Eon вдига дивидентите си през следващата година

Германия върна на енергийната компания 2.85 млрд. евро заради противоконституционен данък

Изпълнителният директор на Eon Йоханес Тейсен
Изпълнителният директор на Eon Йоханес Тейсен
Изпълнителният директор на Eon Йоханес Тейсен    ©  Wolfgang Rattay
Изпълнителният директор на Eon Йоханес Тейсен    ©  Wolfgang Rattay
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският енергиен доставчик Eon обяви, че ще увеличи дивидентите си през следващата година, пише Financial Times. Причината е огромното връщане на данъци от страна на държавата, което позволи на компанията да намали дълга си с почти 5 млрд. евро. Йоханес Тейсен, изпълнителният директор на Eon, коментира, че компанията е заздравила балансовата си сметка и редуцирането на дълга се става по-бързо, отколкото бе планувано.

"Чрез систематичното изпълнение на програмата ни за намаляване на дълга ще продължаваме да сме все по-гъвкави и да увеличаваме своите дивиденти", коментира той в изявление. "В същото време искаме да инвестираме и в устойчивия растеж на компанията, като така да затвърдим лидерската си позиция в новия енергиен свят."

Неконституционен данък

Най-висшата инстанция на германския съд обяви решението си през юни, че данъкът върху компаниите за атомна енергия е противоконституционен. Така правителството трябваше да върне милиарди евро към RWE, Eon и EnBW. Данъкът бе въведен през декември 2010 г. и предвиждаше компаниите да плащат за броя и тежестта на тръбите за гориво в атомните реактори. Между 2011 и 2016 г. компаниите са внесли общо 6.3 млрд. евро към германския бюджет. Според Конституционния съд обаче парламентът не е имал правната сила да наложи данъка, премахна го със задна дата и накара правителството да върне парите на компаниите.

Върнатата сума за Eon е 2.85 млрд. евро. Това вдига свободния паричен поток на компанията до 3.2 млрд. евро. Дълговете й спадат от 26.3 млрд. евро към края на 2016 г. до 21.5 млрд. евро към края на юни, за което спомогна и набирането на капитал по-рано през годината, когато бяха събрани 1.35 млрд. евро.

Връщането на данъците и отмяната на закона са добри новини за компанията, която бе силно ударена от промяната на енергийната стратегия на Германия. Страната спря да разчита на горива и атомна енергия и се насочи към възобновяеми източници. Отговорът на Eon бе отделянето на конвенционалния си бизнес в нова компания, Uniper, чиито акции се търгуват на борсата във Франкфурт. В Eon останаха по-чистите бизнес звена - енергийни мрежи, потребителски решения и енергия от възобновяеми източници.

Все още няма коментари
Нов коментар