🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само 0.1% от световното петролно производство е спряно заради ниски цени

Липсата на нови инвестиции обаче застрашава бъдещите нива на добив

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цените на петрола спадат вече повече от година и половина, но едва 0.1% от световното производство е прекратено, защото е нерентабилно, показва анализ на консултантската фирма Wood Mackenzie, цитиран от Bloomberg. Според анализаторите значимо свиване на световното производство може да се очаква само ако цените спаднат още повече или останат на сегашните нива много дълго.

Страните от ОПЕК, както и големи петролни компании като BP очакват, че ниските цени трябва да доведат до спад на производството, което в крайна сметка ще оскъпи петрола. Това обаче отнема повече време от очакваното заради устойчивостта на шистовата индустрия в САЩ и обезценяването на валутите на богатите на петрол държави, което понижава разходите за производството от Русия до Бразилия.

Спадащ добив

Според Wood Mackenzie от началото на 2015 г. досега е бил спрян добив в размер на 100 хил. барела дневно като директен резултат от ниските цени. Най-силно засегнати са производителите в Канада, САЩ и Северно море. Анализът не включва спирането на добива заради изчерпването на стари находища или забавянето на нови проекти.

Според данните на Международната агенция по енергетика през четвъртото тримесечие на миналата година световното производство е възлизало на средно 96.9 млн. барела дневно. Агенцията прогнозира, че през тази година продукцията извън ОПЕК ще спадне с 600 хил. барела на ден, което е най-големият спад от 1992 г. През миналата година добивът извън ОПЕК нарасна с 1.4 млн. барела дневно.

Според Wood Mackenzie производство за около 3.4 млн. барела на ден е губещо при сегашните цени на петрола от около 35 долара за барел. Фирмата обаче не очаква значимо свиване на добива, тъй като много производители продължават да работят на загуба с надежда, че цените ще се възстановят.

Бариери за излизане

За големите енергийни компании е по-логично да поемат загуби няколко месеца, отколкото да плащат за премахването на спрени платформи в Северно море или да спират проектите си за добив от нефтени пясъци в Канада. "Спирането на добива също отнема време и разходи, което създава бариери за излизане от производството", коментира Робърт Плъмър, вицепрезидент на Wood Mackenzie.

Цената на петрола сорт брент спадна от над 110 долара за барел в средата на 2014 г. до 13-годишно дъно от 27.10 долара през миналия месец. През януари председателят на саудитската държавна петролна компания Халид ал Фалих заяви, че сегашните цени са "нерационални", тъй като са твърде ниски, за да оправдаят инвестиции в ново производство. Той обаче отбеляза, че въпреки излишния капацитет и ниските цени повечето производители са в състояние да покриват разходите си. "Негативните парични потоци не водят задължително до спад на добива", изтъква Wood Mackenzie.

Спирането на новите инвестиции в крайна сметка може да доведе до спад на добива, особено в САЩ. При конвенционалните кладенци добивът спада с 5-10% годишно, но при шистовите това става много по-бързо.

Все още няма коментари
Нов коментар