🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

E.ON успешно се раздели на две и качи Uniper на борсата

В новото дружество e бизнесът с изкопаеми горива на германската компания

Главният изпълнителен директор на E.ON Йохан Тайсен ще насочи усилията на компанията към производство на оборудване за ВЕИ проекти
Главният изпълнителен директор на E.ON Йохан Тайсен ще насочи усилията на компанията към производство на оборудване за ВЕИ проекти
Главният изпълнителен директор на E.ON Йохан Тайсен ще насочи усилията на компанията към производство на оборудване за ВЕИ проекти    ©  WOLFGANG RATTAY
Главният изпълнителен директор на E.ON Йохан Тайсен ще насочи усилията на компанията към производство на оборудване за ВЕИ проекти    ©  WOLFGANG RATTAY
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на E.ON поевтиняха с близо 14% след началото на сесията.

Разделянето на E.ON с бизнеса с фосилни горива достигна своята кулминация. В понеделник дъщерната компания Uniper, която се занимава с изкопаеми енергийни източници, беше успешно листната на борсата във Франкфурт. Първичното публично предлагане е свързано с усилията на E.ON да се отдели от индустрията, белязана от понижение на доходите.

Успешно предлагане

Uniper оперира самостоятелно от месец януари в подготовка за публичното предлагане. Основните насоки на дружеството са търговията със суровини и производството на електроенергия от традиционни източници, пише Bloomberg. Компанията също има бизнес в Русия, който се занимава с проучване на залежи и производство на енергия и също така има договори с най-големите износители на газ в страната.

Разделянето с E.ON не премина без сътресение. Акциите на компанията майка започнаха европейската сесия с близо 14% понижение. Предлагането на дъщерното дружество беше на другия полюс - началната цена от 10.015 евро на акция се повиши до 10.93 към средата на сесията. Пазарната капитализация на Uniper при тази цена се изчислява на около 4 млрд. евро, което означава, че няма да бъде включена в индекса на 30-те най-големи германски компании DAX, за който минимумът е 5 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор на Uniper Клаус Шаефер коментира пред Bloomberg, че акциите на дружеството са били посрещнати със сериозен интерес от институционалните инвеститори. Потенциалните акционери варират от пенсионни до хедж фондове. Той очаква интересът към компанията да се запази и след публичното предлагане.

Управленски маневри

По данни на Франкфуртската фондова борса E.ON запазва значителен дял в Uniper - 46.65% от капитала на дружеството. Това беше и първоначалната идея на предлагането - да се пусне на пазара мажоритарният дял на компанията, който да бъде закупен от множество по-малки акционери. Така E.ON няма да консолидира в резултатите си евентуални загуби на Uniper, които могат да повлият негативно на представянето на компанията. Същевременно с това тя запазва значителен контрол над дружеството, а освен това ще получава и дивиденти.

Извън финансовите резултати чрез номиналното разделение E.ON постига и друга по-важна цел. Компанията отговаря на промяната в енергийния микс на Германия. Страната намалява зависимостта си от изкопаеми горива и атомна енергия, като повишава ролята на възобновяемите енергийни източници, най-вече фотоволтаиците и ветрогенераторите. E.ON не изостава, като насочва усилията си именно към производството на необходимото за това оборудване.

Не и иноватор

Разделянето на бизнеса не е нещо ново при енергийните компании на германския пазар. RWE, основният конкурент на E.ON, първа повлече крак в тази насока. В края на 2015 г. компанията взе решение да раздели бизнеса си на три - възобновяеми енергийни източници, търговия на дребно и електроразпределение. Стратегията на RWE обаче минава по различен път.

Компанията възнамерява да продаде 10% от бизнеса си със зелена енергия тази година, вместо да намали участието си в някоя от традиционните си дейности. Те няма да бъдат подминати, като раздяла с част от собствеността на RWE в тези бизнеси се очаква в идните години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ако някой си прави илюзии, че загубите на новото дружество ще ограничават загубите на Е.Он, много се лъжат. Инвеститорите не са глупави, а и с подобни схеми на прикриване на загуби трудно ще излъжеш някого след Енрон. Единствения ефект, който ще се постигне, е лесно позициониране за продажба на цялото дружество във възможно най-подходящия момент.

    Нередност?
Нов коментар