🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай върна надеждите на пазарите

Европейските акции с евъзстановиха от 13-месечно дъно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индекси: Във вторник европейските акции се възстановиха от 13-месечните дъна, достигнати предишните сесии. Основен двигател за повишението бяха акциите на минните компании, които бяха обалодетелствани от повишените цени на суровините. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 напредна с 2.1%. Сред основните национални индекси германският DAX напредна с 2.1%, френският CAC40 нарасна с 2.6%, а британският FTSE 100 се покачи с 2.3%. Секторният показател STOXX Europe 600 Basic Resources, който включва големите минни акции, поскъпна с 5.7%. Средното повишение на акциите на петролни и газови компании в Европа беше с 2.9%.

Акции: Акциите на Anglo American, Glencore, Rio Tinto и BP поскъпнаха с между 2.3 и 11% след излизането на данните за ръста на икономиката на Китай, като оптимизмът се пренесе и в другите сектори. Акциите на банка Credit Agricole поскъпнаха с 4.6% заради съобщения, че подготвя продажба на активи и обмисля повишаване на дивидентите. Британският застраховател Prudential поскъпна с 3.6%, след като публикува по-добри от очакваното данни за финансовото си състояние.

Сред губещите изтъкна датската фармацевтична компания Novozymes, чиито акции спаднаха с 11.8% заради влошени резултати. Книжата на италианския банков сектор спаднаха със средно 1.9% до едногодишно дъно заради притеснения около нивата на лоши кредити.

Стокови пазари: Петролът поскъпна с над 3.5% заради отчетеното рекордно търсене на суровината в Китай през 2015 г. Фюрърсите на сорта брент и на щатския лек суров петрол WTI за кратко се покачиха над 30 долара за барел по време на търговията, в последствие отново спаднаха под тази граница. Цените остават под натиск заради свръхпредлагането на пазара, което според последния доклад на Международната агенция по енергетика ще се задържи най-малкото до последните месеци на 2016 г.

Все още няма коментари
Нов коментар