Колко е сложно да бъдем заедно

Залогът в евентуалния втори референдум за независимост на Шотландия е бъдещето й в ЕС след Brexit

Шотландският първи министър Никола Стърджън иска референдум за независимост през 2018 или 2019 г.
Шотландският първи министър Никола Стърджън иска референдум за независимост през 2018 или 2019 г.
Шотландският първи министър Никола Стърджън иска референдум за независимост през 2018 или 2019 г.    ©  Reuters
Шотландският първи министър Никола Стърджън иска референдум за независимост през 2018 или 2019 г.    ©  Reuters
Правителството на Тереза Мей отхвърля плановете на Единбург, но той изглежда решен да преследва целите си.
Сблъсъкът е неизбежен, и то точно в момент, в който Лондон трябва да води битки на няколко фронта едновременно.

Едва ли някой би искал да е на мястото на британския премиер Тереза Мей в момента. Тя е изправена пред шизофренна ситуация - в Брюксел трябва да защитава правото на Великобритания да разтрогне брака си с ЕС и да тръгне по своя път, у дома трябва да убеждава шотландците, че заедно са по-силни.

Атаките по правителството й идват отвсякъде – не само от чужди, но и от свои. Наскоро Единбург възобнови с пълна сила дебата за провеждането на втори референдум за отделяне от Обединеното кралство. Аргументите му са, че Brexit коренно променя обстоятелствата в сравнение с вота през 2014 г., когато шотландците отхвърлиха независимостта, и те не бива да бъдат принуждавани насила да напуснат ЕС и единния пазар.

Този път обаче и залогът (бъдещето на Шотландия в ЕС), и ситуацията (нестабилността във Великобритания заради стартиралия Brexit) се различават от предишния път, когато се решаваше съдбата на британската териториална цялост. Правителството на Мей отхвърля шотландските планове, но Единбург изглежда решен да преследва целите си. Сблъсъкът се очертава като неизбежен, и то точно в момент, в който Лондон трябва да води битки на няколко фронта едновременно заради решението си за развод с Брюксел.

Не дали, а кога

Тези дни Тереза Мей е изключително заета. Освен всички предстоящи предизвикателства покрай преговорите с ЕС миналата седмица шотландският първи министър Никола Стърджън й написа писмо, с което официално поиска тя да позволи втори референдум за независимост. Малко преди това парламентът в Единбург гласува за провеждането на допитването през 2018 или 2019 г.

Шотландците отхвърлиха независимостта през 2014 г. с 55 срещу 45%, но според Стърджън ситуацията оттогава се е променила заради Brexit и Шотландия трябва да получи правото да реши по какъв път ще поеме. През юни миналата година Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС, докато Шотландия и Северна Ирландия избраха оставането в съюза.

Британското правителство в Уестминстър обаче трябва да даде съгласието си за втори референдум за независимост, а Мей вече заяви, че сега не е подходящото време, тъй като сложните двегодишни разговори за напускането на ЕС едва са започнали. Тя индикира, че допитването трябва да почака, докато процесът по Brexit бъде завършен. По думите й фокусът сега трябва да бъде върху сключването на най-добрата възможна сделка за Великобритания, а шотландците могат да направят информиран избор едва след като условията са ясни. Миналия вторник британското правителство публикува изявление, което гласи, че няма да влезе в преговори с Единбург по предложението му за второ допитване: "Ще бъде несправедливо да бъде поискано от народа на Шотландия да вземе важно решение без необходимата информация за бъдещите ни отношения с Европа или какво ще представлява независима Шотландия." Тоест Лондон не казва "никога", а по-скоро "не още", посочва ВВС. Дали това означава, че може да има референдум по-късно през 2019 или 2020 г.? На този етап не е напълно ясно.

