🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Перфектната буря е тук

Всеки опит на пазара да поеме нагоре се прекратява решително, което показва, че дъното е далеч

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът за първи път е публикуван в блога на Андрей Любенов и е препечатан с разрешението на автора.

Пазарите на акции по света пропадат с невиждани през последните години темпове. Всъщност в момента отново се пише история — според данни на Financial Times през 336-те търговски месеца за последните 28 години е имало едва 12, в които загубите за индекса MSCI World са били по-големи, отколкото през януари 2016. А като се замислим, в тази статистика попадат банкрутът на Lehman Brothers, пръсването на dotcom балона, Руската криза, истерията около тавана на дълга в САЩ.

Вече няма съмнение, мечият пазар е тук. Такъв не бяхме виждали отдавна. Ето данните за водещите индекси, те ясно показват марша на мечките от Азия към Европа и САЩ.

Всъщност мечият пазар е съвсем реален в САЩ — още в края на миналата седмица акциите на над 260 компании от S&P 500 се търгуваха с над 20% под върха си за последната година. След бруталния понеделник, който натисна надолу още доста акции, едва ли някой се съмнява, че това няма да е просто корекция.

На фона на пропадащия петрол, който в тази седмица губи нови около 5% (от началото на годината цените са се сринали с 25%), последната барикада, която техническите анализатори са поставили пред Dow Jones Industrial Average е нивото от 15 666 пункта, достигнато при пазарната паника от август. Това е само на около 400 пункта, или 2% под затварянето от сряда.

А фючърсният пазар индикира дори по-голям спад.

Днес в Европа индексите пропадат с по около 3%, което се случва на фона на липсата на каквито и да е новини. По-късно през деня има заседание на ЕЦБ и то може да се превърне в надежда, че централната банка ще направи нови действия по подкрепа на пазара.

С фондовите борси ситуацията е плачевна. Но да погледнем към суровините.

Там ситуацията също е доста плашеща. От началото на годината единствените печеливши са златото и среброто — но с минималните на фона на разпродажбите по другите фронтове плюсове от съответно 3,5 и 2%.

Медта е поевтиняла с 8% от 1 януари, при платината спадът е 8.3%. Двете суровини са се сринали съответно с 56 и 47%, което показва ясната перспектива пред глобалната икономика — рецесия или забавяне на ръста при водещите икономики.

От началото на годината категорично няма новини, които да оправдават тези пазарни движения. Всеки опит на фондовите пазари да поемат нагоре бива рязко прекъснат, което на жаргон може да се определи като dead cat bounce*  - термин, които показва безнадеждността на ситуацията.

Това развитие показва едно — психологията отново взима връх и паниката се разпростира повсеместно. Важно е да не се правят опити да се улови падащият нож, защото това може да е фатално за всеки инвеститор. Вместо това търпението ще бъде възнаградено, при това вероятно богато.

Но това ще стане след време, защото преди да зазоряване, е най-тъмно. А все още се чуват коментари, че случващото се не е рационално и всеки момент нещата ще се променят. Централните банки също не са казали своята дума, няма фалити, няма и очаквания за рецесия.

*отскока на мъртвата котка - леко възстановяване при падащ пазар. Идеята е, че дори и мъртва котка ще отскочи, ако пада от високо.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetko avatar :-|
    Svetko
    • + 4

    "А фючърсният пазар индикира дори по-голям спад." wtf?

    Нередност?
  • 2
    motopista avatar :-|
    Андрей Любенов
    • + 5

    До коментар [#1] от "Svetko":

    ами фючърсите на Dow Jones Industrial Average към момента на публикуване бяха с над 2% под затварянето на индекса от вторник. Т.е. индикираха по-големи разпродажби, отколкото трябваха за подминаването на 15 666 пункта.

    P.S. в момента, 19:20, това се потвърждава - DJIA е на ниво 15,526.26 пункта, пропадайки с 3,06%

    поздрави :)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал