Енергийният сектор спечели от решението на ОПЕК да свие производството

Поскъпването на петрола на пазарите продължава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските акции се разделиха по линия на споразумението на ОПЕК. В сряда петролният картел договори свиване на добива с 1.2 млн. барела на ден от януари 2017 г. Най-голямата промяна в предлагането през тази и може би в следващата година доведе до поскъпване на акциите на енергийните производители.

Секторният индекс EuroStoxx Oil & Gas, който обединява акции в сектора на енергетиката, се покачва с 1.71%, а от другата страна EuroStoxx 600 губи 0.23%.

На борсата в Лондон разделението си пролича и във FTSE 100 (-1.24%). Акциите клас В на Royal Dutch Shell са сред водещите при печелившите, като покачват цената си с 1.56%, а губещите съдържат различни сектори. Емисиите на компаниите в производството и разпространяването на бързооборотни стоки, както и комуналните услуги, са обект на разпродажба, като по-скъпите разходи за енергия се очаква да навредят на печалбите.

Френският САС 40 се понижава с 0.20%. Най-губещи в Париж са книжата на доставчика на питейна вода Veolia (-3.13%), а акциите на Carrefour губят близо 2%, отново заради очакваният ръст в себестойността на продаваните стоки. Германският DAX се свива с 0.84%, но се различи от останалите пазари, като доставчиците на електричество бяха потърпевши. Цената на акциите им обичайно реагира положително на по-скъп петрол, но книжата на RWE губят 2.54%, а при E.ON понижението е 2.29%.

Стойността на петрола нараства с нови 3%, след като вчера и двата сорта затвориха с повишения в цената от близо 9%. Подхранваната от ОПЕК еуфория води котировката на WTI до 50.83 долара за барел, а при сорта брент тя достига 53.33 долара, оставайки малко под най-високата си стойност за годината от октомври.

Изкачването при петрола е подпомогнато и от по-слабия долар. Индексът на американската валута губи близо четвърт процент, като роля за това има паундът, който поскъпва с 1.19% до 1.2655. Еврото покачва курса си с 0.13% до 1.0605, а йената се задържа над 114. Швейцарският франк не успява да достигне паритет с долара, като поскъпването от 0.10% го поставя на 1.0156 за единица от американската валута.

Все още няма коментари
Нов коментар