🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарите реагираха позитивно на повишените лихви в САЩ

Решението на Фед оскъпи акциите и покдрепи курса на долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световните пазари реагираха положително на решението на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвите за пръв път от 2006 г. насам. Ходът на централната банка беше изцяло в рамките на очакванията и се приема от инвеститорите като сигнал за увереност във възстановяването на най-голямата икономика в света. Пазарите също така бяха подкрепени от уверенията на председателя на Фед Джанет Йелън, че затягането на паричната политика ще е постепенно и ще зависи от движението на инфлацията.

Акциите поскъпват

Основните индекси на Wall Street - Dow, S&P 500 и Nasdaq, завършиха търговията в сряда с ръст от съответно 1.28, 1.45 и 1.52%. В четвъртък фючърсите също започнаха търговията с ръст, макар и значително по-скромен. В Азия японският Nikkei напредна с 1.6%. Австралийските акции поскъпнаха със същия процент, а борсата в Шанхай се покачи с 1.7%. Индексът на акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион MSCI нарасна с по-скромните 0.7%.

Оптимизмът се пренесе и на европейските пазари, като широкият индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 2%. Германският DAX отбеляза най-силен ръст сред големите национални индекси – 3.2%, макар институтът Ifo да отчете леко влошаване на бизнес климата в страната през декември. Френският CAC 40 напредна с 2.2%, а британският FTSE 100 - с 1.3%

"Инвеститорите реагират положително, тъй като повишението на лихвите официализира становището, че икономиката на САЩ се радва на стабилно възстановяване", коментира пред Reuters Лорн Баринг, управляващ директор на B Capital Wealth Management. "След като решението на Фед е ясно и остават само няколко търговски сесии преди празниците, може да наблюдаваме традиционното поскъпване на акциите в края на годината. Следващата година обаче отново ще донесе значителна волатилност, а пазарите ще започнат да чакат следващото вдигане на лихвите", отбелязва Reuters Филипе Жизелс, анализатор в BNP Paribas Fortis Global Markets. Акциите на компании, зависими от икономическия цикъл, като автомобилостроители, банки и застрахователи бяха най-печеливши, като повишението в тези сектори беше средно между 2.6 и 3.7%.

Поскъпване на долара

Курсът на долара очаквано се повиши спрямо основните световни валути. Поскъпването обаче беше умерено, като много експерти не очакват да има твърде резки движения в скоро време. Спрямо еврото и британския паунд щатската валута напредна с 0.6%, а спрямо швейцарския франк – с 0.4%. Японската йена отстъпи с 0.3%. В отговор на поскъпването на долара централната банка на Китай продължи тенденцията от предишните дни и отново понижи референтния курс на юана, който вече достига най-ниското си ниво от четири години и половина.

По-нататъшното поскъпване на долара обаче е ограничавано от очакванията на търговците да се повторят движенията, последвали предишните повишавания на лихвите. "При предишните три епизода на затягане на политиката на Фед поскъпването на долара спира след първото повишение на лихвата. Обикновено в тези моменти инвеститорите прибират печалби от залозите си за поскъпване спрямо останалите валути, което временно ограничава долара", коментира Хенг Кун Воу, старши валутен стратег в Credit Suisse.

Въпреки че скъпият долар увеличава натиска над цените на суровините, петролът преодоля загубите от началото на сесията в сряда. Петролните фючърси обаче остават близо до 11-годишно дъно заради свръхпредлагането на пазара. Сортът брент поскъпна с 1.3% до 37.9 долара за барел, след като предишната сесия беше изгубил 3.3%. "Цените вероятно ще останат нестабилни, но има по-висока вероятност да вървят надолу. Не е препоръчително да вървите срещу тенденцията и да залагате на поскъпване", заявява Робин Бийбър, технически анализатор в PVM Oil Associates.

Все още няма коментари
Нов коментар