🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките тежат над европейските борси

Инвеститорите се надяват на нови стимули от ЕЦБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индекси: Европейските пазари започнаха седмицата с лек спад заради натиска върху банковите акци, дължащ се на новините, че Европейската центална банка може да затегне изискванията си за лоши кредити. Пазарът беше поддържан от поскъпването на акциите на петролни и газови компаннии на фона на стабилизацията в цените на суровините. Общевропейският индекс FTSEurofirst 300 и показателят на сините чипове в еврозоната Euro STOXX 50 отстъпиха с по 0.3%. Основните национални индекси в Германия, Франция и Великобритания също се понижха с между 0.3 и 0.5%.

Акции: Банковият сектор в еврозоната отстъпи със средно 2.5%. Акциите на испанската Banco de Sabadell, френската Credit Agricole и португалската Banco Comercial Portugues отстъпиха с между 4 и 6%, но най-големите губещи от сектора бяха италианските Banco Popolare, UniCredit и Mediobanca. Акциите на Banco Monte Paschi се сринаха с 13%. Енергийният сектор беше основен печеливш, като там акциите се повишиха със средно 1.6%. Сред отделните компании най-силен ръст отбеляза производителят на спортни стоки Adidas. Компанията поскъпна с 8.4% смед назначаването на нов директор.

Коментар/прогноза: Някои анализатори са оптимистично настроени, че ЕЦБ ще представи нови стимули заради спада на европейските пазари с 10% от началото на годината, дължащ се на срива в цените на петрола и притесненията за растежа на Китай. "Заседанието на ЕЦБ през тази седмица може да покаже, че ЕЦБ все още има неизпозлвани опции. Това обаче може да не е достатъчно, за да спре натиска върху пазарите в средносрочен план", отбелязват анализаторите на банка RBC.

Стокови пазари: Отмяната на санкциите над Иран доведоха до спад на фючърсите на петрола сорт брент до най-ниските нива от 2003 г. в петък. По време на търговията в понеделник цените отбелязаха слаб ръст, но котировките вече остават стабилно под 30 долара за барел.

Все още няма коментари
Нов коментар