🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

7 години бичи пазар в САЩ, нови 16 трлн. долара за акционерите

От дъното през март 2007 досега, S&P 500 е нараснал със 170%. Основните печеливши са технологичните компании

Фондовата борса в Ню Йорк.    ©  Eric Thayer
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бичият пазар на борсите в САЩ навърши седем години. След продължителните разпродажби, последвали фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers и американския ипотечен пазар, индексите намериха своето дъно на 9 март 2009 година. От тогава досега почти без прекъсване се наблюдава силен оптимизъм, довел до създаването на капиталова стойност в размер на 16 трлн. долара.

Възходът на американските индекси продължава вече 84 месеца, което нарежда този период като третият най-продължителен бичи пазар в историята на САЩ. Рекордът по продължителност се държи от възхода, предшестващ технологичния балон от 2000 година – 118 месеца.

Пазарните участници определят като бичи пазар всеки възход от над 20% спрямо дъното, достигнато след спад в цената на даден финансов актив. Обратното – мечият пазар е налице тогава, когато има спад с над 20% от последния достигнат връх. В исторически план средната продължителност на бичите пазари в САЩ е 59 месеца, или с над 2 години по-малко от сегашната ситуация.

За изминалите 7 години широкият американски индекс е повишил стойността си с близо 195%. Другите два водещи борсови показателя – Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite са нараснали съответно със 160 и над 260%.

Кои са отличниците?

Най-забележително представяне от 2009 година насам имат някои от представителите на технологичния и финансовия сектор. Пазарната капитализация на Apple, Alphabet (новото име на компанията-майка на Google) и Microsoft се е увеличила с общо 2 трлн. долара, показват данни на Wilshire Associates.

Безспорен лидер по ръст в цената на акциите при големите компании е Apple. От 9 март 2009 до 9 март 2016 година акционерите са получили капиталова печалба от близо 490 млрд. долара, което се равнява на поскъпване на акциите с над 750%.

При Alphabet капиталовата печалба е 408 млрд. долара, като акциите са поскъпнали с 400% за седем години. Двойно повече – с 825% за периода са повишили цената си акциите на Amazon. Така инвеститорите в компанията са постигнали капиталова печалба от 238 млрд. долара.

 

Лидерите сред гигантите - повишение на пазарната капитализация от 9 март 2009 до 9 март 2016
КомпанияСъздадена стойност за акционеритеРъст в цената на акциите
General Electric202.1 млрд.305.50%
Apple486.7 млрд.751.70%
Alphabet407.6 млрд.398.80%
Microsoft283.2 млрд.248.80%
Amazon237.5 млрд.824.90%
Berkshire Hathaway230 млрд.185.90%
Wells Fargo205.4 млрд.389.40%

Дотук добре, но какво следва?

Пазарните настроения от началото на годината са доста нестабилни. Това поставя въпроса колко време още може да продължи бичият пазар. Индексите в САЩ достигнаха последните си върхове през май миналата година и от тогава се наблюдава корекция. Сигурен сигнал за продължаване на възхода ще е преминаване на S&P 500 над върха му от миналата година – 2 130 пункта.

При задълбочаване на корекцията ще бъде важно нивото около 1 700 пункта, което се явява на 20% от последния връх. От днешна гледна точка това не изглежда на дневен ред, тъй като актуалната стойност на S&P 500 e 1 990 пункта. Пазарното дъно за тази година бе ударено на 10 февруари при 1 810 пункта

Какво да следим?

Акциите в САЩ биха имали потенциал за растеж, ако корпоративните резултати дадат добри сигнали и създадат предпоставки за икономически растеж. За момента американската икономика излежда в добра форма с ниска безработица и относително висок ръст на БВП. На пазарните настроения в последните месеци обаче натежава курса на монетарната политика на Федералния резерв, който започна цикъл на повишаване на лихвените проценти.

Важни фактори за движението на индексите са и събитията в Китай и Европа. В началото на годината именно Китай стресна пазарите и предизвика масирани разпродажби с разочароващи данни за икономическия си ръст. В еврозоната пък Европейската централна банка е на прага на поредния кръг от финансови стимули, което успява да върне позитивните настроения на пазарните участници

За бъдещото му развитие Питър Кени от Global Markets Advisory Group, цитиран от Ройтерс, коментира, че в цените на акциите има място за растеж, ако фирмените печалби и приходи покажат признаци на повишение, което да доведе до ръст и в икономиката като цяло. Това ще оправдае по-високите цени на акциите и ще даде стимул за инвестиране в тях, което ще задвижи индексите нагоре.

Силният долар и вероятността за увеличаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв ще затруднят допълнително американските компаниии през година. В същото време обезценяването на валутите на двата основни търговски партньори на САЩ, Китай и Европейския съюз, оказва отрицателно влияние над износа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case

    абсолутно bitchy пазар, нема две мнения... :)

    Нередност?
Нов коментар