🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай инвестира 11 млрд. долара в Русия

Москва разчита все повече на китайските вложения заради санкциите от САЩ и ЕС

Президентът на Китай Си Дзинпинг и президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Китай Си Дзинпинг и президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Китай Си Дзинпинг и президентът на Русия Владимир Путин    ©  Pool
Президентът на Китай Си Дзинпинг и президентът на Русия Владимир Путин    ©  Pool
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай ще инвестира близо 11 млрд. долара в две от руските държавни предприятия, върху които са наложени санкции от западните държави, пише Financial Times. Парите ще бъдат вложени в Руския фонд за директни инвестиции, който е на стойност 10 млрд. долара, както и в държавната банка Vnesheconombank (VEB). С парите от Китай Русия ще запълни част от финансовите дупки, които се появиха заради наложените санкции от Европейския съюз и САЩ. За това се договориха президентите на двете страни Владимир Путин и Си Цзинпин в Москва.

Парите ще дойдат от Китайската банка за развитие. Инвестициите са плод на дългогодишни опити от страна на Русия да привлече китайски капитал в страната. Сега инвестициите от страна на Китай са с още по-голяма тежест, след като голяма част от инвестициите от ЕС и САЩ бяха спрени след въвеждането на санкции заради руската окупация на Крим.

Китайска помощ

Китайската и руската държавна банка, наред с други чуждестранни партньори, ще направят общ фонд на стойност 68 млрд. юана, които ще бъдат инвестирани в частни руски проекти. Общият фонд ще се фокусира и върху китайско-руски проекти, които са част от инициативата на китайския президент Си Цзинпин за нов Път на коприната. Проектът беше подкрепен по-рано през годината от Владимир Путин.

Отделно от този фонд, VEB е стигнала до споразумение за заем на стойност 6 млрд. юана, който да връща през следващите 15 години. Заемът също ще бъде осигурен от Китайската банка за развитие и е насочен към създаването на нов фонд, който да се фокусира върху иновации. Изпълнителният директор на VEB Сергей Горков коментира, че фондът ще насочва средства главно в енергийния, индустриалния и транспортния сектор на Русия наред с гранични проекти в Сибир.

VEB търси все повече инвестиции от Пекин като алтернативен източник на капитал, след като западните санкции я поставиха в лошо положение. Банката не успява да се справи с изплащането на дълга си, който възлиза на над 18 млрд. долара.

В момент на съмнение

Сделките идват в момент, в който в Москва се наблюдава все повече скептицизъм относно връзката с Пекин. Визитата на Си Цзинпин в Русия е шестата, откакто той застана начело на Китай през 2013 г., и шестата среща между него и Путин за тази година. Според официални лица от руското правителство обаче икономическите връзки не успяват да задържат високо ниво на доверие в общата политика на двете страни.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-?
    Чарли
    • - 1
    • + 3

    И сега като създадат новата световна валута "рублоюана" на западният свят ще му се разкаже играта, нали дрУгаре?

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 1
    • + 5

    Нищо ново под слънцето, а само добре забравено старо.
    През ВСВ, Япония се опита с оръжие да стъпи в САЩ и не им се получи. После Япония захвърля меча и грабва гаечния ключ... и стъпва в САЩ със заводи, при това точно в автомобилостроенето, дето им е силен сектор на американците.
    Китай също е пробвал да окупира СССР-ска територия зорлем и е ял пердах, а днес е с гаечния ключ. Само дето днешна Русия не е онзи САЩ, та май китайците няма да се ограничат само със заводи...

    Нередност?
  • 3
    flashkopatrashko avatar :-|
    Biggus Dickus
    • - 1
    • + 1

    То някой трябва да прочете и осмисли приказката за бавно сварената жаба. Газопроводче тук, инвестицийка там и след нèкое десетилетие, май пак ще се поменува за Московията - областта около град мАсква, евентуално Воронеж и Нижни Новгород.

    Нередност?
  • 4
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "gost22":


    До коментар [#3] от "ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!":

    Изглежда изобщо не познавате народопсихологията на Русия и Китай. Руско правителство, без значение колко популярно, ще увисне на дървото ако се опита да хариже територия. Ей толкова просто е.
    Китайците са доволни да има мир и търговия. Експанзия не им трябва.
    Тъй че споко с прогнозите.

    Нередност?
  • 5
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 3

    До коментар [#4] от "Ангел":

    Че кой е казал за експанзия по учебник? Просто китайците ще плащат "данък империя" на Москва, за благоволението китайски работници да добиват природни богатства от слабонаселени територии, които постоянни вноски ще стигат на батюшката да поддържа някакъв стандарт на мужиците за да не вдигат бунтове. Идеално за пропаганда, идеално при условие че нямаш технологиите за добив, идеално щото само китайците могат да ги купят, в слабонаселените области китайскито население не дразни електората, отделно че винаги имаш пари за да оправиш цената на водката и хляба...

    Нередност?
  • 6
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 2

    До коментар [#5] от "gost22":

    Тоест, концесия? :) Лошо няма, китайците не са най-лошите концесионери. Само че се оказва, че и китайските работници не са баш глупави - и в техния далечен север никой не иска..

    Ама спокойно, накрая роботите ще копаят за всички ни.

    Нередност?
Нов коментар