🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Паундът се изстреля след обявяването на предсрочните избори

Изявлението на Мей се отрази добре на валутата, но зле на борсата

Изявлението на Тереза Мей докара паунда до най-високото му ниво от декември месец насам
Изявлението на Тереза Мей докара паунда до най-високото му ниво от декември месец насам
Изявлението на Тереза Мей докара паунда до най-високото му ниво от декември месец насам    ©  Stefan Wermuth
Изявлението на Тереза Мей докара паунда до най-високото му ниво от декември месец насам    ©  Stefan Wermuth
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложението на премиера на Великобритания Тереза Мей за предсрочни избори на 8 юни получи подкрепа от страна на пазарите, като паундът достигна до най-високото си ниво от средата на декември насам, пише Bloomberg. Валутата започна деня лошо преди изявлението на Мей, като загуби 0.4% от стойността си, но след обявяването на намеренията на правителството, паундът се вдигна с 1.42% до 1.2744 долара към 17.00 часа. Британската валута не е отбелязвала подобен скок от повече от 200 дни, като след референдума за напускане на Европейския съюз настъпиха тежки времена за британската валута.

Не такова беше положението на фондовата борса в Лондон, където водещият индекс FTSE 100 загуби над 2% от стойността си именно заради вдигането на паунда. Рязкото поскъпване на валутата се отрази лошо на компаниите, които разчитат основно на износа си.

Спекулативно или дългосрочно

Въпреки че поскъпването на паунда е очевидно спекулативно, политическият климат в страната показва, че рискът може да си заслужава както за инвеститорите, така и за самата Тереза Мей. Последните социологически проучвания показват, че Консервативната партия има преднина от 20 пункта пред Лейбъристката партия, която все още не може да намери правилния път и лидерство след загубата на изборите през 2015 г.

"По наше мнение развитието е по-скоро оптимистично", коментира Лий Хардман, форекс стратег в MUFG. "Чрез предсрочните избори Тереза Мей и консервативното правителство ще могат да си осигурят по-голямо мнозинство в парламента, което да даде на партията повече сила по време на преговорите за Brexit. Социологическите проучвания показват, че Консервативната партия има сериозно предимство и към момента няма сериозна опозиция", добавя още той. Deutsche Bank обяви решението на Мей за "променящо играта" за валутата и добави, че през следващите дни банката ще промени прогнозите си за паунда.

Песимизъм в Европа

Британският индекс FTSE отчете сериозна загуба във вторник, но наред с него дълбоко в червената територия потънаха и другите два големи индекса - DAX и CAC. На Острова нямаше нито една компания, която да отбелязва ръст на акциите си с над 1%, докато губещите бяха много. Най-тежко бяха ударени акциите на BHP Billiton, която губи 4.5% от пазарната си капитализация, наред с Anglo American и Glencore - с 3.8%. Петролната BP губи 3.6% от стойността си.

Във Франция CAC отстъпи с 1.25%, като големият губещ за деня е ArcelorMittal. Акциите на металургичната компания се сриват с цели 6%. След това се нарежда Carrefour, която отбелязва спад от 3.8%. Само две компании в целия индекс завършват деня в зелена територия - L'Oreal и Safran.

В Германия DAX се понижава с 0.8%. Само четири компании поскъпват, а големите губещи са Thysenkrupp - с 2.6%, Daimler - с 2%, и Commerzbank - с 1.8%.

Все още няма коментари
Нов коментар