🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските борси не показаха оптимизъм

Разпродажбите при държавните облигации донесоха допълнителен смут

   ©  JOHN GRESS;JOHN GRESS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските индекси останаха предимно на червено, запътвайки се към пета поредна сесия на понижение. За това не помогна разпродажбата при държавните ценни книжа и други инструменти с фиксирана доходност, която беляза пазара в изминалите дни. Поредицата от новини за допълнително разхлабване на монетарната политика в Япония доведе до излизането на множество инвеститори от пазара, а доходността на 10-годишните ДЦК на американското правителство се покачи до 1.71% и цената им се понижи. Несигурността на пазара се отрази и на акциите, като общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се понижи с 0.12% към 16.30 ч. българско време, а FTSEurofirst 300 изгуби 0.04%.

Спад при основните индекси

Във Франфурт DAX се понижи с 0.24% малко преди края на сесията, като губещите оглави емисията на Bayer. Акциите на германската компания в сряда поскъпнаха с над 3%, след като стана ясно, че финализира придобиването на американската Monsanto. В четвъртък книжата елиминираха по-голямата част от напредъка, поевтинявайки с 2.11%. Емисията на E.ON продължава понижението на цената си след раздялата с Uniper, губейки нови 1.53% от цената си. Френският водещ индекс САС 40 се понижи с 0.46%, след като акциите на енергийната компания Engie поевтиняха с 1.5%. Толкова от стойността си изгубиха и книжата на BNP Paribas, а тези на Arcelor Mittal се придвижиха към четвърта сесия на червено, поевтинявайки с 0.66%.

FTSE 100 се задържа на зелена територия в Лондон, покачвайки се с 0.18%. Акциите на четвъртата най-голяма верига за търговия на дребно Morrisons поскъпнаха с 8.26%. Компанията отчете 143 млн. паунда нетна печалба за второто тримесечие, 13.5% повече на годишна база. Euro Stoxx 50 изгуби 0.62%, запътвайки се към шеста поредна сесия на понижение. Емисията на Unicredit беше най-губеща сред европейските сини чипове, поевтинявайки с 3.46%.

Американският петрол с нови загуби

Лекият суров петрол не може да задържи печалбите от европейската сесия. Суровината поевтиня с 0.55% до 43.37 долара за барел. Данните подкрепиха по-висока цена за WTI, след като в сряда запасите на частния сектор в САЩ отчетоха понижение от 559 хил. барела. Брент се разграничи от динамиката на WTI, поскъпвайки с 0.52% до 46.10 долара за барел. Очаква се в идните дни предлагането на петрол да се покачи, след като Либия и Нигерия се готвят да възстановят нарушеното си от вътрешнополитически фактори производство.

Към всеобщия спад се причислиха и ценните метали, като златото поевтиня с 0.90% до

1314.75 долара за тройунция, а среброто изгуби 0.80% до 18.913 долара.

На валутните пазари доларът набра сили. Еврото поевтиня с 0.11% до 1.1238, а британският паунд изгуби нови 0.30% до 1.3197 за долар. Намерения на японската централна банка и правителството за разхлабване на монетарната политика обезцениха йената с 0.13% до 102.56, а швейцарският франк се движеше почти без промяна на 0.9736 за долар.

Все още няма коментари
Нов коментар