🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергиен Facebook

Българската "Енерговиа" създаде платформа за търговия с електроенергия обединена със социална мрежа и анализ на пазара в целия свят

"Като търговец ми омръзна половината от времето ми да минава в анализ", казва Тодор Ангелов
"Като търговец ми омръзна половината от времето ми да минава в анализ", казва Тодор Ангелов
"Като търговец ми омръзна половината от времето ми да минава в анализ", казва Тодор Ангелов    ©  Цветелина Белутова
"Като търговец ми омръзна половината от времето ми да минава в анализ", казва Тодор Ангелов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За повечето хора единствената точка да си купят ток е електромерът на жилището им. Някои може би са чували, че подобно на валутната или борсовата търговия и за това си има пазари, но те изглеждат сложни, далечни и достъпни само за избрани. Идеята да се либерализира всичко това мотивира Тодор Ангелов, когато преди три години заедно с екипа си започва работа по създаването на глобална енергийна социална мрежа. Тя обединява търговска платформа и статистико-аналитичен модул, чрез който всеки може да купува и продава електроенергия във всяка точка на света.

Като се има предвид, че на пазара са се наложили гиганти като Bloomberg и различни други специализирани платформи, е учудващо, че някой тепърва се опитва да открие топлата вода... или по-скоро електричеството. Платформата GETIX за първи път обаче обединява няколко функционалности в едно, като предоставя данните за пазара на електроенергия и макроикономическата рамка на всяка една държава в света за шест години назад, осигурява платформа за търговия за финансови и физически сделки и социална мрежа, през която бизнес партньорите могат лесно да комуникират.

"Лично за мен като търговец най-силното предимство на платформата е, че всеки без голям финансов ресурс може да излезе на световните пазари и да търгува едновременно и в Сингапур и в Ню Йорк, без да има капитал, лиценз или офис", казва Ангелов, който е на пазара на електроенергия от десет години, през които е бил търговски директор на фирмите за търговия с електроенергия "Енерджи съплай", "Обединени енергийни търговци" и "Данс енерджи". През 2015 г. той създава "Енерговиа", която работи изцяло на международните пазари.

Стартът на една лична платформа

Първоначалната идея на GETIX е да се използва за собствени нужди. "Започнах да разработвам платформата преди три години, защото имаше страшно много неща, които ме дразнеха и пречеха на работата ми като търговец. За да търгувам в Германия или Унгария например, аз трябваше да мина една безумна процедура от половин година, за да си извадя лицензи, да депозирам огромно количество пари за банкови гаранции, да си отворя офис и наема адвокат, а впоследствие, ако не искам да търгувам там отново, да давам пари за издръжка на офиси и персонал", коментира Ангелов.

Така постепенно се оформя GETIX, една част от която е своеобразен Facebook за електроенергийния пазар, на който са събрани контактите на енергийните фирми, регистрирани в целия свят до ноември тази година. "Тези данни, така или иначе, са публични; това, което ние направихме, е да ги съберем на едно място", обясни Ангелов. Така всеки много лесно може да намери бизнес партньор, с който да търгува във всяка точка на света срещу определена комисиона. Той даде за пример турски фирми, които, без да са лицензирани в България, са ползвали услугите му, за да търгуват с ток у нас.

"Да, има големи международни компании, които обаче са по тежки за реакция и за това понякога искаш да намериш по-малка и гъвкава фирма, така че да можеш да направиш сделката бързо", разказва Ангелов. По думите му, за да намери бизнес партньори, той е ползвал контактите на свои познати, адвокати или други търговци, което обаче му е отнемало "адски много време".

Дяволът е в анализа

"Като търговец ми омръзна половината от времето ми да минава в анализ. Имал съм случаи, в които цял ден се занимавам да анализирам даден пазар, а след това правя сделката за 30 секунди", споделя опита си той. "За това цялата информация трябваше да се оптимизира, а никой не предлага това. Можеш да си купиш търговска платформа или такава за анализ и метеорология или анализи на статистическите данни, но няма такава, която да ти даде всички тези неща на куп и най-грубо казано да напише домашното вместо теб", разказва Ангелов.

Една от силните страни на GETIX в това отношение е, че, ползвайки събраните статистическите данни, може да прогнозира, кой би бил най-изгодният маршрут за пренос на енергия от една до друга точка, което не се предлага от никоя друга платформа. Според Ангелов единствено в GETIX може да бъде намерена събрана информация за цените на междусистемните капацитети във всички страни по света. Платформата също така може да прави и точни краткосрочни прогнози за времето, тъй като следи 12 хил. метеорологични точки само в Европа и Турция.

Друга от функциите на платформата е въз основа на портфолиото на даден търговец да пресмята къде и какви количества електроенергия ще е най-изгодно за него да продаде.

На по-късен етап Ангелов има намерение да въведе и асистент за търговия, което представлява нещо като автопилот. "Търговецът може да заложи какви количества електроенергия иска да търгува, какви маржове да се постигат и системата започва сама да следи пазарите, да попълва графиците за покупка и продажба и на практика сама да търгува".

"Идеята е платформата да облекчи търговците от много допълнителни функции като тези да изчислява кои са изгодните пазари. Така те ще се съсредоточат до това да мислят къде и с кого да търгуват", посочва още Ангелов. "Когато бях търговски директор, на мен ми трябваха между 4 и 7 души, които да събират информацията и да я анализират, преди да бъде сключена сделката, и това е факт във всяка една фирма", допълва той.

Всеки може да търгува

Търговската част на платформата има стандартен екран за търговия, който е типичен за извънборсовите пазари. На нея може да се търгува от ден напред до три години напред. "Ако някоя унгарска фирма иска да си купи ток от българската борса, не е нужно да се регистрира на нея, а е достатъчно само да си намери български търговец, лицензиран на борсата, на който да възложи да купи съответното количество", даде пример Ангелов. По думите му, за да се регистрираш като търговец в Турция, са необходими 250 хил. евро, които чрез GETIX могат да се използват за сделки.

Амбицията на Ангелов е в бъдеще всичко, което минава през канала на GETIX, да има силата на търговска кореспонденция и да е обвързваща за страните. Това обаче ще зависи от желанието на самите търговци.

Различното в сравнение с други подобни платформи е, че освен търговци и производители платформата може да се използва и от частни лица, които също могат да сключват физически или финансови сделки с ток в цял свят. "До момента има подобни продукти в търговията с валути, акции и петрол, но няма платформа, на която като физическо лице да търгуваш електроенергия."

За вътрешния пазар например това би имало смисъл след година, когато пазарът напълно се либерализира и битовите потребители започнат по масово да сменят доставчика си на ток. Тогава платформата би била удобен инструмент за проучване на пазара и намиране на най-изгодната оферта. Сега обаче тя може да се използва за финансови сделки на чуждите пазари.

Конкурентно предимство на GETIX спрямо всички останали платформи за търговия и статистически данни е и цената, на която цялата тази информация ще може да се ползва. Поне за българските фирми Ангелов е решил, че това ще струва 500 лв. на месец, които ще отиват само за поддръжка. А подобен проект не струва евтино. Досега в него са инвестирани 2 млн. евро голяма част, от които отиват за заплати на 32-мата души, които работят по него. Според Анеглов платформата сама е изкарала парите си, тъй като в последната една година всичките й функции помагат в работата на "Енерговиа". По думите му всички на пазара вече знаят и очакват продукта, а неговата демо версия ще е достъпна от началото на следващата година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 2

    Евалла Тодоре, машалла Ангеле... Откога чакаме тая платформа, пускай я бързо, че света се върти и некой ще те изпревари!

    Нередност?
Нов коментар