Цената на урана достигна най-високото си ниво от 2.5 години

Затварянето на някои мини и очакванията за увеличаване на търсенето от Китай вдигат котировките

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уранът е една от най-добре представящите се суровини през 2018 г., като достигна най-високата си цена за последните 2 години и половина. Причините са повишеното търсене на спот пазарите и очакваното потвърждаване на планове за изграждане на нови атомни електроцентрали в Китай, пишe Financial Times.

Повишена активност на спот пазарите

Уранът е нараснал с 40% от ниските си нива през април до 28.75 долара на фунт в петък, което е връх за последните 2.5 години. Ръстът се дължи и на това, че няколко големи уранови мини затвориха. Големи производители като канадската Cameco все пак трябва да изпълнят големи поръчки за 2019 г., поради което им се налага да търгуват на спот пазарите. Cameco трябва да си набави между 9 и 11 млн. фунта уран до края на 2019 г. и не е единствената компания, която се завръща към спот пазарите поради внезапния дефицит в дългосрочното снабдяване.

Изтичат дългосрочните договори

Според анализатори от казахстанската компания "Казатомпром" ниските доскоро цени на урана се обясняват с прекомерно предлагане на пазара – откритите световни запаси с уран са се увеличили с поне една четвърт за последните 4 години, като едновременно с това между 2005 и 2012 г. са били сключени редица дългосрочни договори за снабдяване на изгодни цени. Повечето от тези договори изтичат в началото на следващото десетилетие, което ще доведе до по-голямо търсене на суровината. Заедно с мините, които затварят, това създава очакване на пазара за по-високи цени.

От "Казатомпром" планират първично публично предлагане (IPO) в Казахстан и в Лондон за 600 млн. долара.

Нови китайски енергийни проекти

Не на последно място пазарът очаква китайското правителство в скоро време отново да наблегне на обещанието си да изгради още атомни електроцентрали. Почти сигурните големи китайски енергийни проекти допълнително ще увеличат търсенето на уран.

Все още няма коментари
Нов коментар