🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалните дивиденти достигнаха рекордните 1.3 трлн. долара през 2017 г.

Акционерите се радват на съживяване на изплащанията в САЩ, тъй като се връща доверието в бизнеса

Сумата на глобалните дивиденти нарасна със 7.7% миналата година до рекордните 1.3 трлн. долара
Сумата на глобалните дивиденти нарасна със 7.7% миналата година до рекордните 1.3 трлн. долара
Сумата на глобалните дивиденти нарасна със 7.7% миналата година до рекордните 1.3 трлн. долара    ©  Reuters
Сумата на глобалните дивиденти нарасна със 7.7% миналата година до рекордните 1.3 трлн. долара    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глобалните дивиденти достигнаха рекордни нива през 2017 г., подкрепени от силния световен икономически растеж и възраждането на изплащанията към акционерите в САЩ, тъй като доверието в бизнеса се върна след период на политическата несигурност през 2016 г., съобщава Financial Times.

Сумата на глобалните дивиденти нарасна със 7.7% миналата година до рекордните 1.3 трлн. долара, което е най-бързият темп от 2014 г. насам. Това се дължи на "укрепването на световната икономика и повишаването на корпоративното доверие", сочи докладът на компанията Janus Henderson - Global Dividend Index. Дивидентите бележат значителен растеж както на американските, така и на азиатските пазари.

Основният ръст на дивиденти с изключение на специалните такива също се увеличава с 6.8% на годишна база, като се наблюдава по-малка разлика между регионите в сравнение с предходни години.

САЩ се справят с несигурността

Плащанията към инвеститорите в САЩ се увеличават спрямо 2016 г., когато несигурността около изборите караше компаниите да ограничат плановете си за инвестиции и изплащане на дивиденти, каза Алекс Кроук, говорител на Janus Henderson.

Страната отбеляза растеж на дивидентите от 6.3%, който е по-голям в сравнение с 1.7% през 2016 г., като на акционерите са изплатени рекордните 438.1 млрд. долара. По-доброто представяне се подсилва от банковия сектор, където след години на стрес тестове и по-ниска рентабилност дивидентите са се утроили от 2011 г. насам.

"Балансите най-накрая са възстановени до нива, от които регулаторите са доволни и дивидентите могат да се върнат обратно към акционерите", казва Кроук.

Продължаващото преразглеждане на американската данъчна система при президента Доналд Тръмп може да доведе до по-нататъшен растеж на дивидентите през 2018 г., добави той, но отбеляза, че има и политически натиск за компаниите да увеличат заплатите си.

Европа се движи с по-бавни темпове

В Азия с изключение на Япония изплащанията на дивиденти достигнаха рекордните 139.9 млрд. долара, което представлява увеличение от 8.6%. Европа изостава, като ръстът е само 2.7%. Това се случи заради значителни съкращения на изплащанията, на обща стойност около 2 млрд. долара само през четвъртото тримесечие на годината, от няколко големи компании. Това включва френската група EDF, която се бори с натиска за понижаване на цените на енергията и спирането на ядрените й централи, и испанската Telefónica, която се опитва да запази кредитния си рейтинг, след като рентабилността й беше засегната след отпадането на таксите за роуминг в ЕС.

За разлика от това Великобритания отбеляза стабилен растеж на дивиденти през 2017 г. от 10%, тъй като покачващите се цени на суровините принудиха големите минни групи да възстановят плащанията към акционерите.

От Janus Henderson прогнозират, че глобалните дивиденти ще достигнат 1.35 трлн. долара през 2018 г., което е увеличение от 7.7% и във всеки регион ще има увеличение.

Все още няма коментари
Нов коментар