много пари за смартфон

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оценка 80/100

Плюсове


Добър дизайн и цена

Качествена батерия

Бързи Android обновления

Минуси

Няма много съдържание за 21:9 екрана

През последните години Motorola се наложи като производител, който фокусира усилията си основно върху достъпни смартфони с отлични характеристики, напълно достатъчни за средния производител. Според компанията, която е част от Lenovo, повечето клиенти не са готови да плащат хиляди за последния флагмански модел. Явно е на прав път, защото G-серията й в ниския и средния клас е продала над 70 млн. смартфона от излизането си през 2013 г., и то преди дебютиралите през април тазгодишни модели. Сега Motorola увеличава усилията си в средния клас с новия Motorola One Vision, с който не крие амбициите си да привлече още повече потребители към марката, и то без висока цена.

Дизайн и дисплей

Motorola залага за първи път на няколко характеристики в свой телефон. One Vision има 6.3-инчов екран с 21:9 съотношение, което според компанията е широкоекранният формат на холивудските продукции, макар и да няма много подобно съдържание в YouTube и други видеоплатформи. Това прави смартфона, който почти няма рамки отстрани на дисплея, леко по-дълъг от други модели. Това може леко да затрудни потребителите с по-малки ръце, но те ще свикнат бързо с модела. Панелът е IPS LCD, а резолюцията е Full HD+ (2520x1080).

Предната камера е вградена в горната лява част на екрана. Леко заобленият гръб е пластмасов с преливащи цветове в зависимост от светлината. Там е и пръстовият отпечатък. Отдолу е USB-C портът за зареждане, а в горната част има 3.5 мм жак за слушалки.

Хардуер и софтуер

За първи път Motorola използва процесор на Samsung - в случая Exynos 9609 (всъщност за първи път в телефон извън Samsung). One Vision идва с 4 GB RAM и 128 GB вътрешна памет, която може да бъде разширена с до 512 GB през microSD - изключително добри показатели за телефон от средния клас. One Vision се справя добре и не се задъхва и при сериозно натоварване, макар да не е равностоен на смартфоните от високия клас. Софтуерът е Android 9 Pie без особени добавки от Motorola, но по-важното е, че One Vision е част от Android One, софтуерен стандарт на Google, който гарантира, че телефонът ще получава месечни обновления за сигурност за най-малко две години от излизането на модела. Което пък означава, че One Vision ще получи поне Android 11.

Камера и батерия

Маркетинг усилията на Motorola при промотирането на One Vision са фокусирани върху фотовъзможностите му. Задната камера е двойна, а основният 48-мегапикселов сензор може да бъде видян в по-скъпи модели като OnePlus 7 Pro. Вторият сензор е 5-мегапикселов, който подпомага главния. Компанията залага на т.нар. технология Quad Pixel, която комбинира четири пиксела в един голям пиксел, като идеята е, че подпомага снимането в слабо осветена среда. Телефонът се представя стабилно в повечето условия, особено за модел в средния клас. Снимките са качествени и ясни, а нощният режим се справя прилично, макар и в някои случаи да има доста шум в крайния резултат. Предната камера е 25-мегапикселова. Батерията е 3500mAh и въпреки големия екран дава възможност за над един ден работа при средно натоварване. Безжично зареждане, очаквано, няма в такъв модел, но в комплекта има и бързо зарядно.

Оценка

Motorola One Vision е за онези потребители, които не искат да дават много пари за смартфон от най-високия клас, но същевременно очакват да получат качество на достъпна цена. Моделът се представя добре във всякакви условия, а в ценовия си диапазон няма много конкуренти (друг модел на Motorola - G Plus е възможна алтернатива). Предлага се за 550 лв. без план.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал