🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай и евтиният петрол удрят резултатите на големите банки в САЩ

Анализатори очакват институциите да отчетат поредно тримесечие на скромни печалби

Приходите на JPMorgan от търговия с фиксиран доход, валути и борсови стоки ще са с 16% по-ниски спрямо третото тримесечие на 2015 г., прогнозират от Deutsche Bank
Приходите на JPMorgan от търговия с фиксиран доход, валути и борсови стоки ще са с 16% по-ниски спрямо третото тримесечие на 2015 г., прогнозират от Deutsche Bank
Приходите на JPMorgan от търговия с фиксиран доход, валути и борсови стоки ще са с 16% по-ниски спрямо третото тримесечие на 2015 г., прогнозират от Deutsche Bank    ©  Reuters
Приходите на JPMorgan от търговия с фиксиран доход, валути и борсови стоки ще са с 16% по-ниски спрямо третото тримесечие на 2015 г., прогнозират от Deutsche Bank    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бумът на пазара на сливания и придобивания помага за облекчаване на част от натиска върху финансовите институции.

Големите инвестиционни банки в САЩ вероятно ще отчетат ново тримесечие на скромни печалби, след като месеците очакване за историческото вдигане на основните лихви от страна на Федералния резерв не успяха да дадат тласък на ключовите им търговски дейности. Резултатите, които ще бъдат публикувани в рамките на следващата седмица и половина, по всяка вероятност ще покажат, че финансовите институции на Уолстрийт са генерирали дори още по-ниски приходи от търговия през последните три месеца на 2015 г., отколкото през проблемното трето тримесечие на изминалата година, пише Financial Times.

Поредните слаби резултати подчертават тежестта на структурните промени като въведената с т.нар. правило "Волкър" забрана за търговия на банките със собствен капитал и като миграцията към електронни платформи върху инвестиционните банки. По оценки на Credit Suisse през последното тримесечие петте големи финансови институции – JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America и Citigroup – са генерирали общо 8 млрд. долара приходи от основните си бизнеси с продажба на дълг и търговия. Това представлява едва 2% ръст в сравнение с особено тежкия аналогичен период на 2014 г. и 15% спад спрямо предходното тримесечие на 2015 г.

Слаб сезон

Краят на годината по правило е по-спокоен за бизнеса период, тъй като инвеститорите намаляват активността си в навечерието на празничния сезон. Според анализатора от UBS Бренан Хоукън обаче през изминалата 2015 г. четвъртото тримесечеие е било по-слабо от обикновено. По думите му сред факторите за това са били трайно ниските цени на петрола на международните пазари в комбинация с нарастващите опасения за икономиката на Китай. Смутната обстановка се запазва и през новата година, отбелязва Хоукън, като се изостря от политическото напрежение в Саудитска Арабия и Северна Корея.

Наблюдаваният през последната година бум на пазара на сливания и придобивания (M&A) помага за облекчаване на част от натиска върху финансовите институции. Таксите по корпоративните M&A сделки обаче се равняват на едва една десета от тези, генерирани от продажби и търговия, в балансите на водещите девет инвестиционни банки през първите девет месеца на 2015 г.

Скромни очаквания

Сезонът на публикуване на тримесечните резултати ще бъде открит през седмицата от JPMorgan, като очакванията са банката да отчете 16% спад на бизнеса си от търговия с фиксиран доход, валути и борсови стоки в сравнение с предходното тримесечие. Нетната печалба пък ще е с 5% по-ниска спрямо година по-рано и ще е от порядъка на 4.86 млрд. долара, прогнозират анализаторите от Deutsche Bank.

Някои топ мениджъри, в това число главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан, миналия месец понижиха очакванията си за приходите от търговия през последното тримесечие, припомня FT. Предприетото от Фед увеличаване на основните лихви стана факт едва две седмици преди края на тримесечието, което ограничава възможните положителни ефекти от стъпката върху финансовите резултати на банките за периода.

"В началото на четвъртото тримесечие много инвеститори смятаха, че ще има подем спрямо третото, до голяма степен заради очакванията, че Фед ще повиши лихвите. Тези надежди бяха разбити", коментира Джерард Касиди, анализатор от RBC Capital Markets.

Миналия месец Morgan Stanley оповести плановете си да съкрати 470 служители от звеното си за търговия с фиксиран доход, валута и борсови стоки, което представлява около една четвърт от служителите на банката.

Междувременно подразделенията за банкиране на дребно на институциите вероятно ще извлекат ползи от увеличаването на основните лихви. Кредиторите вече прехвърлиха по-високите лихви на кредитополучателите, но за момента в по-голямата си част се въздържат от предлагането на по-добри условия на депозантите, отбелязва FT.

По изчисления на Goldman Sachs банките могат да увеличат нетните си печалби с около 2% през тази година, ако се приеме, че цената на депозитите остане непроменена, а Фед предприеме още две повишавания на основните лихви. По думите на анализатора от Jefferies Кен Усдин големият въпрос за 2016 г. е дали загубите от енергийния и от други "свръхзадлъжнели" сектори ще неутрализират напълно печалбите от нетния лихвен марж, предава още FT.

Все още няма коментари
Нов коментар