Стърджън иска допитването да се състои между есента на следващата година и пролетта на 2019 г., но показва, че е готова да договори точното време. Тя казва, че не търси конфронтация с Тереза Мей, а желае "разумни дискусии". Ако искането й обаче бъде окончателно отхвърлено, посочва, че ще определи следващите си стъпки по-нататък през април. "Надявам се, че британското правителство ще уважи волята на този парламент. Ако го направи, ще вляза в дискусии с готовност за компромис. Но ако реши да не го направи, ще се върна в парламента, за да определя стъпките, които шотландското правителство ще предприеме, за да отбележим напредък по отношение на волята на законодателния орган", категорична е Стърджън.

"Голямата промяна в сравнение с миналия референдум за независимост е Brexit. Той е катализаторът. Защото на шотландците тогава бе казано да гласуват за оставане в Обединеното кралство, иначе няма да бъдат в ЕС. А сега се получи така, че Великобритания излиза от съюза", казва пред "Капитал" шотландският журналист на свободна практика Андрю Грей.

Скорошно проучване показва, че нещата не са толкова прости. То отчита, че шотландците искат независимост повече, отколкото когато и да е било в последните 18 години. Но и че те са станали много по-евроскептични в сравнение с преди година, когато 62% от тях гласуваха против излизането на Обединеното кралство от ЕС. Тези, които в момента поддържат независимостта, са разделени във възгледите си за Brexit, което означава, че тяхната подкрепа може да бъде рискувана, ако независимостта се обвърже твърдо с членството в ЕС, твърдят авторите на изследването. Това кара някои да заключат, че главният двигател зад действията на шотландците е по-скоро свързан с не особено топлите им чувства към Лондон, отколкото с близките им отношения с Брюксел.

Кандидатстване в ЕС по каналния ред

Заради идентичните си проблеми с исканата от Каталуния независимост, която застрашава териториалната цялост на страната, Испания се очертава като важен играч в желанието на Единбург за провеждането на втори референдум. Посланието на Мадрид е повече от ясно – шотландците ще трябва да кандидатстват за членство в ЕС като всички останали, ако гласуват да се отделят от Обединеното кралство. Но испанският външен министър Алфонсо Дастис посочи пред Guardian, че страната му няма да блокира опита на независима Шотландия да се присъедини към блока, "ако шотландската независимост се случи законно". Андрю Грей коментира "затова е много важно вторият референдум да бъде конституционен и да е договорен с Уестминстър", за да го приемат страни като Испания.

Но докато омеква към шотландците, Испания влезе във война на думи с Обединеното кралство заради Гибралтар. Настоящият скандал избухна заради публикуваните от ЕС насоки в преговорите за Brexit, според които всяко решение, отнасящо се до британския анклав, за който Лондон и Мадрид спорят от десетилетия, ще минава през Испания. В отговор бившият лидер на торите лорд Майкъл Хауърд заяви, че премиерът ще защити Гибралтар, също както Маргарет Тачър е защитила Фолклендските острови във войната от 1982 г. Което пък накара испанският външен министър да каже, че "някой си изпуска нервите".

Изобщо проблемите на Обединеното кралство покрай Brexit не спират да се множат. Оказва се обаче, че бившият британски премиер Гордън Браун има решение. Във Financial Times той пише, че напускането на ЕС е възможност да се създаде "една по-федерална Великобритания" с повече прехвърлени правомощия. Големият въпрос е дали това може да накара шотландците да размислят за независимостта.

Не един и два проблема

След започването на Brexit главоболията за Великобритания не са едно и две. Въпросът е освен Шотландия коя бомба ще избухне първа:

- Гибралтар вкара Испания и Великобритания в дипломатически конфликт, въпреки че премиерът му Фабиан Пикардо заяви: "Гибралтар не е залог в тези преговори. Той принадлежи на гибралтарците и ние искаме да остане британски."

- След като на британския референдум миналата година Северна Ирландия гласува за оставане в ЕС с 56 срещу 44%, партията "Шин фейн" призова за вот за създаването на обединена Ирландия.

- Ирландия настоява границата ѝ с Великобритания да остане "невидима" след Brexit, за да може хора и стоки да преминават свободно между двете страни. Това ще бъде единствената сухопътна връзка на Обединеното кралство с ЕС след британското напускане на съюза.